Το νερό λιγοστεύει ολοένα και περισσότερο. Μπορούμε να αμβλύνουμε το πρόβλημα αυτό με την ανακύκλωση των λυμάτων. Χρειάζεται όμως ένα φτηνό και αποτελεσματικό εργαλείο για τον έλεγχο της ασφάλειας. Αυτό αναζητούν ευρωπαίοι ερευνητές!
Στη νοτιανατολική Ιταλία αναπτύσσονται κάποιες ντομάτες που όμως δεν προορίζονται για φαγητό. Χρησιμοποιούνται σε μία έρευνα που συγκρίνει διαφορετικές μεθόδους άρδευσης. Οι ερευνητές προσπαθούν να τις παράξουν χρησιμοποιώντας ανακυκλωμένο νερό από βιομηχανικές εγκαταστάσεις
«Ένα εργοστάσιο που βρίσκεται κοντά επεξεργάζεται τις ντομάτες ώστε να αποθηκευτούν και να μπορούν να βγουν στο εμπόριο.
Ένα από τα αποτελέσματα αυτών των διαδικασιών είναι η παραγωγή πολύ μολυσμένου νερού. Συνήθως τα λύματα αυτά απομακρύνονται.
Εμείς προσπαθούμε να βρούμε μεθόδους για την επαναχρησιμοποίηση αυτού του νερού για γεωργικούς σκοπούς», εξηγεί ο Αλφιέρι Πολίτσε , ερευνητής στα υδάτινα λύματα.
Το πόσιμο νερό είναι πολύτιμο σε αυτό το ξηρό κλίμα και η επεξεργασία των αποβλήτων μπορεί να γίνει ένας εξαιρετικός τρόπος για να ξεπεραστούν οι ελλείψεις. Αλλά ο έλεγχος της ποιότητας του νερού είναι περίπλοκος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μεγάλες φιάλες με δείγματα νερού πρέπει να μεταφερθούν προσεκτικά σε ένα εργαστήριο για πλήρη χημική ανάλυση, που θα δείξει αν το νερό αυτό ταιριάζει με τους κανονισμούς ασφαλείας.
Η χημικός Χέλεν Σκέτζο σχολιάζει: «Αυτό που πραγματικά θέλουμε να μάθουμε σε σχέση με το νερό είναι αν είναι κατάλληλο για να χρησιμοποιηθεί ξανά, για να ποτιστούν τα φυτά… Θέλουμε να διαπιστώσουμε ότι δεν ξεπερνά τα όρια των οργανικών ενώσεων, ότι έχει ή δεν έχει κάποια θρεπτικά συστατικά, επειδή υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες που πρέπει να σέβεσαι σχετικά με το τι μπορείς να ποτίσεις με τι».
Οι επιστήμονες που εργάζονται στο Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρήκαν ένα εργαλείο που απλοποιεί τον έλεγχο. Αντί να στέλνουν ανακυκλωμένο νερό στο εργαστήριο, το φιλτράρουν χρησιμοποιώντας ένα φορητό κουτί που έχουν σχεδιάσει. Οι χημικές ουσίες αιχμαλωτίζονται σε αυτό και μπορούν να διατηρηθούν για την εργαστηριακή ανάλυση.
Ο χημικός τεχνικός Τζούλιο Μαριάνι εξηγεί: «Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα είναι η ευελιξία αυτού του κουτιού: μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εργοστάσια επεξεργασίας ύδατος, όχι μόνο με γλυκό αλλά και με θαλασσινό νερό».
Τα χρησιμοποιημένα φίλτρα είναι πολύ πιο εύκολο να παραδοθούν στο εργαστήριο σε σχέση με τα παραδοσιακά γυάλινα μπουκάλια γεμάτα με δεκάδες λίτρα νερό, ώστε να ελεγχθούν.
Ο Τζούλιο Μαριάνι αναφέρει: «Τα πλεονεκτήματα της χρήσης αυτού του φίλτρου σε σύγκριση με τις παραδοσιακές τεχνικές ανάλυσης είναι το γεγονός ότι η αιχμαλώτιση πολλών οργανικών ενώσεων σε ένα μόνο φίλτρο επιτρέπει να απλοποιηθεί η ανάλυση, μειώνοντας τα συναφή έξοδα και τον χρόνο και βελτιώνοντας την διαδικασία διατήρησης του δείγματος».
Η συσκευή δειγματοληψίας νερού είναι απλή και ανέξοδη, και οι ερευνητές πρόκειται να κάνουν το σχεδιασμό της ελεύθερα διαθέσιμο σε άλλους ειδικούς που εργάζονται στον τομέα αυτό. Λένε ότι η συσκευή τους έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών επαγγελματιών.
Ο χημικός μηχανικός Μπέρντ Γκάουλικ εξηγεί: «Οι συνάδελφοί μας είναι σε γενικές γραμμές ενθουσιασμένοι με την σχέση τιμής και απόδοσης. Υπάρχουν πολλές εμπορικές συσκευές που προσφέρουν παρόμοιες λειτουργίες, αλλά είναι πολύ ακριβές. Επομένως, όταν βλέπουν ένα εργαλείο που μπορείς να κάνεις μόνος σου και θα μπορούσε να στοιχίζει μέχρι και εκατό φορές πιο λίγο, τους προκαλεί έκπληξη. Ειδικά όταν βλέπεις ότι η ακρίβεια ανίχνευσης είναι η ίδια».
Για περισσότερες λεπτομέρειες, κάντε κλικ εδώ: https://ec.europa.eu/jrc/
Copyright © European Commission 2015 / euronews 2015