ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πόσα ξέρουν οι γονείς για την ασφάλεια των παιδιών στο νερό;

Μια πρόσφατη έρευνα στις ΗΠΑ αποκάλυψε ότι οι περισσότεροι γονείς αγνοούν βασικά στοιχεία σχετικά με την ασφάλεια των παιδιών τους στο νερό, γεγονός που εξηγεί γιατί κάθε χρόνο εκατοντάδες παιδιά πνίγονται την καλοκαιρινή περίοδο. Μάλιστα ο πνιγμός είτε σε πισίνες, είτε στη θάλασσα είναι η κύρια αιτία θανάτου στα παιδιά μικρότερα των 5 ετών.

Στην έρευνα πήραν μέρος 1000 γονείς που έχουν παιδιά ηλικίας από ενός έτους έως δώδεκα ετών και οι απαντήσεις που έδωσαν οδήγησαν σε πολλά ανησυχητικά συμπεράσματα.
Πιο συγκεκριμένα οι περισσότεροι γονείς πιστεύουν ότι όσο μακριά κι αν είναι, μπορούν να ακούσουν το παιδί τους αν φωνάξει βοήθεια, όταν αρχίζει να πνίγεται. Επίσης θεωρούν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος αν αφήσουν το παιδί στο νερό για κάποια λεπτά χωρίς να το επιβλέπουν, ότι τα μαθήματα κολύμβησης είναι αρκετά για να αποτρέψουν τον κίνδυνο πνιγμού, ενώ πολλοί από αυτούς φάνηκε να βασίζονται ιδιαίτερα στην παρουσία των ναυαγοσωστών.

Στην πραγματικότητα τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύει 100 %. Τα παιδιά πρέπει να μπαίνουν πάντα στο νερό υπό την επίβλεψη ενός ενήλικα και φυσικά δε θα πρέπει να βασίζεστε αποκλειστικά ούτε στους ναυαγοσώστες (ειδικά σε πολυσύχναστες παραλίες), ούτε στα κάθε είδους σωσίβια, για την ασφάλεια του παιδιού σας.