f1-mg_0593

«Athens Ledra»: Οι ημέρες ακμής και το «πεντάστερο κανόνι»

Τις πιο ζοφερές στιγμές της 30ετούς και πλέον πορείας του ιστορικού ξενοδοχείου των Αθηνών «Athens Ledra» βιώνουν από τις αρχές της εβδομάδας οι συνολικά 220 εργαζόμενοι που το επανδρώνουν.

Το κεντρικό, πεντάστερο ξενοδοχείο, που κατά καιρούς έχει φιλοξενήσει στους χώρους του προσωπικότητες παγκόσμιας αναγνωρισιμότητας και τις δεκαετίες του 1990 και του 2000 υπήρξε ένα από το πιο κοσμικά στέκια της πόλης, ανέστειλε και επίσημα τη λειτουργία του το απόγευμα της Τρίτης, κατόπιν μιας σύντομης επιστολής της εργοδοσίας. Η κρίση που μαστίζει τη χώρα -και φυσικά δεν άφησε ανεπηρέαστο και τον κατά τα άλλα ακμάζοντα χώρο του τουρισμού- σε συνδυασμό με τις καταστροφικές επιλογές της ιδιοκτήτριας-διαχειρίστριας εταιρίας ΑΣΤΥ Ξενοδοχειακές Τουριστικές Επιχειρήσεις Α.Ε., οδήγησαν στον τερματισμό μιας ιστορίας γεμάτης χλιδή, λάμψη και «φώτα». Και μπορεί η ιστοσελίδα της πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας με τις 500 κλίνες να βρίσκεται ακόμα στον «αέρα» του διαδικτύου, ωστόσο η τηλεφωνική επικοινωνία των υποψήφιων πελατών με τους υπαλλήλους της ρεσεψιόν δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών. «Δυστυχώς, το ξενοδοχείο έχει αναστείλει τη λειτουργία του» τους ενημερώνουν λακωνικά.

Ποια ήταν, όμως, η πορεία του «Athens Ledra» (πρώην «Athens Ledra Marriott») στον χώρο και πώς έφτασε να θεωρείται ένα από τα πιο εμβληματικά ξενοδοχεία της πρωτεύουσας; Το παραμύθι -με το, όπως αποδεικνύεται, άσχημο τέλος, κυρίως για τους 150 μόνιμους και 70 εποχικούς υπαλλήλους- ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Τότε που η Αθήνα διεκδικούσε δειλά δειλά μια θέση στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης, έχοντας μόλις γίνει η 10η πρωτεύουσα κράτους-μέλους της οικονομικής ένωσης. Ο αέρας ανανέωσης που έπνεε σε ολόκληρη τη χώρα οδήγησε σταδιακά σε σειρά επενδύσεων κρατικών και ιδιωτικών που αναμόρφωσαν το πρόσωπο της πόλης, που ακόμα ακροβατούσε μεταξύ παρελθόντος και μέλλοντος. Στον αριθμό 115 της λεωφόρου Συγγρού υψώνεται ένα επιβλητικό οκταώροφο κτίσμα που με την ολοκλήρωσή του μαγνητίζει τα βλέμματα των Αθηναίων και των τουριστών. Από το 1983 τη διαχείριση του ξενοδοχείου των 314 πολυτελών δωματίων και σουιτών αναλαμβάνει ο ξενοδοχειακός κολοσσός Marriott International με έδρα το Μέριλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών και όλα κυλούν ειδυλλιακά για το νέο αστέρι της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας.

