ΕΙΔΗΣΕΙΣ
mnimeia

SOS: Τουλάχιστον 31 μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς κινδυνεύουν να εξαφανιστούν

Η πόλη της Βενετίας, το Στόουνχεντζ, το Άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη, το Νησί του Πάσχα και τα Νησιά Γκαλαπάγκος είναι μεταξύ των 31 φυσικών και πολιτιστικών μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς σε 29 χώρες που απειλούνται από την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με νέα έκθεση της UNESCO, του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον και επιστημονικών συλλόγων. Η νέα έκθεση της UNESCO «World Heritage and Tourism in a Changing Climate» (Η Παγκόσμια Κληρονομιά και ο Τουρισμός σε ένα Μεταβαλλόμενο Κλίμα), η οποία εκδόθηκε σε συνεργασία με το United Nations Environment Program και το Union of Concerned Scientists, περιγράφει αναλυτικά τους κινδύνους που διατρέχουν τα μνημεία της της παγκόσμιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς από την ραγδαία αλλαγή του κλίματος στον πλανήτη μας.

Το Άγαλμα της Ελευθερίας, το Stonehenge και το Νησί του Πάσχα είναι μόνο μερικά από τα αγαπημένα μνημεία ανά τον κόσμο που κινδυνεύουν είτε από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, είτε από υπέρ-καταιγίδες, είτε από πυρκαγιές, είτε από επιδείνωση της ξηρασίας είτε από παγετώνες που λιώνουν. Αν μη τι άλλο, υπάρχει ποικιλία κινδύνων. Υπάρχουν περισσότερα από 1.000 μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς σε 163 χώρες και η έκθεση της UNESCO περιλαμβάνει μελέτες που αναλύουν σε βάθος 31 μνημεία που βρίσκονται σε κίνδυνο σε 29 από αυτές τις χώρες, ενώ επικεντρώνεται σε αυτές που αποτελούν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Για να πάρετε μια γενική εικόνα, μερικές από τις περιπτώσεις στις οποίες εμβαθύνει η έρευνα είναι αυτές της Βενετίας, των νησιών Γκαλαπάγκος, της πόλης Καρταχένα στην Κολομβία, του Stonehenge, του Εθνικού Πάρκου Shiretoko στην Ιαπωνία και του Cape Floral Kingdom στη Νότια Αφρική. Κάθε μελέτη συντάχθηκε από έγκριτες επιστημονικές έρευνες, τεχνικές εκθέσεις αλλά και με τη συμβολή τοπικών εμπειρογνωμόνων.

«Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς σε όλη την υφήλιο», λέει ο Adam Markham, επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης και αναπληρωτής διευθυντής του προγράμματος ενέργειας και κλίματος του UCS. «Κάποια αγάλματα στο Νησί του Πάσχα διατρέχουν κίνδυνο να χαθούν στη θάλασσα εξαιτίας της διάβρωσης των ακτών. Πολλοί από τους σημαντικότερους κοραλλιογενείς υφάλους του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των νησιών της Νέας Καληδονίας στο δυτικό Ειρηνικό, έχουν υποστεί πρωτοφανή λεύκανση των κοραλλιών τους, η οποία συνδέεται με την φετινή κλιματική αλλαγή. Η κλιματική αλλαγή μπορεί, στο τέλος, να προκαλέσει ακόμα και την υποβάθμιση ορισμένων μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η Βενετία είναι ένα από τα πλέον απειλούμενα μνημεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση. «Η πόλη διαθέτει μια συγκλονιστική σύνθεση βυζαντινής, γότθικης, αναγεννησιακής και μπαρόκ αρχιτεκτονικής η οποία βρίσκεται σε άμεση απειλή από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας», όπως αναφέρει η έκθεση. Η άνοδος της θαλάσσιας στάθμης έχει αρχίσει ήδη να σπέρνει χάος στην πόλη, έχοντας προκαλέσει τα περισσότερα περιστατικά πλημμυρών που έχει βιώσει η Βενετία τα τελευταία 60 χρόνια και οι οποίες έχουν καταστρέψει ανεπανόρθωτα πολλά διάσημα κτίσματα, ενώ η έκθεση τονίζει πως οι ολέθριες καταστροφές θα συνεχιστούν. Ως αποτέλεσμα δε θα πληγεί μόνο ο αρχιτεκτονικός πλούτος της Βενετίας αλλά και η οικονομία της, η οποία βασίζεται στον τουρισμό.

