ΕΙΔΗΣΕΙΣ
avga

Τελικά τα αβγά οφελούν ή κάνουν κακό στην υγεία της καρδιάς;

Τα αβγά εν τέλει δεν κάνουν κακό στην υγεία της καρδιάς αποφαίνεται φινλανδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition. Μάλιστα, ακόμα και οι φορείς γονιδίου που έχουν αυξημένη ευαισθησία στην διατροφική χοληστερόλη δεν πρέπει πια να ανησυχούν για την επίπτωση των αβγών στην καρδιακή υγεία τους.

Ερευνητές του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας και Κλινικής Διατροφής του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας, με επικεφαλής τον Δρ Τζιρκι Βιρτανεν, μελέτησαν για 20 χρόνια τις διατροφικές συνήθειες περισσοτέρων από 1.000 μεσηλίκων ανδρών. Όλοι είχαν καλή καρδιακή κατάσταση αρχικά και το ένα τρίτο ήταν φορείς του γονιδίου APOE4.

«Είναι γνωστό ότι η πρόσληψη διατροφικής χοληστερόλης έχει μέτρια επίδραση στα επίπεδα της χοληστερόλης του αίματος και η κατανάλωση χοληστερόλης ή αβγών δεν έχει σχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου στις περισσότερες υπάρχουσες μελέτες. Ωστόσο, η διατροφική χοληστερόλη έχει μεγάλη επίπτωση στον οργανισμό των φορέων του γονιδίου APOE4. Γι’ αυτό υποθέσαμε ότι η κατανάλωση χοληστερόλης θα έχει ισχυρότερη επίπτωση στον κίνδυνο καρδιακής νόσου στα συγκεκριμένα άτομα» εξηγεί ο ερευνητής.

Να σημειωθεί ότι η Φινλανδία έχει άνω του μέσου όρου φορείς του εν λόγω γονιδίου, δηλαδή περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού. Αλλά μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστό αν η διατροφική χοληστερόλη επηρεάζει την καρδιακή υγεία των συγκεκριμένων ατόμων.

Έτσι ο Δρ Βιρτανεν και οι συνεργάτες του εστίασαν την έρευνα τους σε άτομα 42-60 ετών. Κατά μέσο όρο η καταναλισκόμενη διατροφική χοληστερόλη ήταν 398 mg. Κανείς δεν ανέφερε ότι έτρωγε περισσότερα από ένα αβγό την ημέρα, ενώ το μέσο μέγεθος του αβγού ήταν περίπου 200 mg.

Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, 230 άνδρες είχαν υποστεί έμφραγμα. Αλλά δεν προέκυψαν στοιχεία ότι η κατανάλωση αβγών ή άλλης διατροφικής πηγής χοληστερόλη είχε επίπτωση στον κίνδυνο εκδήλωσης εμφράγματος ή αθηροσκλήρωσης.

«Υπάρχουν βέβαια στοιχεία από άλλες έρευνες που δείχνουν ότι η κατανάλωση αβγών ή άλλης πηγής χοληστερόλης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου στα άτομα με διαβήτη. Άρα η μελέτη μας δεν δίνει άδεια για ακατάσχετη κατανάλωση αβγών ή χοληστερόλης γενικότερα» υπογραμμίζει ο Δρ Βιρτανεν.

Η Λόνα Σαντον, επίκουρη καθηγήτρια Κλινικής Διατροφής στο Πανεπιστήμιο «Southwestern» του Τέξας, σχολιάζει ότι «όλα χρειάζονται μέτρο και εφόσον αυτό το τηρούμε πιστά, μπορούμε να τρώμε και αβγά, ακόμα και τον κρόκο. Τα αβγά είναι μια σημαντική πηγή πολύτιμων συστατικών. Ο κρόκος έχει βιταμίνη D, λουτεΐνη, χολίνη, ζεαξανθίνη, λιπαρά και κάνει καλό στα οστά, τον εγκέφαλο και την όραση. Το ασπράδι είναι καλή πηγή ανώτερης ποιότητας πρωτεΐνης καθώς και βιταμίνης Β».

Πηγή: in.gr