Τον Νοέμβριο του 2013, ωστόσο, με την κορύφωση του ελληνικού οικονομικού δράματος, η εταιρία αποχωρεί και το μάνατζμεντ περνάει στην ιδιοκτήτρια ΑΣΤΥ Ξενοδοχειακές Τουριστικές Επιχειρήσεις Α.Ε. της οικογένειας Παρασκευαΐδη. Γενικός διευθυντής του ξενοδοχείου διορίζεται ο Ιταλός εκλεκτός της οικογένειας Τζιάνι Ριάτς, με μακρόχρονη προϋπηρεσία στις επιχειρήσεις Παρασκευαΐδη. Από την αποχώρηση της Marriott International (που τότε είχε χαρακτηριστεί «συναινετικό διαζύγιο») δεν μεσολαβεί ούτε ένας χρόνος και κάπου στις αρχές του 2014 η ΑΣΤΥ υπάγεται στο άρθρο 99 για τη ρύθμιση οφειλών. Ο κ. Ριάτς, πάντως, εμφανίζεται αισιόδοξος και καθησυχάζει τους εργαζομένους για την ομαλή έκβαση των πραγμάτων. Ταυτόχρονα τους ζητά να… «βάλουν πλάτη», προκειμένου η επιχείρηση να ξεπεράσει τις πρωτόγνωρες δυσκολίες. Πράγματι, οι εργαζόμενοι, με εξαίρεση κάποιες εθελούσιες εξόδους, στηρίζουν το ξενοδοχείο, στο οποίο πολλοί εξ αυτών εργάζονται για 20, 25 ή 30 χρόνια.

Η ποιότητα

Η ποιότητα παροχών και υπηρεσιών δεν επηρεάζεται στο παραμικρό και οι πελάτες συνεχίζουν να δείχνουν την προτίμησή τους στο «Athens Ledra», αδιαφορώντας για την εξάλειψη της λέξης-εγγύησης «Marriott» από τον τίτλο του. Η οριακή πτώση στις κρατήσεις ξεπερνιέται γρήγορα και το ξενοδοχείο φτάνει λίγες εβδομάδες πριν από το λουκέτο να λειτουργεί ξανά με πληρότητα που αγγίζει το 80%, κάποιες μέρες ακόμα και το 100%.

Εκτός από τα πολυτελή δωμάτια, η μονάδα διαθέτει τέσσερα ποιοτικά εστιατόρια -ανάμεσα στα οποία και το ιδιαίτερο ΚΟΝΑ ΚΑΪ με την πολυνησιακή κουζίνα και τους κορυφαίους σεφ, που έγινε χώρος συνάθροισης του αθηναϊκού jet set-, αίθουσες συνεδρίων και εκδηλώσεων, ενώ το roof garden του όγδοου ορόφου με την πισίνα και τη μοναδική θέα προς Ακρόπολη, Λυκαβηττό και Πειραιά το κατέστησαν μία από τις πλέον ελκυστικές λύσεις για αποδράσεις εντός πόλης. Τα κοσμικά πάρτι του έγραψαν ιστορία στην αθηναϊκή νύχτα, ενώ δεν ήταν λίγοι οι αστέρες διεθνούς εμβέλειας, οι οποίοι το τίμησαν επανειλημμένα για τη διαμονή τους στην πόλη, αναπτύσσοντας, μάλιστα, φιλικές σχέσεις με τους έμπειρους εργαζομένους του, που στην πλειονότητά τους το στελεχώνουν από τα πρώτα χρόνια. Δεξιώσεις γάμων και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις δεν έλειπαν από το ημερήσιο πρόγραμμα του ιστορικού ξενοδοχείου, που ανταγωνιζόταν σε ποιότητα και παροχή υπηρεσιών τουριστικά μεγαθήρια του εξωτερικού.

Ο πλειστηριασμός, οι κυπριακές εταιρίες, οι κληρονόμοι και η κατρακύλα μετά τον θάνατο του Γιώργου Παρασκευαΐδη!

