ΕΙΔΗΣΕΙΣ
metro-kalamarias3

Ανεκτίμητος αρχαιολογικός θησαυρός με χρυσά αντικείμενα βρέθηκε στα έργα του μετρό στην Καλαμαριά (φωτό)

Μπροστά σε μια συγκλονιστική ανακάλυψη ενός ανεκτίμητου αρχαιολογικού θησαυρού, βρέθηκαν εργαζόμενοι του Μετρό στην περιοχή της Καλαμαριάς, με τους αρχαιολόγους να μην πιστεύουν στα μάτια τους για την αξία των ευρημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Press724, η ανακάλυψη έγινε αρχικά από 2 εργάτες (τους Σ.Μ και Θ.Π) το Σάββατο 26 Μαρτίου στο εργοτάξιο στην περιοχή της Μίκρας, όταν στη διάρκεια ανασκαφών και σε βάθος πολλών μέτρων, εντοπίστηκαν αντικείμενα που έμοιαζαν με χρυσά βραχιόλια. Ο υπεύθυνος του εργοταξίου διέταξε αμέσως τη διακοπή των εργασιών και κατόπιν συνεννόησης με την εταιρεία, ο χώρος σφραγίστηκε και ειδοποιήθηκαν με απόλυτη μυστικότητα 3 από τους αρχαιολόγους που απασχολούνται στο μετρό και οι οποίοι ερεύνησαν τον χώρο.

nomismata-metro2

Έκπληκτοι διαπίστωσαν ότι τα χρυσά ελληνιστικών χρόνων βραχιόλια, δεν ήταν τα μοναδικά ευρήματα στο σημείο. Όπως βλέπετε στις φωτογραφίες που εξασφάλισε η ηλεκτρονική μας σελίδα αποκλειστικα, ένα σαπισμένο ξύλινο κασόνι είχε 18 χρυσά αντικείμενα, παραδίπλα βρέθηκαν πολλά μεταλλικά νομίσματα οξειδωμένα και περίπου 1,5 μέτρο πιο μακριά, βρέθηκε μια μεγάλη ποσότητα χρυσών νομισμάτων που ξεπερνούν τα 260 και εικάζεται ότι προέρχονται από τις εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην περιοχή της Αιγύπτου.

nomismata-metro3

Για το θέμα ενημερώθηκε άμεσα η κυβέρνηση για αυτό και ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χ.Σπίρτζης, έσπευσε να επισκεφτεί τα έργα του μετρό την περασμένη Δευτέρα, χωρίς όμως να διαρρεύσει από κανέναν η μεγάλη ανακάλυψη. Ο κ.Σπίρτζης είχε δώσει εντολή να μη διαρρεύσει η είδηση, μέχρι να ερευνηθεί εξ ολοκλήρου η περιοχή, για τον εντοπισμό τυχόν άλλων ευρημάτων, τα οποία προς το παρόν φυλάσσονται σε ειδική αποθήκη του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης (άγνωστο που).

nomismata-metro

Θησαυρός που ανάγεται στις τελευταίες μέρες των Μακεδονικών χρόνων

Ο ομότιμος καθηγητής του τμήματος Αρχαιολογίας και Ιστορίας του ΑΠΘ, Αθανάσιος Ανδρίτσος που είναι επικεφαλής των ερευνών και της ομάδας επιστημόνων που εξετάζουν τα ευρήματα, με δηλώσεις του στο Press724 υποστήριξε πως τα αντικείμενα αυτά βρέθηκαν θαμμένα σε μια περιοχή όπου περίπου το 200π.χ ήταν το νεώριο του Μακεδονικού Στόλου, το μέρος δηλαδή που οι αρχαίοι Μακεδόνες κατασκεύαζαν και συντηρούσαν τα πλοία τους. Ενδεχομένως σύμφωνα με τον κ.Ανδρίτσο, πρόκειται για έναν θησαυρό που κρύφτηκε εκεί από κάποιον ή κάποιους, το 168 π.χ, όταν ο Περσέας ηττήθηκε από τους Ρωμαίους και η Μακεδονία υποτάχθηκε στον Αιμίλιο Παύλο. Προφανώς τα αντικείμενα αυτά ανήκαν σε κάποιον αξιωματούχο, ο οποίος δεν ήθελε να πέσουν στα χέρια των Ρωμαίων, ίσως προσπάθησε και να φυγαδευτεί με κάποιο πλοίο, αλλά για κάποιον λόγο, τελικά κρύφτηκαν εκεί, δίπλα από το νεώριο, παραμένοντας μέχρι σήμερα.

nomismata-metro4

Κανένα σχόλιο από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε και το υπουργείο

Το Press724 ζήτησε την άποψη της Αττικό Μετρό για την ανακάλυψη, ωστόσο η εταιρεία δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο, ούτε να αναφέρει πότε θα ξαναρχίσουν οι εργασίες του μετρό. Η ίδια γραμμή τηρήθηκε από το υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, ενώ μέχρι στιγμής δεν καταφέραμε να πάρουμε κάποια απάντηση από το υπουργείο Πολιτισμού.

Στην παρακάτω φωτογραφία το ακριβές σημείο όπου βρέθηκαν τα πρώτα αντικείμενα:

metro-kalamarias4

metro-kalamarias2

 




One thought on “Ανεκτίμητος αρχαιολογικός θησαυρός με χρυσά αντικείμενα βρέθηκε στα έργα του μετρό στην Καλαμαριά (φωτό)

Comments are closed.