ΕΙΔΗΣΕΙΣ
hpv-2

Νέα δεδομένα για τον ιό HPV και συσχέτισή του με καρκίνους

Νέα δεδομένα αναμένεται να παρουσιαστούν από επιστήμονες στην 7η Σύνοδο της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Αντιμετώπισης του Ιού των Θηλωμάτων (HPV), που επιβεβαιώνουν τη συσχέτιση του ιού με τους καρκίνους.

«Μόλις πριν από ένα μήνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης μελέτη που έγινε σε 100.000 περίπου άτομα και των δύο φύλων, όπου διαπιστώθηκε για πρώτη φορά ότι τα άτομα στα οποία ανιχνεύθηκε ο τύπος 16 του ιού σε υγρό γαργασισμού από τη στοματοφαρυγγική κοιλότητα, είχαν κατά τη διάρκεια των επόμενων τεσσάρων ετών, 22 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο στην περιοχή αυτή, σε σύγκριση με τα άτομα που ήταν HPV-αρνητικά», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας Θεόδωρος Αγοραστός, πρόεδρος της Ελληνικής HPV Εταιρείας.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής καθηγητής ΩΡΛ ΑΠΘ, Χρήστος Θεμελής πρόσθεσε ότι «εκτός από το κάπνισμα, την αυξανόμενη ηλικία, το άρρεν φύλο και το αλκοόλ ένας ακόμα παράγοντας κινδύνου ανάπτυξης τέτοιου είδους καρκίνου είναι και η λοίμωξη με τον τύπο 16 του ιού HPV». Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2015 στις ΗΠΑ διαγνώστηκαν 60.000 άτομα με καρκίνο κεφαλής τραχήλου και από αυτούς οι 12.000 κατέληξαν.

Από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής χειρουργικής ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Σπανός επεσήμανε ότι ο πρωκτός και η περιπρωκτική δερματική ζώνη είναι από τις περιοχές που προσβάλλονται συχνότερα ενώ συμπλήρωσε ότι «σε άτομα που είναι φορείς του ιού HIV, η συχνότητα προσβολής από τον HPV εκτιμάται πως είναι 50-90%.

Η πιο συχνή κλινική εκδήλωση είναι τα κονδυλώματα, η ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία του πρωκτού ή ως πλακώδες καρκίνωμα του πρωκτού. Στις πιο επιθετικές παθήσεις του ιού HPV, υπάρχουν ομάδες και συμπεριφορές υψηλού κινδύνου: οι οροθετικοί στον HIV, οι μεταμοσχευθέντες, άνδρες που έχουν σεξουαλικές σχέσεις με άνδρες, το κάπνισμα και η «παθητική» πρωκτική σεξουαλική επαφή.

hpv-sinodos

Πως αντιμετωπίζεται

Η ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία διαγιγνώσκεται με την πρωκτοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας. Όταν βρίσκονται τέτοιου είδους βλάβες αντιμετωπίζονται χειρουργικά.
Το πλακώδες καρκίνωμα του πρωκτού αντιμετωπίζεται με συνδυασμό χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας ενώ κάποιοι χρειάζονται ριζική χειρουργική θεραπεία.
Το εμβόλιο κατά του ιού παίζει σημαντικό ρόλο καθώς ελαττώνει τη συχνότητα εκδήλωσης κονδυλωμάτων και ενδοεπιθηλιακής νεοπλασίας, άρα και του πρωκτικού καρκίνου σε άνδρες που έχουν σεξουαλική επαφή με άνδρες, υπογράμμισε ο κ. Σπανός.

Τέλος, ο κ. Αγοραστός παρουσίασε τα νέα δεδομένα τα οποία θα κατατεθούν στο Συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Hyatt από τις 26 έως τις 28 Φεβρουαρίου. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2016 η Ολλανδία είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αντικαθιστά το τεστ Παπανικολάου με το HPV DNA test, κάτι που κάνει ήδη η Αυστραλία, το Μεξικό, η Σουηδία, η Τουρκία κ.ά. .
Ακόμα, η αυτό-λήψη του κολπικού επιχρίσματος για HPV DNA test είναι μια ενδιαφέρουσα προοπτική για χώρες με χαμηλή κάλυψη του πληθυσμού σε ότι αφορά τον προληπτικό έλεγχο. Ανάλογη μελέτη ξεκίνησε και στη χώρα μας.
Από τον ιό προσβάλλονται παιδιά, έφηβοι, άνδρες και γυναίκες και προκαλούνται καλοήθεις και κακοήθεις παθήσεις στα γεννητικά όργανα, την περιπρωκτική περιοχή, το δέρμα, τη στοματοφαρυγγική κοιλότητα, τον φάρυγγα και άλλα όργανα.
Η Ελλάδα την τελευταία δεκαετία παρουσιάζει μια αργή αυξητική τάση στην εμβολιαστική κάλυψη των κοριτσιών και γυναικών, η οποία κατά το 2015 έφθασε περίπου το 43%, χαμηλότερα σε σχέση με άλλες χώρες που φτάνουν από 50 μέχρι και 85%.

Η ελληνική Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει πλέον την έναρξη του HPV-εμβολιασμού από την ηλικία των 11, με δύο δόσεις μέχρι τα 15 και με 3 μέχρι τα 26.
Από 1 Ιανουαρίου του 2017 ο εμβολιασμός θα χορηγείται δωρεάν σε κορίτσια μόνο μέχρι την ηλικία των 18 ετών.

Νικολέτα Ευσταθίου


TAG