Με το αστραφτερό παρελθόν να έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί, όπως τουλάχιστον διαφαίνεται μέχρι στιγμής, οι εργαζόμενοι ανακαλούν στη μνήμη τους των προ εννιαετίας εκλιπών δημιουργό του ομίλου επιχειρήσεων Παρασκευαΐδη και «πατέρα» του «Athens Ledra» Γιώργο (ή Γώγο) Παρασκευαΐδη. Ο δαιμόνιος και αυτοδημιούργητος Κύπριος κράτησε επί σειρά ετών με στιβαρότητα το τιμόνι των οικογενειακών επιχειρήσεων, οι οποίες, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν τη διεθνούς κύρους κατασκευαστική J&P – Overseas (θυγατρική της στη χώρα μας είναι η γνωστή σε όλους J&P ΑΒΑΞ), η οποία κατέχεται εξ ημισείας με την επίσης μεγάλη επιχειρηματική οικογένεια της Μεγαλονήσου Ιωάννου (εξ ου και το όνομα, από τα επίθετα Joannou & Paraskevaides). Πέρα από αυτά, ο όμιλος δραστηριοποιείται στους τομείς του τουρισμού και των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, της ανάπτυξης ακινήτων και του χονδρικού και του λιανικού εμπορίου σε Κύπρο, Ελλάδα, Λιβύη, Αίγυπτο, Αιθιοπία, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία, Ομάν και Πακιστάν, ενώ έχει αναπτύξει και πλούσια φιλανθρωπική δράση μέσα από ιδρύματα όπως το Παρασκευαΐδειο Μεταμοσχευτικό Κέντρο Κύπρου και το Ιδρυμα Γιώργου και Θέλμας Παρασκευαΐδη, που από το 1980 έχει βοηθήσει πάνω από 3.000 παιδιά Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων με κινητικά και ορθοπεδικά προβλήματα να μεταβούν στις ΗΠΑ για ιατρική περίθαλψη.

Με τον θάνατο του «πατριάρχη» της οικογένειας και τιμημένου, μεταξύ άλλων, με το αξίωμα του Ιππότη του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας από τη βασίλισσα Ελισάβετ, αλλά και με τον Σταυρό του Αγίου Μάρκου από το Βατικανό, το 2007, τα πρώτα σύννεφα μαζεύονται πάνω από το ξενοδοχείο. Τη θέση του Γιώργου Παρασκευαΐδη πήραν μετά τον θάνατό του τα παιδιά του, ο Ευθύβουλος, η Χριστίνα και η Λεώνη. Κύκλοι που δηλώνουν εξοικειωμένοι με το περιβάλλον του ομίλου όταν ερωτώνται γιατί έφτασε το «Athens Ledra» να χρωστά περισσότερα από 35.000.000 ευρώ και να βγαίνει τώρα σε πλειστηριασμό από τις τράπεζες (συγκεκριμένα την Alpha Bank), σχολιάζουν ότι αφορμή φυσικά και δεν είναι ότι έλειψαν τα χρήματα στην οικογένεια, αποδίδοντας τη δυσάρεστη εξέλιξη στις διαφορετικές προσεγγίσεις για την πορεία των επιχειρήσεων ανάμεσα στους βασικούς μετόχους, μέλη όλοι της οικογένειας.

 

Τα χρέη σε τράπεζες, ΙΚΑ, μισθούς όταν η πληρότητα πριν κλείσει άγγιζε το 95%

«Η εταιρία ΑΣΤΥ Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις Α.Ε., ιδιοκτήτρια και διαχειρίστρια του «Athens Ledra Hotel», ανακοινώνει τη διακοπή της λειτουργίας του ξενοδοχείου από σήμερα, 31 Μαΐου 2016, λόγω οικονομικών δυσχερειών. Θα υπάρξουν νεότερες ανακοινώσεις ως προς το μέλλον του ξενοδοχείου, εφόσον προκύψουν νέα στοιχεία». Με αυτή τη λιτή ανακοίνωση εκ μέρους της εργοδοσίας γράφτηκε την Τρίτη το μεσημέρι το φινάλε της 30ετούς ιστορίας του κεντρικού ξενοδοχείου. Ηδη από την προηγούμενη ημέρα οι εργαζόμενοι είχαν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας, ενώ η εκκένωσή του από πελάτες (το ξενοδοχείο τη στιγμή του λουκέτου ήταν πλήρες σε ποσοστό 95%) ολοκληρώθηκε εντός της εβδομάδας.

Από την πλευρά τους, οι συνολικά 220 εργαζόμενοι εξέδωσαν το δικό τους δελτίο Τύπου, στο οποίο σημειώνουν ότι διεκδικούν «την άμεση, πλήρη και ολοσχερή εξόφληση των οφειλόμενων δεδουλευμένων αποδοχών και του επιδόματος Πάσχα, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, καθώς και τη διασφάλιση όλων των θεμελιωμένων εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων όλου του προσωπικού». Μάλιστα, την Τετάρτη, έπειτα από συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο υπουργείο Εργασίας, εκπρόσωποι των εργαζομένων συναντήθηκαν με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ανδρέα Νεφελούδη, με βασικά αιτήματά τους την καταβολή επιδόματος 1.000 ευρώ και την επίσπευση της διαδικασίας για καταβολή του επιδόματος από τον ΟΑΕΔ, που αφορά την επίσχεση εργασίας. Ταυτόχρονα, παραμένουν αμετακίνητοι στον χώρο του ξενοδοχείου, δηλώνοντας ότι δεν προτίθενται να πέσουν θύματα των επιχειρηματικών τρικ της ιδιοκτησίας. «Είμαστε αποφασισμένοι να παραμείνουμε στις θέσεις μας και στο ξενοδοχείο μέχρι να δικαιωθεί ο αγώνας μας. Η προσπάθεια για επιβολή με διαδικασίες εξπρές καθεστώτος τύπου «Πεντελικόν» δεν θα περάσει. Με την επίσχεση εργασίας και τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις προλάβαμε την εργοδοσία, η οποία επιχείρησε να ρίξει το βάρος του λουκέτου στους εργαζομένους, ωστόσο αναγκάστηκε εν τέλει να παραδεχτεί ότι αυτό αποτέλεσε συνέπεια δικών τις αυθαιρεσιών» δήλωσε στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Athens Ledra» Μπάμπης Ντότσικας.

Εισαγγελέας

Από τη συνάντηση των εκπροσώπων του σωματείου με τον κ. Νεφελούδη προέκυψε ακόμα ότι αύριο το πρωί θα υπάρξει τριμερής συνάντηση μεταξύ υπουργείου, εταιρίας και εργαζομένων. Το σημαντικότερο προϊόν της συνάντησης της περασμένης εβδομάδας, πάντως, ήταν η γνωστοποίηση της πρόθεσης του υπουργείου Εργασίας να ζητά εισαγγελική παρέμβαση για το λουκέτο. Ειδικότερα, σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη δεσμεύεται ότι θα εξετάσει άμεσα όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις για την άμεση υπαγωγή των εργαζομένων σε προγράμματα του ΟΑΕΔ. «Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί οι εργαζόμενοι να αποτελούν το πρόσχημα για κάθε παράβαση επιχειρηματία, ώστε αυτός να απαλλάσσεται από τα χρέη που ο ίδιος δημιούργησε προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως στο παρελθόν είχε συνηθίσει» τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Το ξενοδοχείο, που ανήκει στην εταιρεία ΑΣΤΥ Α.Ε., χρωστάει στο ΙΚΑ 9.000.000 ευρώ, εκτός των δανειακών του υποχρεώσεων και λοιπών οφειλών. Σε τριμερή συνάντηση που έγινε στο υπουργείο στις 17 Μαΐου προτάθηκε και ορίστηκε συνάντηση του εκπροσώπου της εταιρίας με τη διοίκηση του ΙΚΑ, προκειμένου να διερευνηθεί με βάση το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο η άρση των όποιων εμποδίων, έτσι ώστε να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των εργαζομένων. Προς τούτο έγιναν τρεις συναντήσεις με τη διοίκηση του ΙΚΑ, η οποία συμφώνησε για τον περιορισμό της κατάσχεσης για το ποσό των 255.000 ευρώ, ποσό που αφορά τα δεδουλευμένα των εργαζομένων. Προϋπόθεση για τη συγκεκριμένη διαδικασία ήταν να αποσταλεί στο ΙΚΑ η κατά νόμο δήλωση των τραπεζών. Σε επόμενο αίτημα της εταιρίας προς το ΙΚΑ και πριν προλάβει αυτό να απαντήσει, η εταιρία «κατέβασε τα ρολά». Αρα, η όλη εξέλιξη είναι αποκλειστική ευθύνη της εταιρίας, η οποία πιθανόν δρομολογεί άλλες μεθοδεύσεις, παρότι τη δεδομένη χρονική στιγμή η πληρότητα της ξενοδοχειακής μονάδας αγγίζει το 95% για τη θερινή περίοδο» σημειώνει αναλυτικά το υπουργείο.

Πηγή:δημοκρατία