ΕΙΔΗΣΕΙΣ
pita1

Κοτόπιτα – πλήρες γεύμα – Christina’ s recipe

Η συνταγή είναι παραλλαγή από διάφορες άλλες συνταγές που έχω δοκιμάσει. Τα φύλλα της πίτας μπορείτε να τα φτιάξετε μόνοι σας αλλά και στο εμπόριο κυκλοφορούν πολύ καλής ποιότητας κατεψυγμένα και νωπά για όσους δεν έχουν χρόνο ή δεν τόχουν στο άνοιγμα.

Αν υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης σε κάποιο εργαστήριο τότε πρόκειται για ισάξια με τα χειροποίητα ίσως (εννοείται ξανά γι αυτούς που δεν έχουν χρόνο ή την μαεστρία να ανοίγουν μόνοι τους φύλλο).

pita3
Σωτάρισα λοιπόν ένα κρεμμύδι, δύο πιπεριές, μισό στήθος κοτόπουλο και μια χούφτα μανιτάρια αφού τα έκοψα σε μικρά κομμάτια. Αλάτισα ελαφρώς το μείγμα και πασπάλισα με λίγο αλεύρι ανακατεύοντας. Έσβησα με νερό (γίνεται και με γάλα). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να πήξει ελαφρώς το μείγμα. Το άφησα να κρυώσει και πρόσθεσα τρία αυγά και τυρί.
Άλειψα τη βάση του ταψιού με βούτυρο. Προσωπικά χρησιμοποιώ μείγμα λιωμένου βούτυρου με ελαιόλαδο σε αναλογία 3 προς 1 και ποσότητα ένα μεγάλο μπρίκι του καφέ. Αλείφω λοιπόν στη συνέχεια τέσσερα φύλλα, βάζω τη μισή γέμιση, ένα ακόμη φύλλο, γέμιση ξανά και από πάνω τρία φύλλα. Το τελευταίο φύλλο επίσης πρέπει να είναι καλά αλειμμένο.

pita2

Χαράζω χωρίς να φτάνει το μαχαίρι στον πάτο για να μη βγει η γέμιση. Αυτό το προσέχω και κατά την τοποθέτηση των φύλλων που πρέπει να εξέχουν. Το μυστικό είναι να διασφαλιστεί η κατάλληλη υγρασία για το ψήσιμο. Γι αυτό αν χρειαστεί βρέχω με λίγο γάλα ή νερό το τελευταίο φύλλο. Επίσης ένα άλλο μυστικό είναι το λεπτομερές άλειμμα των φύλλων με βούτυρο. Αν υπάρχουν κενά το φύλλο παραμένει ωμό, δεν ψήνεται.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για 45 λεπτά περίπου και 10 λεπτά μόνο με την κάτω αντίσταση. Το οπτικό αποτέλεσμα θεσπέσιο. Το γευστικό αποτέλεσμα το αφήνω σε σας, αφού την φτιάξετε και την δοκιμάσετε!

pita4

επιμέλεια Χριστίνα Φαρδή