Πρόληψη καταστροφών
Οι συγγραφείς της έκθεσης απευθύνουν έκκληση για την εντατικοποίηση των προσπαθειών για την πρόληψη τέτοιων καταστροφών.

«Πρέπει να κατανοήσουμε, να παρακολουθήσουμε και να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τις απειλές της κλιματικής αλλαγής στα μνημεία μας, σε παγκόσμιο επίπεδο», λέει η Mechtild Rossler, διευθύντρια του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. «Όπως υπογραμμίζουν τα ευρήματα της έκθεσης, η επίτευξη του στόχου της Συμφωνίας του Παρισιού να περιορίσουμε την την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας σε επίπεδα πολύ πιο χαμηλά από τους 2 βαθμούς Κελσίου, είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς μας για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές», όπως προσθέτει. Βέβαια θα απαιτηθούν τεράστια κεφάλαια για τη διατήρηση των μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, κεφάλαια τα οποία προς το παρόν δεν είναι καν διαθέσιμα.

«Το διαθέσιμο ποσό προς τα κράτη μέλη που χρήζουν διεθνούς βοήθειας για να υποστηρίξουν τα μνημεία που διαθέτουν μέσω Παγκόσμιου Ταμείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ανέρχεται μόλις στα 4εκατ. δολ.» αναφέρει η έκθεση και συνεχίζει «μια σταγόνα στον ωκεανό, δεδομένης της κλίμακας της ανταπόκρισης που απαιτείται για να αντιμετωπιστεί η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής».

Νήσοι Σολομώντος
Πέντε νησιά στον Ειρηνικό Ωκεανό έχουν ήδη χαθεί

Πρόσφατα, Αυστραλοί επιστήμονες αποκάλυψαν ότι πέντε από τις Νήσους του Σολομώντος έχουν εξαφανιστεί κάτω από τον Ειρηνικό Ωκεανό. Εξετάζοντας δορυφορικές εικόνες και συλλέγοντας ιστορικά στοιχεία από τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα νησιά αυτά έχουν εξαφανιστεί ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

Οι Νήσοι Σολομώντος περιλαμβάνουν 922 νησιά, με σχεδόν 600.000 ανθρώπους να ζουν εκεί. Οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν την περιοχή ως ιδιαίτερα ευάλωτη στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Η σύγκριση δορυφορικών εικόνων 33 νησιών από το 1947 έως το 2014 έδειξε ότι πέντε μικρά νησιά με βλάστηση είχαν εξαφανιστεί. Η ακτογραμμή έξι άλλων νησιών έχει σημειώσει δραματική υποχώρηση, σε βαθμό που σε δύο από αυτά οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τους οικισμούς τους, στους οποίους κατοικούσαν από το 1935, και να μετακινηθούν αλλού.

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας πιθανότατα συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην εξαφάνιση αυτών των πέντε νησιών, αλλά δεν είναι ο μόνος παράγοντας που την προκάλεσε. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ενέργεια των κυμάτων επιδείνωσε την κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι τα νησιά σε περιοχές του ωκεανού που είναι περισσότερο εκτεθειμένα σε δυνατά κύματα επηρεάζονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή. Μάλιστα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα νησιά σε μια νότια, πιο προστατευμένη περιοχή των Νήσων του Σολομώντα, δεν παρουσίασαν το ίδιο σημαντική υποχώρηση της ακτογραμμής τους.

Εξάλλου, πριν από δύο χρόνια η πόλη Τάρο, η πρωτεύουσα της επαρχίας Σουαζέλ με πληθυσμό περίπου 1.000 κατοίκους, ανακοίνωσε τις προθέσεις της να ξεκινήσει τη μετεγκατάσταση ολόκληρου του πληθυσμού σε διαφορετικό νησί λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

Πηγή: imerisia.gr