mantra_autokinitwn_photo

Έκλεβαν κατά παραγγελία αγροτικά φορτηγά

Έκλεβαν αγροτικά φορτηγάκια, συγκεκριμένου τύπου, κατά παραγγελία και στη συνέχεια τα προωθούσαν σε μάντρες ανταλλακτικών. Εκεί διαλύονταν σε ανταλλακτικά, καταστρέφονταν οι αριθμοί πλαισίων και προωθούνταν στη μαύρη αγορά σε χαμηλές τιμές.

Το δίκτυο κλοπών και παράνομης διακίνησης κλεμμένων ανταλλακτικών αλλά και ολόκληρων αυτοκινήτων εξιχνίασαν οι αστυνομικοί του τμήματος δίωξης εγκλημάτων κατά ιδιοκτησίας ύστερα από πολύμηνες έρευνες. Μάλιστα, αργά το βράδυ της Δευτέρας, την ώρα που πιστοποιούνταν οι ταυτότητες δεκάδων κλεμμένων ανταλλακτικών, εντοπίστηκαν δύο Ρομά, που είχαν κλέψει ίδιου τύπου φορτηγό από το πάρκιγκ του δημαρχείου Νιγρίτας Σερρών. Το εντυπωσιακό ήταν ότι το συγκεκριμένο φορτηγάκι είχε «παραγγελθεί» από κλεπταποδόχους στην Ήπειρο.

Την ίδια ώρα πάντως τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. έβγαζαν τα αποτελέσματα για κλοπιμαία ανταλλακτικά που είχαν κατασχεθεί για να ελεγχθούν από μάντρα 48χρονου στο Παλαιόκαστρο Θεσσαλονίκης, ο οποίος κατηγορείται για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος και κακουργηματική πλαστογραφία. Τα εργαστήρια βρήκαν τις ταυτότητες 25 κινητήρων, 13 σασί και έντεκα καμπίνων. Σε όλα τα τμήματα των κομμένων φορτηγών τύπου Hilux Toyota είχαν παραποιηθεί οι αριθμοί πλαισίου και σε άλλα έλειπαν τα τμήματα που αναγράφονταν οι σχετικοί κωδικοί.

«Τα συγκεκριμένα ημιφορτηγά έχουν ακριβά ανταλλακτικά και η διακίνηση στη μαύρη αγορά γίνεται με παραγγελίες. Μάλιστα οι κλοπές φαίνεται ότι γίνονται όταν παρατηρούνται συγκεκριμένες ελλείψεις και αντίστοιχη ζήτηση», έλεγε χαρακτηριστικά αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., που γνωρίζει την έρευνα.

Η διαδικασία για αποκατάσταση των αριθμών πλαισίων είναι δύσκολη ακόμη και με τις σύγχρονες μεθόδους των εγκληματολογικών εργαστηρίων και είναι ενδεικτικό πως και άλλα κατασχεμένα ανταλλακτικά θεωρούνται «ορφανά», καθώς δεν κατέστη δυνατή η αποκατάσταση στοιχείων για να βρεθούν οι ταυτότητές τους, επομένως και οι πραγματικοί ιδιοκτήτες τους. Η αξία των ανταλλακτικών που κατασχέθηκαν από τη μάντρα ξεπερνά τις 130.000 ευρώ, όμως εκτιμάται πως θα πωλούνταν στην αγορά στο 1/3 της πραγματικής τιμής τους.
Το κόλπο

Η μεθοδολογία των κυκλωμάτων κλεφτών των αγροτικών φορτηγών και προώθησής τους εντυπωσιάζει. Στην περίπτωση της Νιγρίτας Σερρών δύο Ρομά, ο ένας εκ των οποίων συνελήφθη, κατάφεραν να διαρρήξουν το δημοτικό κατάστημα, να βρουν τα κλειδιά του συγκεκριμένου δημοτικού αυτοκινήτου που ήταν σταθμευμένο στο πάρκιγκ του δημαρχείου και να το κλέψουν.

Οι κλέφτες αρχικά άφησαν το συγκεκριμένο αυτοκίνητο σε σημείο της παλιάς εθνικής οδού Κιλκίς – Θεσσαλονίκης, όπου όμως εντοπίστηκε από αστυνομικούς της δίωξης εγκλημάτων κατά ζωής. Όταν οι αστυνομικοί τους είδαν ότι προσπάθησαν να το πάρουν, επιχείρησαν να τους ακινητοποιήσουν και ακολούθησε καταδίωξη μέχρι την Πέλλα, όπου ο ένας εγκατέλειψε το κλεμμένο φορτηγάκι και ο δεύτερος συνελήφθη. Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο είχε παραγγελθεί από την Ήπειρο, για να παραδοθεί ολόκληρο και δεν είναι γνωστό εάν στη συνέχεια διαλυόταν για ανταλλακτικά.

Όλα τα ανταλλακτικά που κατασχέθηκαν στη μάντρα του Παλαιοκάστρου προέρχονται από φορτηγάκια που κλάπηκαν από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Συγκεκριμένα βρέθηκαν ότι τα τμήματα των οχημάτων προέρχονται από ημιφορτηγά που κλάπηκαν από Χαλάστρα Θεσσαλονίκης, Γενισέα Ξάνθης, Νέα Σμύρνη Αττικής, Κοζάνη, Άρτα, Πρέβεζα και Λιβαδειά.

Πηγή: Μακεδονία (του Κώστα Καντούρη)