mikro festival logo4

Μικρό Φεστιβάλ στο Δήμο Καλαμαριάς – Νέος καλλιτεχνικός σύμβουλος ο Αιμίλιος Χειλάκης

Ένα νέο πρόγραμμα δράσεων ξεκινά ο Δήμος Καλαμαριάς που θα τον καταστήσει πρωτοπόρο Δήμο στην διαχείριση και παραγωγή πολιτιστικού προγράμματος. Στο πλαίσιο αυτό δημιουργείται για πρώτη φορά το Μικρό Φεστιβάλ, μια δράση που φιλοδοξεί να μεταφέρει στην Καλαμαριά την διεθνή εμπειρία των αποκαλούμενων «φεστιβάλ τσέπης», pocket festivals.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά στη σχετική συνέντευξη τύπου νωρίτερα σήμερα, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος σε θέματα Πολιτισμού και Προβολής του Δήμου, Ματθαίος Αμπατζίδης, οι δυνατότητες του Δήμου, η δυναμική νεολαία της Καλαμαριάς αλλά και οι νέες τεχνολογίες και τα νέα καλλιτεχνικά ρεύματα πρέπει να βρουν πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθούν και να καταστήσουν την Καλαμαριά πρωταγωνίστρια στο πολιτιστικό γίγνεσθαι.

mikrofestival

Σύμφωνα με τον κύριο Αμπατζίδη στόχοι του Μικρού Φεστιβάλ είναι η ανάδειξη παραστάσεων και δημιουργικών γεγονότων νέων καλλιτεχνών, αλλά και σχημάτων της Θεσσαλονίκης με παραγωγές που έχουν ιδιαίτερη πολιτιστική εμβέλεια.

«Η Καλαμαριά καθίσταται με τον τρόπο αυτό  χώρος που συνάντησης των ρευμάτων του πολιστικού γίγνεσθαι, βήμα όπου οι δημιουργοί θα μπορούν να συνομιλούν με το κοινό σε μια διαδραστική διαδικασία που εκτός από θεατές θα τους καθιστούν μετέχοντες στα δρώμενα» τόνισε χαρακτηριστικά.MIKROFESTIVAL

Παράλληλα παρουσιάστηκαν και οι νέοι καλλιτεχνικοί σύμβουλοι του Δήμου και συγκεκριμένα ο νέος καλλιτεχνικός σύμβουλος θεάτρου,  Αιμίλιος Χειλάκης και η Τατιάνα Παπαδοπούλου, καλλιτεχνική σύμβουλος χορού.

Ο Αιμίλιος Χειλάκης, αφού δήλωσε οπαδός του πολιτισμού σαν μικρό παιδί που πηγαίνει στο γήπεδο για να υποστηρίξει την ομάδα του, τόνισε τη σημασία πρωτοβουλιών όπως το Μικρό Φεστιβάλ του Δήμου Καλαμαριάς, καθώς όπως είπε δημιουργείται με αυτόν τον τρόπο ένα κέλυφος προστασίας που θα επιτρέπει να πραγματοποιούνται μικρές αλλά και μεγάλες παραγωγές.

MIKROFESTIVAL_XEILAKIS

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του στη Θεσσαλονίκη ως μη φίλιας πόλης για το θέατρο. « Η Θεσσαλονίκη αποτελεί μία σκληρή θεατρική αγορά, στην οποία δεν υπάρχει ο χώρος ούτε για να διαφημιστείς» είπε συγκεκριμένα, ενώ πρόσθεσε πως η συγκεκριμένη περίοδος αποτελεί μια περίεργη συγκυρία στην οποία η ποσότητα πολλές φορές καταπιέζει την ποιότητα και ενώ θα πρέπει με κάποιον τρόπο να επιτευχθεί η απεμπλοκή της αίσθησης του καλλιτέχνη της σύνδεσης με το κράτος, δεν υπάρχει κάποιος τρόπος ώστε να βγουν τα έξοδα των παραγωγών, καθώς δεν υπάρχει βοήθεια από πουθενά (ΜΜΕ, διαφημίσεις). Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα μάλιστα ανέφερε την πετυχημένη παράστασή του, Μόνος με τον Άμλετ, τα έσοδα της οποίας ωστόσο δόθηκαν ώστε να πληρωθούν τα πρόστιμα για την αφισοκόλληση για τη διαφήμιση της συγκεκριμένης παραγωγής.

Στόχος του όπως δήλωσε είναι να προσεγγίσει ανθρώπους που έχει συνεργαστεί και θαυμάζει για τη δουλειά τους, όπως ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης ή ο Μιχάλης Μαρμαρινός, και να καταφέρει να έρθουν στην Καλαμαριά τέτοιες παραστάσεις. Ήδη μάλιστα έχει κάνει κάποιες επαφές, τίποτα όμως δεν είναι αυτή τη στιγμή ανακοινώσιμο..

