Μπορεί το βαρέλι να έχει πάτο, αυτό όμως δεν δείχνει να ισχύει για την ελληνική οικονομία, όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος. Έκρηξη λουκέτων στο πεντάμηνο και δυσοίωνες προβλέψεις για νέο κύμα πτωχεύσεων τους προσεχείς μήνες, αφού σήμερα 63.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν χαμηλό δείκτη βιωσιμότητας, αποτελούν τη σκληρή οικονομική πραγματικότητα. Κάτι που συνεπάγεται απώλεια φορολογικών και ασφαλιστικών εσόδων και, φυσικά, απώλεια χιλιάδων θέσεων απασχόλησης, προδιαγράφοντας ένα ζοφερό μέλλον.
Ο μέχρι σήμερα λογαριασμός είναι πολύ βαρύς. Από τις αρχές του έτους μέχρι και τις 31 Μαΐου, δηλαδή το πρώτο πεντάμηνο, κατέβασαν ρολά συνολικά 15.435 επιχειρήσεις, όλων των νομικών μορφών (στοιχεία με βάση το Γενικό Εμπορικό Μητρώο – ΓΕΜΗ). Αριθμός ο οποίος είναι αυξημένος κατά 45,87% σε σχέση με το τι συνέβη το αντίστοιχο διάστημα του 2015, όπου αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο 10.581 εταιρείες. Αριθμός υψηλότερος και από τα πρώτα πέτρινα χρόνια της κρίσης. Συγκεκριμένα, το αντίστοιχο διάστημα του 2014 διαγράφηκαν από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) 14.810 εταιρείες, 15.043 επιχειρήσεις το αντίστοιχο διάστημα του 2013 και 14.403 εταιρείες το πρώτο πεντάμηνο του 2012.
Για να γίνει αντιληπτός αυτός ο συγκεντρωτικός αριθμός των λουκέτων, σημαίνει πως από τις αρχές του έτους μέχρι το τέλος Μαΐου κατέβαζαν ρολά καθημερινά 253 επιχειρήσεις! Μάλιστα, τα πραγματικά «λουκέτα» δεν αποκλείεται να είναι περισσότερα από τα καταγεγραμμένα, καθώς πολλές επιχειρήσεις «κατεβάζουν ρολά» χωρίς να το δηλώσουν, αφού χρωστούν σε Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές και τράπεζες.
Μόνον η αρχή…
Δυστυχώς, αυτή είναι μόνο η αρχή, όπως ανέφεραν στο «Κ» άνθρωποι της αγοράς, οι οποίοι βλέπουν πως με τη νέα φορολαίλαπα οι αδύναμοι κρίκοι που άντεξαν με τον άλφα ή βήτα τρόπο τα τελευταία πέτρινα χρόνια θα πετάξουνλευκή πετσέτα. Οι 63.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν χαμηλό δείκτη βιωσιμότητας δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό.
Έρευνα της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), η οποία έγινε σε συνεργασία με τη MARC, αναφέρει πως το πρώτο εξάμηνο αναμένονται 21.000 λουκέτα επιχειρήσεων όλων των νομικών μορφών και των δραστηριοτήτων.
Επειδή, όμως, πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν και άνθρωποι, τα 21.000 λουκέτα μεταφράζονται σε απώλεια 45.000 θέσεων απασχόλησης, εκ των οποίων 31.000 είναι μισθωτής απασχόλησης. Επίσης, από την ίδια έρευνα προέκυψε πως το 96% δεν θα επενδύσει το επόμενο 12μηνο. Η έκρηξη των φόρων και των διάφορων έμμεσων επιβαρύνσεων απλώς καθιστά μη βιώσιμες πολλές επιχειρήσεις.
Μικρότερος κύκλος ζωής
Ο κ. Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, μιλά για ξαφνικό θάνατο. Δηλαδή, επιχειρήσεις που σήμερα λειτουργούν, αύριο το πρωί μπορεί να κατεβάσουν ρολά.
Τα προβλήματα πολλά και, εκτός από τα γνωστά φορολογία, είναι το κόστος ενέργειας και οι απλήρωτοι λογαριασμοί (σ.σ.: η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα, άρα δεν μπορείς να λειτουργήσεις αν δεν πληρώσεις), αλλά και οι κατασχέσειςτραπεζικών λογαριασμών.
Πρόκειται για ξαφνικό θάνατο, που αντιμετωπίζει το 50% των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς και εκτιμήσεις στελεχών, προ κρίσης το 50% των επιχειρήσεων έκλεινε αφού πρώτα είχε κάνει ένα κύκλο 5-7 χρόνων. Πλέον, κλείνουν μέσα στο 3μηνο, 6μηνο, ενώ ακόμα και αυτή η μικρής διάρκειας λειτουργία τους συμπαρασύρει και επιχειρήσεις που ήταν παλιές στον κλάδο, γιατί μειώνεται η «πίτα».
Δεν ιδρύονται νέες επιχειρήσεις
Σημείο προβληματισμού από τα δεδομένα του ΓΕΜΗ δεν είναι μόνο τα λουκέτα, αλλά ότι για πρώτη φορά στα χρόνια της κρίσης, και δη από το 2012, οπότε υπάρχουν ετήσια στατιστικά στοιχεία στο ΓΕΜΗ, το ισοζύγιο μεταξύ συστάσεων επιχειρήσεων-διαγραφών είναι αρνητικό. Δηλαδή οι διαγραφές επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα ξεπέρασαν το πρώτο πεντάμηνο του 2016 κατά 2.949 τις συστάσεις εταιρειών, εν αντιθέσει με ό,τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.
Συγκεκριμένα, το πρώτο πεντάμηνο της φετινής χρονιάς συστάθηκαν μόλις 12.486 επιχειρήσεις, όταν το αντίστοιχο διάστημα έναν χρόνο πριν είχαν ιδρυθεί 15.379, από 18.030 που ήταν το πρώτο πεντάμηνο του 2014, 20.024 το αντίστοιχο διάστημα του 2013 και 19.646 εταιρείες που είχαν ιδρυθεί τους πρώτους πέντε μήνες του 2012. Δηλαδή μέσα σε έναν χρόνο, μεταξύ 2016 και 2015, έχει καταγραφεί «απροθυμία» 3.000 τουλάχιστον νέων, ή -18,81% σε ποσοστό, να δοκιμάσουν την τύχη τους στον επιχειρηματικό στίβο, κάτι που έρχεται να επιβεβαιώσει όσους υποστήριζαν ήδη από την περασμένη χρονιά ότι υπάρχει κόπωση. Ακόμα, όμως, και αυτές που ιδρύονται στην συντριπτική τους πλειονότητα, ήτοι στο 80%, είναι εταιρείες από τον χώρο της εστίασης-αναψυχής.
Του Κώστα Γιαννόπουλου Αναδημοσίευση από το «Κεφάλαιο» που κυκλοφορεί.