ΕΙΔΗΣΕΙΣ
mouzalas

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός «βέτο» στην ένταξη της ΠΓΔΜ άφησε ο Μουζάλας

Το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρησιμοποιήσει τη δύναμη του «βέτο» για να «μπλοκάρει» την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων ή της Σερβίας άφησε με έμμεσο τρόπο ανοικτό ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Ειδικότερα, μιλώντας στον ρ/φ σταθμό «Βήμα FM», ο κ. Μουζάλας δήλωσε: «Εμείς λοιπόν προετοιμάζουμε την άμυνα μας, με την έννοια ενός σχεδίου, ώστε αυτές οι δεκάδες χιλιάδες που θα παραμείνουν στη χώρα, να είναι η μικρότερη δυνατή ενόχληση και με τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοπρέπεια και για τον λαό μας και για τους πρόσφυγες. Κάνουμε διεθνείς παρεμβάσεις στην κατεύθυνση του να λυθεί το ζήτημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πιέζουμε και συνεργαζόμαστε με το ΝΑΤΟ, ώστε να εφαρμοστεί το σχέδιο του ΝΑΤΟ και κινούμαστε σε ένα ευρωπαϊκό και διμερές επίπεδο και σε διπλωματικό πεδίο και σε απευθείας επαφές και σε όλα. Δεν υπάρχει κάτι άλλο να κάνουμε. Ξέρετε, αύριο, οι υπό ένταξη χώρες θα κληθούν για ένταξη. Η Ελλάδα θα είναι εκεί. Αύριο, τα Σκόπια, η Σερβία θα ζητήσουν ένταξη, η Ελλάδα θα είναι εκεί. Επομένως, θέλω να σας πω ότι εμείς δεν θέλουμε να οδηγηθούμε σε έναν τέτοιο διχασμό, αλλά δεν το οδηγούμε εμείς εκεί το πράγμα».

Σχετικά με το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της χώρας από την ΠΓΔΜ o κ. Μουζάλας έκανε λόγο για ένα παραλήρημα πανικού, ξενοφοβίας και για μία στρεβλή αίσθηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Το να διαψευστεί ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας και πρόεδρος – στην προεδρία τώρα είναι η Ολλανδία – ο κ. Γιουνκέρ, ο κ. Σούλτς, μέσα σε δέκα ώρες, είναι κάτι που δεν είναι συχνό. Μας προβληματίζει πάρα πολύ, ήδη η διπλωματία μας έχει ξεκινήσει τις κινήσεις της, μας δημιουργεί δυσκολία, ωστόσο αυτό το οποίο διαφαίνεται είναι ότι έτσι και αλλιώς στο τέλος, στην καινούρια Σύνοδο Κορυφής θα πήγαινε για κλείσιμο του κομματιού αυτού, των συνόρων στην Ειδομένη. Αλλά εμείς έχουμε τα σχέδια μας, έχουμε φτιάξει ένα plan b, έχουμε αρχίσει να το υλοποιούμε, θα αντιμετωπίσουμε δυσκολίες,, αλλά θα είναι διαχειρίσιμες. Τεράστια ευθύνη που έχουν αυτές οι a la carte χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βέβαια, λυπάμαι που το λέω, και η Αυστρία, η οποία δεν άντεξε και ενώ μέχρι τώρα κρατούσε μία αμιγώς ευρωπαϊκή θέση, καταφεύγει σε μονομερείς ενέργειες. Η Ελλάδα έχει μία υποχρέωση: τον κόσμο, ο οποίος θα υπάρχει μέσα στην επικράτεια της, να τον έχει μέσα σε χώρους σχετικά αξιοπρεπείς, με βάση τις δυνατότητες μας και φυλασσόμενους (χώρους). Δεν εννοώ υπό κράτηση, εννοώ όμως με ασφάλεια, μέχρις ότου οι ροές αυτές σταματήσουν», σημείωσε.

Τέλος, αναφορικά με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ και την αντίδραση της Τουρκίας τόνισε:

«Ελπίζουμε πολλά, αλλά έχουμε ανησυχίες στην κίνηση του ΝΑΤΟ. Ξέρετε, είναι μία κίνηση, η οποία θα μπορέσει πραγματικά, αν εφαρμοστεί σωστά, να σταματήσει τις ροές ή να τις μειώσει. Το ΝΑΤΟ, νομίζω, ήταν η πρόταση του να αρχίσει την επιχείρηση με την έννοια της διάταξης των δυνάμεων αύριο, στις 24 του μήνα. Η Τουρκία είχε δεσμευτεί. Προχθές, οι στρατιωτικοί, που έχουν μία σχετική αυτονομία με βάση το τουρκικό Σύνταγμα, ήγειραν διαφωνίες πολύ σημαντικές. Περιμένουμε με αγωνία να δούμε, νομίζω ότι θα μπορέσει να επιβληθεί αυτό το σχέδιο. Δεν έχει άλλη λύση η Ευρώπη αν θέλει να ελέγξει τις ροές, ειδάλλως θα είναι πάντα υποχείριο των κατευθυνόμενων (δυνάμεων), είναι πια φανερό!», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Πηγή: thetoc.gr