erdogan

Προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν: Ήττα της Τουρκίας η Συνθήκη της Λωζάνης

Θέμα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης έθεσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικρίνοντας εκείνους που υπέγραψαν τη Συνθήκη τονίζοντας μάλιστα πως «δώσαμε στους Έλληνες τα νησιά».

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επέκρινε εκείνους που υπέγραψαν τη Συνθήκη της Λωζάνης το 1923 που έδωσε στην χώρα τα σημερινά της σύνορα, αντί γι’ αυτά που προβλεπόταν από την Συνθήκη των Σεβρών, λέγοντας μάλιστα πως κάποιοι προσπάθησαν να παρουσιάσουν τη Λωζάνη ως νίκη.

«Η 15η Ιουλίου είναι ο δεύτερος πόλεμος της Ανεξαρτησίας για το τουρκικό έθνος. Ας το μάθουμε αυτό. Μας απείλησαν με την Συνθήκη των Σεβρών το 1920 και μας έπεισαν να την δεχτούμε στη Λωζάνη το 1923. Κάποιοι προσπάθησαν να μας εξαπατήσουν παρουσιάζοντας τη Λωζάνη ως νίκη. Στη Λωζάνη, παραχωρήσαμε τα (ελληνικά πλέον) νησιά, που αν φωνάξεις από τις ακτές του Αιγαίου, θα ακουστείς απέναντι. Είναι αυτό νίκη» δήλωσε ο Ερντογάν σήμερα, μιλώντας με περιφερειακούς διοικητές.

Συνεχίζοντας ο Ερντογάν δήλωσε πως «όσοι έκατσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Λωζάνη, δεν εκμεταλλεύτηκαν τη Συνθήκη αυτή. Και επειδή δεν την εκμεταλλεύτηκαν, δυσκολευόμαστε εμείς σήμερα».

Η Συνθήκη της Λωζάννης υπογράφτηκε στις 24 Ιουλίου 1923 και έθετε τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας. Καταργούσε τη Συνθήκη των Σεβρών, που είχε υπογραφεί τρία χρόνια νωρίτερα, η οποία είχε γίνει δεκτή από τον σουλτάνο Μουσταφά Κεμάλ, αλλά απορρίφθηκε από το κίνημα των Νεότουρκων.

Πηγή: Hurriyet