ΕΙΔΗΣΕΙΣ
konstantipoliton

Αναζητώντας την ιστορία του Συνοικισμού Κωνσταντινουπολιτών

Ο Σύνδεσμος Κατοίκων Συνοικισμού Κωνσταντινουπολιτών Πυλαίας Θεσσαλονίκης προσκαλεί όποιον διαθέτει αρχειακό υλικό σχετικό με τη δημιουργία και την πορεία στο χρόνο του Συνοικισμού Κωνσταντινουπολιτών να επικοινωνήσει:

Α) στο email konstantinoupolitika@gmail.com

Β) στο τηλέφωνο 697-7309881

Γ) στο inbox του www.facebook.com/konstantinoupolitika.pylaia.thessaloniki

Ως αρχειακό υλικό νοούνται φωτογραφίες, έγγραφα, μαρτυρίες, πληροφορίες για πρόσωπα και γεγονότα, τα οποία αφού ψηφιοποιηθούν άμεσα θα επιστραφούν στους κατόχους και θα αποτελέσουν τμήμα του Αρχείου του Συνοικισμού Κωνσταντινουπολιτών που ήδη βρίσκεται υπό δημιουργία.

Ο λόφος που σήμερα είναι γνωστός ως Συνοικισμός Κωνσταντινουπολιτών ανήκε παλαιόθεν στα διοικητικά όρια της κοινότητας Πυλαίας. Στα μέσα του περασμένου αιώνα άρχισε μια νέα φάση στην ιστορία της περιοχής καθώς το έτος 1959 ιδρύθηκε ο οικοδομικός συνεταιρισμός ιδιωτικών υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών Θεσσαλονίκης «Η Πρόοδος» ενώ δύο χρόνια αργότερα, το 1961, ιδρύθηκε ο οικοδομικός συνεταιρισμός Κωνσταντινουπολιτών «Η Κωνσταντινούπολις».

Για τον Ο.Σ. «Πρόοδο» ελάχιστα πράγματα γνωρίζουμε. Ως πρόεδρος, στα πρακτικά του Ο.Σ. «Η Κωνσταντινούπολις» αναφέρεται ο Γ. Λιμπιτσούνης (όταν οι δύο συνεταιρισμοί προωθούσαν μαζί την πολεοδομική μελέτη για τη δημιουργία του Συνοικισμού).

Για τον Ο.Σ. «Κωνσταντινούπολις» έχουμε περισσότερα στοιχεία. Κύριος σκοπός ήταν η στεγαστική αποκατάσταση των προσφύγων εκ Κωνσταντινουπόλεως, ασχέτως ημερομηνίας κατά την οποία ήρθαν στην Ελλάδα. Αποτέλεσε πρωτοβουλία της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών Θεσσαλονίκης διά του τότε προέδρου της Τριαντάφυλλου Γαϊτανίδη.

Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο του Οικοδομικού Συνεταιρισμού «Η Κωνσταντινούπολις» αποτελούσαν οι εξής:

  • Πρόεδρος – Κωνσταντίνος Καμιτάκης
  • Αντιπρόεδρος – Κωνσταντίνος Βουλγαρίδης
  • Γενικός Γραμματέας – Κωνσταντίνος Χαλίσογλου
  • Ταμίας – Νικόλαος Μελισσαράκης
  • Μέλος – Πέτρος Δραγούμης