ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ragias-mesa-logo

Τίτλοι τέλους για το ιστορικό βιβλιοπωλείο της Θεσσαλονίκης «Ραγιά»

Ένα μεγάλο «ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ» με κόκκινα γράμματα, έξω από το βιβλιοπωλείο «Ραγιά», οριστικοποιεί και το τέλος, για ένα από τα πιο ιστορικά βιβλιοπωλεία της Θεσσαλονίκης που συντρόφευε τους φίλους του βιβλίου, εδώ και 55 χρόνια.

Αγαπήθηκε όσο λίγα βιβλιοπωλεία, για τη ζεστασιά που πρόσφερε, καθώς στα ράφια του πέρασαν ατελείωτες ώρες πάρα πολλοί βιβλιόφιλοι, έχοντας αποκτήσει μια ιδιαίτερη σχέση με την επιχείρηση.

Δεν επρόκειτο για ένα από τα απρόσωπα σύγχρονα βιβλιοπωλεία, αλλά για ένα σημείο συνάντησης και συζήτησης, για έναν χώρο του πνεύματος και του πολιτισμού, πλημμυρισμένο από γράμματα και εκατομμύρια σελίδες, αλλά και από την ξεχωριστή μυρωδιά του χαρτιού.

Η Ράνια και η Σοφία Ραγιά, παίρνοντας τη σκυτάλη της επιχείρησης από τον πατέρα τους, δεν μπορούσαν να φανταστούν πόσο θα άλλαζε ο χώρος του βιβλίου και πόσο δύσκολο θα ήταν να κρατήσουν την επιχείρηση ζωντανή.

Όπως είπαν στο Press724.gr, τα πρώτα «χτυπήματα» ήρθαν πριν από μερικά χρόνια, όταν κάποιοι μεγάλοι εκδότες, άλλαξαν την πολιτική πώλησης των βιβλίων, δίνοντας μεγάλες εκπτώσεις  σε επιχειρήσεις που αγόραζαν ποσότητες και μεταπωλούσαν πιο μαζικά, ενώ οι τιμές που οι εκδότες πουλούσαν στα παραδοσιακά μικρότερα βιβλιοπωλεία, ήταν σημαντικά υψηλότερες. Το δεύτερο μεγάλο σοκ, ήρθε από την κατάργηση της ενιαίας τιμής πώλησης των βιβλίων, που προστάτευε από τις υπερβολικές εκπτώσεις, άρα και από περιπτώσεις αθέμιτου ανταγωνισμού.

Το τελειωτικό χτύπημα στο γνωστό βιβλιοπωλείο, το έδωσε η παρατεταμένη δύσκολη οικονομικο-πολιτική συγκυρία. Όπως έγινε σε όλη την αγορά, έτσι και στον χώρο του βιβλίου, οι πωλήσεις έπεσαν, καθώς ο κόσμος έθεσε απολύτως λογικά άλλες προτεραιότητες για την επιβίωση του.

«Προσπαθήσαμε να επιβιώσουμε, να το κρατήσουμε ανοιχτό με κάθε τρόπο. Στηρίξαμε με ότι είχαμε το τελευταίο διάστημα την επιχείρηση, όμως τα χρήματα τελείωσαν και αναγκαστήκαμε να πάρουμε αυτήν την απόφαση», λένε οι αδερφές Ραγιά. Μετά το κλείσιμο του βιβλιοπωλείου, θα αναζητήσουν σε άλλο χώρο την τύχη τους και δεν θα ξανανοίξουν βιβλιοπωλείο, με τη Σοφία Ραγιά, να αφήνει μόνο ένα μικρό ενδεχόμενο να εργαστεί σε κάποιον εκδοτικό οίκο, αν της δοθεί ευκαιρία.

Το κακό είναι, όπως λένε, πως πλέον το βιβλίο άλλαξε. Πωλείται σε ράφια σούπερ μάρκετ, σε μοντέρνα απρόσωπα βιβλιοπωλεία, μοιράζεται με εφημερίδες, έγινε ηλεκτρονικό. Χάθηκε δηλαδή η επαφή του αναγνώστη με τον γνωστό του βιβλιοπώλη και σε πολλές περιπτώσεις υποβαθμίστηκε ουσιαστικά η ποιότητα του χαρτιού, του εξώφυλλου, της βιβλιοδεσίας.

Χιλιάδες βιβλία κινδυνεύουν να γίνουν… πολτός!!

Ένα σημαντικό ζήτημα που αναδεικνύουν οι αδερφές Ραγιά, είναι η απαράδεκτη στάση της πολιτείας και συγκεκριμένα του υπουργείου οικονομικών, το οποίο δεν επιτρέπει τη δωρεά των χιλιάδων βιβλίων που θα μείνουν απούλητα, σε κάποιο ίδρυμα, ενδεχομένως σε μια περιφερειακή βιβλιοθήκη, σε κάποιο σχολείο ή αλλού, γιατί θα πρέπει να πληρωθεί ο Φ.Π.Α !! Δηλαδή, οι ιδιοκτήτριες της επιχείρησης θα πρέπει να πληρώσουν από την τσέπη τους, μερικές χιλιάδες ευρώ (επιπλέον από την τιμή που τα αγόρασαν), προκειμένου να μην καταστραφούν τα βιβλία. Έστειλαν μάλιστα και επιστολή στο υπουργείο οικονομικών, το οποίο τις απάντησε χωρίς περιστροφές, ότι ο φόρος απαιτείται σε κάθε δωρεά, με αποτέλεσμα, δεκάδες χιλιάδες τίτλοι, να κινδυνεύουν πλέον να οδηγηθούν στην ανακύκλωση και να γίνουν χαρτοπολτός!!

Είναι σαν να καταστρέφεις πολιτισμό, σαν να πετάς τη γνώση, τονίζουν η Ράνια και η Σοφία Ραγιά, οι οποίες ελπίζουν, μέχρι την τελευταία στιγμή, είτε να βρεθεί κάποιος άνθρωπος να αγοράσει τα βιβλία που θα μείνουν, τα οποία πωλούνται σε πάρα πολύ χαμηλές τιμές, είτε να βρουν κάποιο τρόπο να τα δωρίσουν κάπου, όπως πχ σε μια φυλακή, χωρίς να πληρώσουν ΦΠΑ.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί μερικές φωτογραφίες από το εσωτερικό του βιβλιοπωλείου, όπως είναι λίγες μέρες πριν από το κλείσιμο του.

 

Του Αλέξη Αλεξιάδη