ΕΙΔΗΣΕΙΣ
katrougalos

Πληρώνεσαι με μπλοκάκι; Δες τι δήλωσε για σένα ο υπουργός Εργασίας

Tους ελεύθερους επαγγελματίες που αμείβονται με μπλοκάκια προσπάθησε να καθησυχάσει την Πέμπτη, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά την έντονη κριτική που δέχθηκε από τους φορείς της αγοράς για τις αλλαγές που φέρνει το νέο ασφαλιστικό στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Για τα μπλοκάκια θα μελετηθεί περαιτέρω ο ιδανικός τρόπος συνυπολογισμού των εισφορών στα έξοδα, όπως και των άλλων ελεύθερων επαγγελματιών, ούτως ώστε να υπάρξει η μικρότερη δυνατή επιβάρυνσή τους, χωρίς να θιγεί ο κανόνας της ισονομίας ως προς τις εισφορές» δήλωσε ο κ.Κατρούγκαλος.

Αναλυτικά η δήλωση του υπουργού:

«Βασική αρχή του νομοσχεδίου είναι, για λόγους ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης, η εφαρμογή όμοιων κανόνων για όλους, συμπεριλαμβανομένων και των εισφορών. Ισονομία όμως δεν σημαίνει αδιαφορία ως προς τις πραγματικές συνθήκες εργασίας. Το προσχέδιο του Υπουργείου, προβλέπει …ότι εξομοιώνονται με τους μισθωτούς και άλλα πρόσωπα ασφαλιστέα λόγω ιδιότητας, για το εισόδημα που προέρχεται από τη διαρκή σχέση παροχής υπηρεσιών, ανεξαρτήτως του χρόνου υπαγωγής στην κοινωνική ασφάλιση. Συνεπώς, για τα μπλοκάκια θα μελετηθεί περαιτέρω ο ιδανικός τρόπος συνυπολογισμού των εισφορών στα έξοδα, όπως και των άλλων ελεύθερων επαγγελματιών και θα υπάρξουν ειδικές προβλέψεις για τους νέους επιστήμονες, ούτως ώστε να υπάρξει η μικρότερη δυνατή επιβάρυνσή τους, χωρίς να θιγεί ο κανόνας της ισονομίας ως προς τις εισφορές».

Πάντως, όπως μεταδώσαμε την Τετάρτη στο star.gr, αν ισχύσουν όσα προβλέπονται στην πρόταση της κυβέρνησης και δεν υπάρξουν βελτιώσεις του νόμου, τότε οι εισφορές που θα πληρώνουν κάθε μήνα όσοι αμείβονται με μπλοκάκι θα αυξηθούν δραματικά και θα καθορίζονται ανάλογα με… το εισόδημα που θα δηλώνουν στην εφορία. Οι αλλαγές αφορούν πάνω από 1.000.000 ασφαλισμένους, οι οποίοι θα πληρώνουν από 158 ευρώ έως 1.582 ευρώ το μήνα. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα fpress.gr, οι εισφορές θα υπολογίζονται με συντελεστή 20% επί του καθαρού εισοδήματος για τον κλάδο της σύνταξης και 6,95% για τον κλάδο υγείας. Το νομοσχέδιο προβλέπει και εισφορά 7,5% για την επικούριση για όσους επαγγελματίες έχουν επικουρικό ταμείο. Ακόμη και οι πιο χαμηλά αμειβόμενοι επαγγελματίες, το όφελος που θα έχουν, δεν θα ξεπερνά τα 50 ευρώ τον μήνα και αυτό θα προκύψει μόνο υπό την προϋπόθεση ότι το εισόδημά τους είναι μικρότερο από 800 ευρώ τον μήνα. Δηλαδή, η αλλαγή ευνοεί, -έστω γι’ αυτά τα 50 ευρώ- μόνο τους επαγγελματίες με καθαρά κέρδη (πραγματικά ή προϊόν φοροδιαφυγής) κάτω από 9600 ευρώ ετησίως. Από την άλλη, για τους ελεύθερους επαγγελματίες με υψηλά εισοδήματα (μεταξύ αυτών και τους πιο ειλικρινείς των φορολογουμένων), η αλλαγή ισοδυναμεί ακόμη και με διπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών.

Πηγή: star.gr