Το κάρο είναι πάντα το ίδιο

Του Σπύρου Στατήρη

Με αφορμή τον ψιλοχαμούλη που γίνεται λόγω του ρεπορτάζ της Νίκης Λυμπεράκη και την ανακοίνωση σχολείου του Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης για τον αποκλεισμό προσφυγόπουλων από τα σχολεία, ο ΓΓ του υπουργείου Παιδείας κ. Γ. Μπαντής δήλωσε νωρίτερα σε γνωστό ραδιοφωνικό σταθμό: «το εκπαιδευτικό σύστημα είναι απόλυτη ευθύνη της Κυβέρνησης» και όχι των επιμέρους και κατά τόπους συλλόγων, συμβουλίων κοκ Μάλιστα. Πολύ ωραία, ξεκάθαρη και σαφής δήλωση και εξήγηση, με την οποια συντασσόμαστε όλοι οι δημοκράτες πολίτες. Αμ δε!!!
Δυστυχώς ΔΕΝ συντασσόμαστε όλοι οι δημοκράτες πολίτες. Και εξηγούμαι. Εκ του αποτελέσματος και με βάση τα λεγόμενα του ΓΓ, όσοι δεν συντάσσονται με αυτή την άποψη, αμφισβητούν και υπονομεύουν την κυβέρνηση, αποστερώντας της αρμοδιοτήτων της. Και τότε, υπάρχει πρόβλημα . Έλα, όμως, που το πρόβλημα ξεκινά από την ίδια την Κυβέρνηση και τον ίδιο τον μάστερ και κομάντερ Αλέξη, ο οποίος πρώτος από όλους μας δίδαξε τι; Ότι τα απαιτητικά και σύνθετα ζητήματα/προβλήματα σε αυτή τη χώρα ΔΕΝ τα λύνει η κυβέρνηση, οι φορείς της, τα όργανα της ούτε οι Ανεξάρτητες Αρχές και οι Θεσμοί της λειτουργώντας στο πλαίσιο των καθορισμένων αρμοδιοτήτων τους· αντίθετα, τα προβλήματα σε αυτή τη χώρα τα λύνει, τα τακτοποιεί, τα σφάζει και τα μαχαιρώνει αμεσοσυμμετοχικοδημοκρατικά ο σοφός και παντογνώστης λαός. Και οι συλλογικότητές του. Που μπορεί να ξυπνήσουν μια ωραία πρωία και να μιλήσουν και να αποφασίσουν για το θέμα των σχολείων και των προσφύγων, μέχρι το θέμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης και του χρέους. Στέλνοντας, μάλιστα συχνά, στο πυρ το εξώτερον την αντίθετη μειοψηφούσα άποψη. Αλλά, τελοσπάντων και πίσω στο θέμα μας. Ο ΓΓ, λοιπόν, δεν είπε τίποτα άλλο, παρά το αυτονόητο για το οποίο πολλοί από εμάς έχουμε κακοχαρακτηριστεί και λοιδορηθεί, για να το πω οσο πιο ήπια και καλοπροαίρετα γίνεται. Με μια σύντομη, αλλά σαφή παρέμβαση βάζει τα πράγματα στη θέση τους, περιθωριοποιεί τις ακραίες απόψεις, δίνει το στίγμα του Υπουργείου και αφήνει τους υπεύθυνους της ανακοίνωσης και όποιας άλλης τέτοιας παρεμφερούς να εκτεθούν.
Απλά και αυτονόητα – ξαναλέω – πράγματα, τα όποια όμως, πλέον και δυστυχώς, τα ψάχνουμε να τα βρούμε με το σταγονόμετρο γιατί αυτή η κυβέρνηση – της οποίας ο κ. Μπαντής είναι στελεχιακό προσωπικό μάλλον κατά λάθος – έχει διδάξει από την πρώτη της στιγμή και μέχρι και σήμερα τα ακριβώς αντίθετα: κυνισμός, επιπολαιότητα, τζαμπαμαγκιά και είτε στα πολύ δύσκολα «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε» και μετακύλιση ευθύνης στον περιούσιο λαό που, θέλει δεν θέλει, πρέπει να τα ξέρει όλα, μιας και η κυβέρνησή του δουλεύει μόνο α λα καρτ και κατ’ επιλογή, είτε παράκαμψη των αρμοδίων φορέων, αρχών, θεσμών κλπ κλπ διαλέγοντας με όρους επικοινωνίας και εντυπώσεων άλλες, πιο εύκολες «μάχες» που θα τις δώσει ώστε να πείσει για το ευγενές των προθέσεών της.
Και κάπως έτσι έγραψα και αρθράκι υπέρ του Υπουργείου παιδείας, έρευνας και θρησκευμάτων, γιατί τελικά και κατά πως φαίνεται το κάρο θα το σπρώχνουμε πάντα οι ίδιοι…

Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Άρθρα-Απόψεις» δημοσιεύονται αυτούσια και απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι απαραίτητα του press724.gr.