ΕΙΔΗΣΕΙΣ
bitamini-e-e

Ασπίδα προστασίας η βιταμίνη Ε σε ασθενείς με Πάρκινσον

Τη βιταμίνη Ε την γνωρίζουμε από προηγούμενες μελέτες, ως θαυματουργή για το δέρμα μας, ως προς την προστασία από τα καρδιαγγειακά και τη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Μια ακόμα μελέτη που έγινε από Καναδούς επιστήμονες, οι οποίοι ανέλυσαν δεδομένα πολλών ετών, διαπίστωσε ότι η πρόσληψη βιταμίνης Ε είναι ευεργετική για την προστασία από τη νόσο Πάρκινσον.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες ανέλυσαν τα δεδομένα οκτώ προηγούμενων ερευνών, οι οποίες έγιναν τα τελευταία 39 χρόνια για να διαπιστώσουν τη σχέση μεταξύ βιταμίνης Ε, βιταμίνης C και καροτινοειδών ουσιών ως προς την πρόληψη από τη νόσο Πάρκινσον.

Όπως είπαν η λήψη βιταμίνης Ε μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου και να μειώσει τη σοβαρότητα άλλων νευρολογικών διαταραχών, όπως είναι το Αλτσχάϊμερ.

Τα δεδομένα βασίζονται σε αναδρομικές έρευνες της διατροφής των ασθενών με Πάρκινσον και άλλων υγιών εθελοντών. Γι’ αυτό οι επιστήμονες θεωρούν ότι είναι απαραίτητο να διεξαχθούν προοδευτικές, ελεγχόμενες τυχαιοποιημένες έρευνες σε μεγαλύτερο αριθμό εθελοντών. Ωστόσο, προτείνουν να καταναλώνουμε όσο μπορούμε περισσότερο βιταμίνη Ε.

Τη βιταμίνη Ε, μπορούμε να την λάβουμε καταναλώνοντας πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως είναι το σπανάκι και τα λαχανάκια Βρυξελλών, φυσικά στο ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο και άλλα έλαια φυτικής προέλευσης, στα καρύδια, τα αμύγδαλα, τους ηλιόσπορους, τα δημητριακά, τις σαρδέλες, το σολομό, τον τόνο καθώς και στις ντομάτες και τη σάλτσα ντομάτας.