ΕΙΔΗΣΕΙΣ
astronautes

Ρεκόρ υποψηφιοτήτων στη NASA από υποψήφιους αστροναύτες

Παρότι οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στις διαστημικές αποστολές με κορυφαία τη NASA, αλλά και σε μικρότερη σχετικά έκταση από αντίστοιχες υπηρεσίες άλλων χωρών, το ενδιαφέρον του κοινού παραμένει χαμηλό. Και πάντως ποτέ δεν άγγιξε τον μαζικό ενθουσιασμό και τη μαγεία που προκάλεσαν σε εκατομμύρια ανθρώπων οι πρώτες διαστημικές αποστολές στη Σελήνη με σημαντικότερη βέβαια την προσελήνωση.

Μεταγενέστερα το ενδιαφέρον έπεσε για τις διαστημικές αποστολές στην Σελήνη και ότι επακολούθησε, τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα δεν έδιδαν επαρκή χρόνο ή αδιαφορούσαν με κάποιες λιγοστές εξαιρέσεις, ενώ αρνητικές ήταν οι εντυπώσεις στην κοινή γνώμη από τα δυο δυστυχήματα του διαστημικού λεωφορείου που θεωρείται ότι έπληξαν το κύρος της NASA. Επίσης υπάρχει και μερίδα της κοινής γνώμης που θεωρεί ότι δαπανώνται πολλά χρήματα τα οποία σε διαφορετική περίπτωση θα επενδύονταν σε κρίσιμους τομείς όπως η υγεία.

Περιστατικά βέβαια αναπτερώνεται το ενδιαφέρον για σημαντικές μην επανδρωμένες διαστημικές αποστολές σε μακρινούς πλανήτες και τα σενάρια για το ασαφές ακόμη όνειρο αποστολής ανθρώπων στον πλανήτη Αρη που όμως αναθεωρείται συνεχώς μέχρι να καταλήξει σε κάτι πλήρως υλοποιήσιμο. Αλλωστε το εγχείρημα είναι πανάκριβο και με σημαντικές πιθανότητες διακινδύνευσης για το πλήρωμα.

Η NASA στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ωστόσο έως μερικά χρόνια πριν η NASA δεν είχε αξιοποιήσει την πανίσχυρη δύναμη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που πλέον χρησιμοποιεί συστηματικά με πολύ θετικά αποτελέσματα. Αν σε αυτό προστεθεί η με πάρα πολλές λεπτομέρειες βήμα-βήμα δημοσιοποίηση των δραστηριοτήτων της κατά το 2015 δημιουργεί ένα δίπολο που προσελκύει ξανά το ενδιαφέρον.

Έχοντας επιλέξει μια σταθερή πορεία η NASA συστηματικά επιδιώκει να προσελκύει νέους ανθρώπους ως υποψηφίους για αστροναύτες χωρίς όμως μέχρι σήμερα να επιτύχει κάποιο ρεκόρ ενδιαφέροντος. Στην μέχρι τώρα σχετική αδιαφορία ρόλο έπαιξε και η απόσυρση από τις αποστολές στον εγγύς στη γη χώρο, των διαστημικών λεωφορείων που ήταν μια ελκυστική εμπειρία για εκδήλωση ενδιαφέροντος με κατάθεση υποψηφιοτήτων.

Ρεκόρ συμμετοχών από υποψήφιους αστροναύτες

Όμως φαίνεται πως η κατάσταση αυτή άλλαξε με την υποβολή το 2015 για συμμετοχή σε διαδικασία επιλογής του εκπληκτικού αριθμού των 18.300 ατόμων παρ’ ότι η πιθανότητα επιτυχίας ανέρχεται σε μόλις 0,08%. Ποσοστό που κατόπιν επιλογής αυξάνεται στο 0,7% που τελικώς αντιστοιχεί σε περίπου 120 υποψηφίους που θα μεταφερθούν στο Διαστημικό Κέντρο του Χιούστον για προσωπική συνέντευξη.

Ενδεικτικά το 2012 «μόλις» 6.300 νέοι άνθρωποι υπέβαλαν αιτήσεις μέγεθος που θεωρήθηκε το δεύτερο σημαντικό. Πάντως οι υποψήφιοι γνωρίζουν ότι η διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής διαρκεί 18 μήνες ενώ στη συνέχεια η εκπαίδευση μερικά χρόνια μέχρι να θεωρηθούν απολύτως ικανοί για αποστολή με χρονικό ορίζοντα όχι ενωρίτερα από το 2020. Επομένως το ενδιαφέρον για πιθανή συμμετοχή στην ιστορική αποστολή ανθρώπων στον Αρη αναμφίβολα εκτοξεύει το ενδιαφέρον.

Για το φετινό ρεκόρ εκτιμήσεις θέλουν το ενδιαφέρον το κοινού να κορυφώνεται ύστερα από την επιτυχημένη ιστορικής σημασίας αποστολή κοντινής πτήσης στον Πλούτωνα στα πλαίσια του προγράμματος «New Horizons».

Αμέσως μετά, σε συνδυασμό και με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η NASA εκμεταλλεύθηκε στο έπακρο την γνωστή και επιτυχημένη κινηματογραφική ταινία «Αρειανός» με πρωταγωνιστή τον γνωστό ηθοποιό Matt Damon στο ρόλο αστροναύτη που βιώνει σημαντικές εμπειρίες σε Αρειανή διαστημική βάση και τις προσπάθειες του να επιβιώσει.

Όμως και γενικότερα ταινίες με σοβαρό σενάριο για διαστημικές αποστολές συχνά προκαλούν έντονο ενδιαφέρον ειδικά όταν είναι τεχνικά άρτιες ως προς τις επί μέρους λεπτομέρειες γιατί μαζί με την ψυχαγωγία ενημερώνουν σε ευρεία κλίμακα για πιθανές μελλοντικές αποστολές.

Πηγή: efsyn.gr