Απολιθώματα του εξαφανισμένου είδους ανθρωπίδη, με την επιστημονική ονομασία Homo floresiensis ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά το 2003, στο Φλόρες, ένα απομακρυσμένο νησί της Ινδονησίας.
Ο επονομαζόμενος και «Άνθρωπος της Ινδονησίας» (Homo floresiensis), πιο γνωστός ως «Χόμπιτ» λόγω του μικρού ύψους του που έφτανε το ένα μέτρο, δεν ήταν από τη φύση του «νάνος» αλλά συρρικνώθηκε σταδιακά, καθώς προσαρμοζόταν σταδιακά στο απομονωμένο περιβάλλον του νησιού, μια διαδικασία γνωστή ως «νησιωτικός νανισμός», που παρουσιάζεται και σε άλλα είδη.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη το Χόμπιτ εξαφανίσθηκε πριν από περίπου 50.000 χρόνια και όχι πιο πρόσφατα, από 11.000 έως 13.000 χρόνια, όπως υποστήριζε μέχρι σήμερα η κυρίαρχη άποψη.
Η εξαφάνισή του δεν αποκλείεται να οφείλεται σεπιέσεις που δέχθηκε από προγόνους του ανθρώπου.
Οι «Χόμπιτ», που πήραν το παρατσούκλι από τα μικρόσωμα μυθικά πλάσματα στη Μέση Γη του Τόλκιν, ανακαλύφθηκαν το 2003 στο ασβεστολιθικό σπήλαιο Λιάνγκ Μπούα στη νήσο Φλόρες της Ινδονησίας.
Η νέα έρευνα ενισχύει την άποψη ότι αποτελούσαν ξεχωριστό είδος από τον άνθρωπο, καθώς η αναθεωρημένη περίοδος εξαφάνισης δείχνει ότι αυτό συνέβη λίγο μετά την άφιξη των πρώτων ανθρώπων στην περιοχή, όπως περίπου συνέβη με τον Νεάντερταλ και τον Homo Sapiens στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τη διεθνή επιστημονική ομάδα που έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», τα αρχαιότερα απολιθώματα σκελετών «Χόμπιτ» χρονολογούνται από 60.000 έως 100.000 έτη, ενώ ίχνη εργαλείων τους συνεχίζουν να υπάρχουν έως πριν από 50.000 χρόνια. Μετά όμως εξαφανίζεται κάθε ίχνος τόσο των «Χόμπιτ» όσο και των εργαλείων τους.
Στο μεγάλο σπήλαιο όπου ανακαλύφθηκαν οι «Χόμπιτ», συνεχίζονται οι ανασκαφές, οπότε μπορεί να υπάρξουν νέα δεδομένα στο μέλλον.
Ο διακεκριμένος καθηγητής παλαιοανθρωπολογίας Κρις Στρίνγκερ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου δεν απέκλεισε μερικοί σημερινοί άνθρωποι να έχουν στο DNA τους και μερικά γονίδια από τους «Χόμπιτ»!
Πηγή: econews