ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πώς γιόρτασε τα Θεοφάνεια η Χαλκιδική (Φωτό)

Με κατάνυξη και λαμπρότητα γιορτάστηκαν τα Άγια Θεοφάνεια στη Χαλκιδική. Παρά το κρύο η ρίψη του Σταυρού έγινε στη θάλασσα σε παραθαλάσσιους οικισμούς και βρέθηκαν δεκάδες κολυμβητές να βουτήξουν και να πάρουν την ευλογία του Σταυρού.

m1

Στην Μητρόπολη Κασσανδρείας επίκεντρο των εορτασμών ήταν τα Ν.Μουδανιά. Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου των Ν.Μουδανιών χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κασσανδρείας κ.κ. Νικόδημος ενώ στη συνέχεια τελέστηκε ο καθαγιασμός των υδάτων και η ρήψη του Τιμίου Σταυρού στην παραλία της πόλης.

moud2

Στα Ν. Μουδανιά ήταν ο δήμαρχος Προποντίδας Μανόλης Καρράς, ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Γιώργος, αντιδήμαρχοι δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της πόλης.

 

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Χαλκιδικής έκοψε την πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα, στα γραφεία της Ομάδας, στο λιμάνι των Ν.Μουδανιών. Μετά τη ρίψη του Σταυρού, επισκέφτηκε την ΕΟΔ ο Μητροπολίτης Κασσανδρείας κ.κ. Νικόδημος, ο οποίος τέλεσε αγιασμό και στη συνέχεια ευλόγησε την πίτα της Ομάδας, ευχόμενος καλή και ευλογημένη χρονιά σε όλα τα μέλη.

 

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΕΙΑ

Στην Καλλικράτεια όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι κάτοικοι  γιορτάζουν τα Φώτα. Μετά τη Θεία Λειτουργία, ο ιερέας και ο κόσμος κατέβηκαν στο λιμάνι και έγινε η ρίψη του Σταυρού στη θάλασσα. Παρά το κρύο, δεκαέξι νεαρά παιδιά βούτηξαν για να πιάσουν το Σταυρό. Στις θρησκευτικές εκδηλώσεις παρέστησαν εκπρόσωποι και σύμβουλοι του δήμου Ν.Προποντίδας, ο Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, Στελιος Βαλιάνος, ο πρ. περ. σύμφουλος Απόστολος Πάνας και πλήθος κόσμου.

 ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ

mil1

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια γιορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στην Ιερά Μονή της Αγίας Αναστασίας στα Βασιλικά. Την  Αρχιερατική Θεία Λειτουργία των Θεοφανείων και την τέλεση του Μεγάλου Αγιασμού έκανε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μιλήτου & Καθηγούμενος της Μονής κ.κ. Απόστολος,συμπροσευχομένου πλήθους πιστών.

mil2

 

Ν. ΜΑΡΜΑΡΑΣ

Στο Ν. Μαρμαρά ήταν το επίκεντρο των εορτασμών των Θεοφανείων στο Δήμο Σιθωνίας, όπου παραβρέθηκε και ο δήμαρχος, Ιωάννης Τζίτζιος, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι. Μετά τη Θεία Λειτουργία επίσημοι και κόσμος κατέβηκαν στην προβλήτα για τον καθιερωμένο αγιασμό των υδάτων, που έγινε με μεγάλη επισημότητα και με τη συνδρομή των αλιέων της περιοχής.

 

ΟΡΜΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

Στον Όρμο Παναγίας, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι κάτοικοι του Αγίου Νικολάου γιορτάζουν τα Φώτα. Μετά τη Θεία Λειτουργία, ο ιερέας μετέβη στο γραφικό λιμανάκι του Όρμου και έριξε το Σταυρό στη θάλασσα. Παρά το ψιλόβροχο και το κρύο, εννιά νεαρά παιδιά βούτηξαν για να πιάσουν το Σταυρό.

 

ΝΕΑ ΦΩΚΑΙΑ

fok1

Επτά νέοι αψηφώντας το παγωμένο νερό βουτηξαν για το Σταυρό στην παραλία της Νέας Φώκαιας, τον οποιο έπιασε ο νεαρός Άγγελος Μαλκουτζης. Τη θρησκευτική εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Δήμαρχος Κασσάνδρας. Βασιλης Κυριτσης.

fok3

 

 ΑΡΝΑΙΑ

arnaia1

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Στεφάνου στην Αρναία τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία των Θεοφανείων και ακολούθησε ο Μέγας Αγιασμός των Υδάτων. Στη συνέχεια Ιερείς και Κλήρος από τις δύο ενορίες (του Αγίου Στεφάνου και των Αγίων Αναργύρων) κατευθύνθηκαν στην κεντρική πλατεία της Αρναίας, όπου πραγματοποιήθηκε η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού από τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς μας Μητρόπολης Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Μαϊδώνη, στα νερά της πηγής του Πλατάνου.

arnaia2
Τον Σταυρό έπιασε ο νεαρός Χρήστος Παπαγεωργίου ο οποίος πήρε και την ευλογία από τους Ιερείς.

arnaia3

 

ΟΥΡΑΝΟΥΠΟΛΗ

oyranoypolh

Παρά το κρύο, πλήθος κόσμου συμμετείχε στη ρίψη του Σταυρού στην προβλήτα της Ουρανούπολης, ανήμερα των Θεοφανείων. Πολλοί νέοι έπεσαν στα παγωμένα νερά για να πίάσουν το Σταυρό και να πάρουν την ευλογία.

oyranoypolh1

 

ΑΜΜΟΥΛΙΑΝΗ

amul1

Στο νησί της Αμμουλιανής τα κύματα και το κρύο δεν πτόησαν τα νερά παιδιά για να βουτήξουν και να πιάσουν το Σταυρό. Όλοι οι κάτοικοι του νησιού κατέκλεισαν την παραλία για να γιορτάσουν τα Θεοφάνεια.

 

amul2

 

ΣΙΒΗΡΗ

siv2

 

siv1

 

ΓΕΡΑΚΙΝΗ

ger

Εννέα κολυμβητές μεταξύ αυτών και μία γυναίκα κολύμπησαν να πιάσουν τον Σταυρό στην παραλία Γερακινής. Τον Σταυρό έπιασε ο Παύλος, που παραθερίζει τα καλοκαίρια στην Γερακινή.

 

 ΣΑΡΤΗ

sarti2

 

sarti1

 

 

 halkidikinews.gr