winds1

Ο καιρός σήμερα: Ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι για 48 ώρες

Πρόσκαιρη αλλά σημαντική επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός από τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης 6/1 και από τα βορειοδυτικά με ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους.

Πιο αναλυτικά:

Τις απογευματινές και κυρίως τις βραδινές ώρες της Τετάρτη 6/1 βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα και στο Βορειοανατολικό Αιγαίο. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά και θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους. Κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Πέμπτη τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Χιόνια θα πέσουν κυρίως σε ορεινά τμήματα της Ηπείρου και της Β. Ελλάδας.

Την Πέμπτη 7/1 ισχυρές βροχές και καταιγίδες που τοπικά θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ηπειρωτικά τμήματα από τη Στερεά και νοτιότερα, στη Θράκη και κυρίως στο Αιγαίο. Σταδιακά τα φαινόμενα θα περιοριστούν στο Ανατολικό Αιγαίο, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στη Δυτική Ελλάδα, αλλά και εκεί μέχρι το βράδυ θα εξασθενήσουν σημαντικά, ενώ τοπικές βροχές ενδέχεται να εκδηλωθούν εκ νέου στη Βόρεια Ελλάδα.

Παράλληλα, τις βραδινές ώρες της Τετάρτης και τις πρωινές ώρες της Πέμπτης οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν με εντάσεις που θα φτάνουν τα 8 με 9 μποφόρ, ενώ κατά τη διάρκεια της Πέμπτης τόσο στο Ιόνιο όσο και στο Αιγαίο θα στραφούν σε δυτικούς με εντάσεις που θα φτάνουν τοπικά τα 9 μποφόρ. Στον Κορινθιακό το δυτικό ρεύμα ενδέχεται να φτάσει σε ένταση τα 10 μποφόρ.

Τονίζεται ότι πολύ θυελλώδεις άνεμοι δε θα πνέουν μόνο πάνω από τις θάλασσες, αλλά και πάνω από ηπειρωτικές περιοχές και ιδιαίτερα σε ημιορεινά και ορεινά τμήματα.

Λόγω των σημαντικών ποσοτήτων σκόνης στην ατμόσφαιρα οι βροχές θα έχουν χαρακτήρα λασποβροχών και η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη, ωστόσο μετά το μεσημέρι η σκόνη θα υποχωρήσει.

Λεπτομερέστερες προγνώσεις δίνονται στις προγνώσεις πόλεων και θαλασσών, στους ιστιοπλοϊκούς χάρτες και στους χάρτες κυματισμού, καθώς και στο διαδραστικό χάρτη Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων.