agxos

Το συνεχές άγχος αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Οι αγχώδεις άνθρωποι μπορεί να διατρέχουν μιάμιση φορά υψηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν άνοια, σε σύγκριση με τους πιο πράους συνομηλίκους τους, προειδοποιεί διεθνής ομάδα επιστημόνων.
Και δεν χρειάζεται να είναι κάποιος μονίμως αγχωμένος: ακόμα κι αν έχει περάσει κάποια στιγμή στη ζωή του μία παρατεταμένη περίοδο έντονου άγχους, οι πιθανότητές του είναι αυξημένες.

Στη σχετική μελέτη συμμετείχαν 1.082 πανομοιότυποι και μη πανομοιότυποι δίδυμοι από τη Σουηδία, οι οποίοι το 1984 είχαν συμπληρώσει ειδικά ερωτηματολόγια αξιολόγησης του επιπέδου του άγχους τους.

Οι ερευνητές τους παρακολούθησαν επί 28 χρόνια, ζητώντας τους ανά τριετία να απαντούν σε διάφορα ερωτηματολόγια και να κάνουν διάφορα τεστ αξιολόγησης των νοητικών λειτουργιών τους.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association», το άγχος σχετιζόταν ισχυρά με τον κίνδυνο άνοιας, καθώς όσοι εθελοντές είχαν περάσει έστω και μία περίοδο έντονου άγχους είχαν κατά 48% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν άνοια με το πέρασμα του χρόνου.

Ωστόσο έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι δεν μιλούν για το απλό, καθημερινό άγχος.

«Οι αγχώδεις εθελοντές μας που αργότερα εκδήλωσαν άνοια, είχαν κάτι παραπάνω από τα συνήθη συμπτώματα άγχους», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Μάργκρετ Γκατζ, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (USC).

«Ήταν άνθρωποι που λειτουργούσαν με υψηλό επίπεδο άγχους. Ήταν αεικίνητοι, φρενήρεις και μονίμως με τεντωμένα νεύρα».

Πώς θα μπορούσε η κατάσταση αυτή να οδηγήσει στην άνοια; Υπάρχουν αρκετές θεωρίες, με επικρατέστερη την μόνιμη υπερπαραγωγή της ορμόνης του στρες (της κορτιζόλης) στον οργανισμό.

Τα χρονίως υψηλά επίπεδα κορτιζόλης προκαλούν βλάβες σε διάφορες δομές του εγκεφάλου όπως ο ιππόκαμπος όπου αποθηκεύονται οι αναμνήσεις μας και ο μετωπιαίος φλοιός που είναι υπεύθυνος για την υψηλού επιπέδου σκέψη.

Οι ερευνητές λένε πως παρότι πολλές προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει την άνοια με προβλήματα ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη και ο νευρωτισμός, η παρούσα είναι η πρώτη που δείχνει ότι συσχετίζεται και με το άγχος.

Πηγή: tanea.gr