ΕΙΔΗΣΕΙΣ
xios-hot-spot

Συστάσεις της Ύπατης Αρμοστείας για το hotspot της Σούδας στη Χίο

Να αποτρέψει στο μέλλον περιστατικά βίας σαν αυτά που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στο hotspot της Σούδας στη Χίο, ενισχύοντας την ασφάλεια εντός και γύρω από τον χώρο φιλοξενίας καλεί τις αρχές η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Ζητεί επίσης να ενταθούν οι προσπάθειες εξεύρεσης εναλλακτικής στέγασης, προκειμένου να μπορέσει να κλείσει ο χώρος της Σούδας.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τα πρόσφατα περιστατικά που, όπως σημειώνει, σημειώθηκαν εναντίον προσφύγων και μεταναστών στον χώρο φιλοξενίας, επισημαίνοντας ότι  συνολικά, περίπου 100 άνθρωποι –κυρίως οικογένειες– έχασαν το κατάλυμά τους.

Όπως ανέφεραν στην ομάδα της Ύπατης Αρμοστείας, φοβούνται να επιστρέψουν στον χώρο φιλοξενίας και να κοιμηθούν εκεί.

«Καταδικάζω με έμφαση κάθε μορφή βίας, που έχει ως αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό τόσο κατοίκων της Χίου όσο και προσφύγων», δήλωσε ο Philippe Leclerc, Αντιπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα. «Όλοι όσοι διαπράττουν τέτοιες πράξεις πρέπει να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν», πρόσθεσε.

Προκειμένου να παράσχει προστασία στους σχεδόν 100 πρόσφυγες και μετανάστες, οι σκηνές των οποίων καταστράφηκαν στη Σούδα τις τελευταίες δύο μέρες, η Ύπατη Αρμοστεία έχει ήδη ξεκινήσει να τοποθετεί οικογενειακές σκηνές με ξύλινο πάτωμα. Παράλληλα, όσοι έπεσαν θύματα των επιθέσεων δέχθηκαν ιατρική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη μέσω εταίρων της Υ.Α., καθώς και κουβέρτες, υπνόσακους, υποστρώματα και είδη προσωπικής υγιεινής.

Μέχρι στιγμής, η υπηρεσία του ΟΗΕ παρέχει διαμονή σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα, για πάνω από 300 ιδιαίτερα ευάλωτους άνδρες, γυναίκες και παιδιά, για τους οποίους η διαδικασία ασύλου βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Η Υ.Α. συνεχίζει να παρέχει βοήθεια στις αρχές για τη μεταφορά στην ηπειρωτική Ελλάδα αιτούντων άσυλο, οι οποίοι έχουν εφοδιαστεί με το σχετικό δελτίο. Από τα τέλη Σεπτεμβρίου, η Ύπατη Αρμοστεία έχει βοηθήσει στον εντοπισμό, την ενημέρωση και τη μεταφορά περίπου 400 ανθρώπων από τη Χίο προς την ενδοχώρα, σε στενή συνεργασία με τις αρχές.