« Πόλεις χωρίς ιδέες είναι χωράφια με ανθρώπους. Οι υψωμένες γροθιές, που έχουν αυξηθεί στις μέρες μας, δεν αρκούν. Οι παραστατικές τέχνες δίνουν τον άλλο δρόμο, ακούγονται φωνές. Στηρίξτε τα μέρη που ακούγονται φωνές. Ένα από αυτά είναι το θέατρο Μελίνα Μερκούρη» κάλεσε τέλος  τον κόσμο της πόλης ο Αιμίλιος Χειλάκης.

Από τη μεριά της η κα. Τατιάνα Παπαδοπούλου, είπε χαρακτηριστικά πως σκοπός είναι να δημιουργηθεί ένα φεστιβάλ θεσμός για τη Βόρεια Ελλάδα όπου ομάδες σύγχρονου χορού θα μπορούν να δείξουν τη δουλειά τους. Έτσι μάλιστα το Μάρτιο θα παρουσιαστούν 4 ομάδες με πλούσιο βιογραφικό, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με παράλληλα workshops για επαγγελματίες χορευτές και φοιτητές χορού.

Αναλυτικά το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Μικρού Φεστιβάλ που θα διεξαχθεί από  15/11/2015 έως 8/12/2015 έχει ως εξής:

15/11  «Παρίσι – Νέα Υόρκη».  Η Camerata Contra Tempo υπό την μουσική διεύθυνση του Βλαδίμηρου Συμεωνίδη, θα μας ξεναγήσει στις λεωφόρους  των δύο μεγάλων Μητροπόλεων, με οδηγό τη μουσική των  G. Gershwin, L. Bernstein, D. Milhaud και F. Poulenc. Σολίστες οι διακεκριμένοι μουσικοί Χαράλαμπος Αγγελόπουλος (πιάνο) και Βλαντιμίρ Αφανάσιεφ (κρουστά).

18 /11 Mικτή Χορωδία Δήμου Καλαμαριάς

19/11 Xοροθεατρική παράσταση «Stand by the act» σε χορογραφία Χριστίνας Μπήτιου.

21 και 22/11 «Τα γενέθλια της Ινφάντα» από τους Χορευτές του Βορρά σε χορογραφία Τατιάνας Παπαδοπούλου και μουσική επιμέλεια Αντώνη Σουσάμογλου. Χοροθέατρο βασισμένο στην ομώνυμη ιστορία του Όσκαρ Ουάϊλντ.

25/11 Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει την «Απολογία του Σωκράτη» του Πλάτωνα σε μια μοναδική παράσταση στα αρχαία ελληνικά με υπέρτιτλους στα νέα ελληνικά.

27/11 «Tengo un tango», μουσικοθεατρική παράσταση σε επιμέλεια Θεόφιλου Σωτηριάδη

29/11 «Cinco màs» σε μια νέα παραγωγή του σχήματος Caja Secreta

30/11 «Μικρό Ανθολόγιο Μπαρόκ Μουσικής» Μουσική για φωνή και basso continuo από την Ιταλία του 17ου αιώνα Θεοδώρα Μπάκα (μεσόφωνος), Μάρκελλος Χρυσικόπουλος (τσέμπαλο) Δημήτρης Κούντουρας (φλάουτο με ράμφος).

2,3 και 4/12 «Το ζήτημα της Φαλακρής Τραγουδίστριας του Ευγένιου Ιονέσκο» Παρουσίαση – Παράσταση με σκηνοθετική επίβλεψη Μιχαήλ Μαρμαρινού.

6/12 Η μουσική παράσταση «Μεγάλα τραγούδια μεγάλες φωνές» ο τενόρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Σταύρος Σαλαμπασόπουλος η σοπράνο Ευδοκία Μωϊσίδου συνοδεία του καταξιωμένου μαέστρου και πιανίστα Ανδρέα Μπουτσικάκη σε μια μουσική περιήγηση από τον 20ο αιώνα έως και σήμερα.

8/12 «On lacrimae» η πρωτοποριακή μουσική παράσταση του Μουσικού Χωριού που φλερτάρει προκλητικά με το kitch, την ποπ και τον αυτοσχεδιασμό και παρουσιάστηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Οι παραγωγές που θα φιλοξενούνται στο Μικρό Φεστιβάλ θα στεγάζονται στο Δημοτικό Θέατρο Μελίνα Μερκούρη, ενώ ο προϋπολογισμός του είναι ουσιαστικά μηδενικός καθώς ο Δήμος θα παρέχει το χώρο των παραστάσεων και οι καλλιτέχνες θα πληρώνονται από τα εισητήρια.