ΕΙΔΗΣΕΙΣ
NTAVOUTOGLOU

Ο Νταβούτογλου αμφισβητεί το δεσμευτικό χαρακτήρα της συμφωνίας ειρήνευσης για τη Συρία

Η προβλεπόμενη συμφωνία εκεχειρίας στη Συρία «δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα» για την Τουρκία, η οποία είναι αποφασισμένη να απαντήσει σε οποιαδήποτε επίθεση δεχθεί εναντίον του εδάφους της από την κουρδική πολιτοφυλακή την οποία θεωρεί «τρομοκρατική», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Η εκεχειρία αυτή δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για την Τουρκία. Αφορά μόνο τη Συρία», δήλωσε ο Νταβούτογλου σε συνέντευξη Τύπου στο Ικόνιο της κεντρικής Τουρκίας, η οποία αναμεταδόθηκε από τα τηλεοπτικά δίκτυα. «Όταν πρόκειται για την ασφάλεια της Τουρκίας, δεν ζητάμε καμιά άδεια, θα κάνουμε αυτό που πρέπει», πρόσθεσε ο Νταβούτογλου που κάλεσε την κουρδική πολιτοφυλακή να απόσχει από τυχόν επίθεση εναντίον της Τουρκίας.

Ο Νταβούτογλου απευθυνόταν στο PYD (Κόμμα Δημοκρατικής Ενωσης, το μεγαλύτερο κουρδικό κόμμα στη Συρία) και στην ένοπλη πτέρυγά του, την πολιτοφυλακή YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) που ελέγχουν περιοχές στα τουρκικά σύνορα και που πρόσφατα επωφελήθηκαν από την επιχείρηση των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στο βορρά οι οποίες υποστηρίζονται από τις επιδρομές της ρωσικής αεροπορίας, για να προελάσουν.

Το τουρκικό πυροβολικό βομβάρδισε επανειλημμένα τις θέσεις των YPG, απαντώντας, σύμφωνα με την Άγκυρα, σε πυρά της πολιτοφυλακής αυτής. Η Τουρκία είναι σε βαθιά διαφωνία με τον αμερικανό σύμμαχό της στο θέμα της κουρδικής πολιτοφυλακής την οποία στηρίζουν στρατιωτικά οι ΗΠΑ, καθώς πολεμά στην πρώτη γραμμή τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

«Το να μην θεωρούνται οι οργανώσεις αυτές τρομοκρατικές είναι τουλάχιστον αφέλεια», δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η τουρκική ηγεσία απέδωσε την επίθεση που σημειώθηκε στις 17 Φεβρουαρίου στο κέντρο της Άγκυρας και που σκότωσε 29 ανθρώπους στις οργανώσεις αυτές, με τη στήριξη των κούρδων ανταρτών της Τουρκίας, του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), με το οποίο έχουν σχέσεις.

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ζητήσει το PYD, όπως και οι τζιχαντιστές του ΙΚ και του Μετώπου Αλ-Νόσρα, να αποκλειστεί από την αμερικανο-ρωσική πρόταση εκεχειρίας, την οποία αποδέχθηκε η Δαμασκός και, υπό όρους, η αντιπολίτευση, που αναμένεται να αρχίσει αύριο στις 24.00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας).