ΕΙΔΗΣΕΙΣ
dogiakos1-thumb-large

Nόμιμη η εκλογή Ντογιάκου στην Εισαγγελία Εφετών Αθήνας

Nόμιμη κρίθηκε από τα αρμόδια δικαστικά όργανα αλλά και από τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο η εκλογή του Ισίδωρου Ντογιάκου στη νευραλγική θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών.

Για την εκλογή Ντογιάκου είχε διαταχθεί με πρωτοβουλία της Προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου πειθαρχικός έλεγχος μετά από καταγγελίες που είχαν δημοσιευθεί και σύμφωνα με τις οποίες υπήρξαν μη νόμιμες διαδικασίες κατά την εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη προϊσταμένου στη μεγαλύτερη Εισαγγελία της χώρας.

Ο πειθαρχικός έλεγχος για το νόμιμο η μη της εκλογής του Ισίδωρου Ντογιάκου διατάχθηκε, αν και ουδείς εκ των εκλογέων εισαγγελέων και αντεισαγγελέων εφετών δεν είχε θέσει θέμα νομιμότητας της εκλογικής διαδικασίας. Επίσης τέτοιο θέμα δεν είχε τεθεί ούτε από τους συνυποψηφίους του που διεκδίκησαν την ψήφο των εισαγγελικών λειτουργών, οι οποίοι θα είχαν κάθε λόγο να καταγγείλουν οποιαδήποτε παράτυπη η μη νόμιμη ενέργεια.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της νομοθεσίας για το αυτοδιοίκητο της δικαιοσύνης οι δικαστές και οι εισαγγελείς ψηφίζουν για την ανάδειξη των διοικήσεων των δικαστηρίων αλλά και των εισαγγελιών.

Ο πειθαρχικός έλεγχος ανατέθηκε σύμφωνα με το νόμο σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και διενεργήθηκε από την αντεισαγγελέα Βασιλική Θεοδώρου η οποία αποτιμώντας όλα τα στοιχεία σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής της εκλογικής αναμέτρησης, κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι η εκλογή Ντογιάκου, υπήρξε καθόλα νόμιμη.

Οπως αναφέρει στο πόρισμά της ««δεν τίθεται θέμα διάπραξης πειθαρχικού παραπτώματος», και όπως σημειώνει, οι όποιες αιτιάσεις «δεν αντέχουν στην κοινή λογική».

H επίμαχη εκλογή, συνεχίζει η κυρία θεοδώρου « έγινε αποδεκτή από όλους τους θεσμικούς παράγοντες της δικαιοσύνης (Υπουργό Δικαιοσύνης, πρόεδρο και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ) καθώς και από τους εισαγγελικούς λειτουργούς της εισαγγελίας εφετών Αθηνών».

«Κανένας, επισημαίνει η κυρία Θεοδώρου, δεν ισχυρίστηκε ότι η εκλογή αυτή ήταν παράνομη. Ούτε σημερινή Πρόεδρος του Αρείου Πάγου,η οποία τότε ήταν Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων με πολύχρονη και επιτυχή συνδικαλιστική δράση και γνώριζε ως εκ της θέσεώς της τη διαδικασία της εκλογής που εφαρμόστηκε , αμφισβήτησε τότε τη νομιμότητα της εκλογής του Ι. Ντογιάκου ».

Υπέρ της αρχειοθέτησης της υπόθεσης τάχθηκε και ο προϊστάμενος της επιθεώρησης των Δικαστηρίων Νίκος Λεοντής. Τον τελευταίο λόγο είχε ο ίδιος ο υπουργός, ο οποίος είπε «ναί» στην αρχειοθέτηση συμφωνώντας με τα πορίσματα των ανωτάτων δικαστικών λειτουργών που διενήργησαν τις σχετικές έρευνες.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι τόσο η κυρία Θεοδώρου , όσο και κ. Λεοντής είχαν τη γνώμη ότι πρέπει να αρχειοθετηθεί η έρευνα για τον κ. Ντογιάκο και ως προς δεύτερο σκέλος της, εν τούτοις ο Υπουργός είχε αντίθετη γνώμη ,με αποτέλεσμα για το σκέλος αυτό να ελέγχεται και να κινηθεί πειθαρχική δίωξη.

Το δεύτερο αυτό κομμάτι αφορά τη σύγκληση της Ολομέλειας της Εισαγγελίας Εφετών από τον κ.Ντογιάκο με τον τίτλο «εξωθεσμική παρέμβαση της Προέδρου του Αρείου Πάγου στο αυτοδιοίκητο της εισαγγελίας εφετών Αθηνών».

Κατά την αντεισαγγελέα του Α.Π που διενήργησε την έρευνα ούτε σε αυτή την περίπτωση στοιχειοθετείται πειθαρχικό αδίκημα .

Πηγή: kathimerini.gr