ΕΙΔΗΣΕΙΣ
magazaki-komninon

Το μικρό μαγαζάκι, με τη μεγάλη ιστορία και το τσουχτερό ενοίκιο (φωτό)

Είναι μόλις 18τμ, αλλά κάθε εκατοστό του, αποπνέει μια ζεστασιά και νοσταλγία και σου θυμίζει κάτι γνώριμο και ας μην έχεις ξαναεπισκεφτεί το εσωτερικό του.

Το μαγαζάκι της κας Αρετής Στύλλα στην οδό Κομνηνών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μετράει μια ιστορία 55 χρόνων και αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά «στέκια» των γυναικών της Θεσσαλονίκης για κοσμήματα, μαντήλες και καλλυντικά.

Σχεδόν όλα τα μικρά μαγαζάκια στην πόλη, με εμβαδόν αντίστοιχο του καταστήματος της κας Στύλλα, δεν κατάφεραν να επιβιώσουν την εποχή της κρίσης, «χτυπημένα» από την αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς και τη στροφή στα πολυκαταστήματα, αλλά και από τις πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες και φυσικά… τα τσουχτερά ενοίκια.

Για αυτά τα μόλις 18 τετραγωνικά μέτρα, η κα Αρετή πλήρωνε προ κρίσης 2100 ευρώ, ποσό που αργότερα, την εποχή των μνημονίων διαμορφώθηκε στα 1500 ευρώ. Ωστόσο ο ιδιοκτήτης επανήλθε ζητώντας αύξηση 200 ευρώ, με αποτέλεσμα, μετά από προσφυγή στα δικαστήρια, το ενοίκιο να φτάνει σήμερα στα 1600 ευρώ.

«Με όλα όσα συμβαίνουν, είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσει μια επιχείρηση σήμερα» δηλώνει στο  Press724 η κα Στύλλα, αναφέροντας πως καταφέρνει να κρατήσει ζωντανό το κατάστημα της χάρη στην προσεκτική διαχείριση και τη σταθερή πελατεία της. Και όλα αυτά, παρά το γεγονός πως πέρυσι, διαρρήκτες μπήκαν στο κατάστημα αρπάζοντας κοσμήματα αξίας μεγαλύτερης των 100.000 ευρώ, αναγκάζοντας την ιδιοκτήτρια να λάβει περισσότερα μέτρα ασφαλείας πλέον.

«Το κατάστημα, πριν το ανοίξουμε εμείς το 1961, ήταν μανάβικο. Από τότε μέχρι σήμερα, πολλά έχουν αλλάξει δίπλα μας, εμείς όμως όχι. Δεν έχουμε πειράξει τίποτα στο κατάστημα και ακόμα και τα πλακάκια στο πάτωμα είναι τα ίδια», λέει η κα Αρετή, αναφέροντας πως το μόνο που άλλαξε, είναι πως ασχολείται λιγότερο πλέον με τα καλλυντικά. Η ίδια, μας εκμυστηρεύτηκε πως ένα από τα παιδιά της, που ήδη βοηθάει, η κόρη της, θα πάρει στο μέλλον την σκυτάλη συνεχίζοντας την πολύχρονη ιστορία του καταστήματος.

magazaki-komninon2