Όλοι ξεχνάμε από καιρού εις καιρόν: το χαρτί με τα ψώνια που αφήσαμε στο σπίτι, το PIN ή ένα όνομα, ή πού βάλαμε τα κλειδιά μας…
Οι ειδικοί έχουν ανακαλύψει διάφορους τρόπους, τρυκ και συνήθειες που κάνουν καλό στη μνήμη. Από έναν καλό ύπνο μέχρι τη διατροφή και από παιγνίδια με τους συνειρμούς μέχρι τη συναισθηματική μνήμη μπορεί να αποδειχθούν σωτήρια για τη μνήμη σας.
Εάν κάποιος θέλει να θυμάται σύνθετα πράγματα, ο καλύτερος τρόπος είναι να κάνει συνειρμούς. Το καλύτερο είναι να συνδέει δυο πράγματα μαζί. Εάν για παράδειγμα θέλετε να αγοράσετε καθαριστικά για το σπίτι, είναι προτιμότερο να σκεφθείτε ότι καθαρίζετε. Τότε συνδέστε με τη φαντασία σας συγκεκριμένα πράγματα που χρειάζεστε για να καθαρίσετε. Έτσι μπορείτε αργότερα να θυμηθείτε πιο εύκολα, πράγματα που ξεχάσατε.
Το άτομο θα πρέπει να συνδέσει συγκεκριμένα γεγονότα με χόμπι ή με ιδιαίτερα ενδιαφέροντα. Αν κάποιος, για παράδειγμα, έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αστρονομία θα πρέπει να τη χρησιμοποιήσει ώστε να θυμάται πράγματα.
Κάποιοι ειδικοί συσχετίζουν τη μνήμη με τον ύπνο. Δηλαδή αν δεν μπορείτε να θυμηθείτε κάτι σημαντικό ο ύπνος μπορεί να ξυπνήσει τη …μνήμη σας. Μία νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι ένας καλός ύπνος σχεδόν διπλασιάζει τις πιθανότητες ανάκλησης στη μνήμης των πληροφοριών που έχουμε ξεχάσει. Πολλοί ειδικοί συσχετίζουν τη μνήμη με τη διατροφή. Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να τονώσει τη μνήμη των μεσηλίκων και ηλικιωμένων πολύ πιο αποτελεσματικά από ό,τι μια διατροφή με λίγα λιπαρά, αναφέρουν Ισπανοί ερευνητές.
Υπάρχουν όμως και άλλα παιγνίδια τόνωσης της μνήμης. Για παράδειγμα, να φτιάχνετε μια εικονική πραγματικότητα. Πιο συγκεκριμένα, κλείνετε τα μάτια και κάνετε το γύρο του σπιτιού. Κάθε γωνιά του σπιτιού τη συνδέουμε με ορισμένες σκέψεις τις οποίες ανασύρω όταν χρειαστεί.
Ένας άλλος τρόπος για να θυμόμαστε ευκολότερα στην καθημερινότητα ημερομηνίες και επετείους είναι το συναίσθημα. Υπάρχει η δυνατότητα να καταχωρούμε στη μνήμη μας γεγονότα μέσω της συναισθηματικής μνήμης. Αυτό συμβαίνει μη συνειδητά. Θυμόμαστε καλύτερα γεγονότα, πάντως, στα οποία το κοινωνικό σύνολο αποδίδει μεγάλη σημασία. Για παράδειγμα ημερομηνία γάμου, γενέθλια ή ακόμα και άσχημα γεγονότα.
Το πιο σημαντικό είναι όμως η συνεχής άσκηση του μυαλού και για αυτό ειδικοί συστήνουν την ανάγνωση απαιτητικών κειμένων και στη συνέχεια τη συζήτηση με άλλους.