Παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, εγκαινιάζεται σήμερα Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016, η έκθεση «Ο Βυζαντινός Κόσμος του Ηλία Κοντοζαμάνη» αφιερωμένη στα 25 χρόνια Πατριαρχίας της Α.Θ.Π του Οικουμενικού Πατριάρχου κκ Βαρθολομαίου.
Η έκθεση φιλοξενείται στο Σισμανόγλειο Μέγαρο από τις 11 έως τις 22 Νοεμβρίου 2016.
Πρόκειται για την αφήγηση του Βυζαντινού Κόσμου, τον οποίο ο Ηλίας Κοντοζαμάνης επιχειρεί να αποδώσει μέσα από τα βλέμματα των «ηρώων» και των «ηρωίδων» του: αυτοκράτορες, πατριάρχες, στοχαστές,, παραγωγοί, επαγγελματίες, παριστάνονται με «δάνεια» πρόσωπα από ανθρώπους σημερινούς –μια κρίσιμη και τολμηρή επιλογή του καλλιτέχνη, που επιχειρεί με τον ιδιότυπο αυτό τρόπο να διατρέξει εικαστικά την περίοδο έντεκα αιώνων, από τον 4ο ως τον 15ο αιώνα..
«Με την έκθεση αυτή θέλω να σας παρουσιάσω μια Αυτοκρατορία χιλιόχρονη και λαμπερή, την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και να σας παρασύρω σ’ ένα ταξίδι συναρπαστικό και μαγικό στα παμπάλαια εκείνα χρόνια, που η Αυτοκρατορία αυτή ήταν σχεδόν όλος ο κόσμος. Το ταξίδι αυτό θ’ αρχίσει με τη συνάντησή μας με τον Φλάβιο Βαλέριο Κωνσταντίνο τον Α΄, τον γυιό της Ελένης και τη μεταφορά της πρωτεύουσάς του από τη Ρώμη στο Βυζάντιο, όπου ίδρυσε τη λαμπρή Κωνσταντίνου Πόλη και θα τελειώσει με τον Κωνσταντίνο τον ΙΑ΄ τον Παλαιολόγο, τον γυιό της Ελένης Δραγάτση Παλαιολογίνας.
Στη διαδρομή μας αυτή θα συναντήσουμε αυτοκράτορες και αυτοκρατόρισσες, άρχοντες και πριγκίπισσες, στρατηλάτες, φιλόσοφους και πατριάρχες, επιστήμονες, ιστορικούς, γιατρούς, στα παλάτια, στις εκκλησιές, στα πανεπιστήμια και τα νοσοκομεία που ίδρυσαν, αλλά και ψαράδες, βαρκάρηδες, χαλκοπράττες, ταβερνιαραίους, μουσικούς στις αγορές, στα χαλκοπρατεία, στα καπηλειά του Ιπποδρόμου και στα μαγερειά της Πόλης. Σ’ αυτή τη βόλτα θέλω να πάρω μαζί μου δύο λαούς που ζουν δίπλα δίπλα, γείτονες με τα προτερήματα και τα ελαττώματά τους, τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους, που μερικές φορές είναι τόσο
ίδιοι, που αμφιβάλλω αν οι σύγχρονοι Έλληνες είναι έθνος ανάδελφο. Να επισκεφθούμε την Αγία Θεοδοσία, το Γκιούλ Τζαμί στο Τζιμπαλί και από κει να πάρουμε μια βάρκα για το Κοντοσκάλι, το Κουμκαπί, τη μεγαλύτερη ψαραγορά της Πόλης, κι’ ύστερα να ανηφορίσουμε για τον Ιππόδρομο, το Ατ Μεϊντάνι στα πολύβουα καπηλειά του, που μυρίζουν ζεστό φαΐ και καπνό από ξύλα, κι’ ύστερα να σας αφήσω ελεύθερους, να περιηγηθείτε στην Πόλη, στην έκθεση, για να δείτε πρόσωπα που έζησαν εκείνες τις μακρυνές εποχές και που ζωντανεύουν μόνο και μόνο για να συναντηθούν μαζί σας και, ίσως, αν τους παρατηρήσετε καλά στα μάτια, ν’ ακούσετε και τις φωνές τους να σας καλούν να γνωρίσετε τον κόσμο τους…» τονίζει ο κ Κοντοζαμάνης.
Ο Ηλίας Κοντοζαμάνης γεννήθηκε στην Καλαμάτα με καταγωγή από τον Πελεκάνο (Πέλκα) του νομού Κοζάνης. Πήρε πτυχίο νομικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ακολούθησε το δικαστικό κλάδο. Σήμερα είναι διευθυντής Επιμόρφωσης στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών και Προϊστάμενος του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης. Με τη ζωγραφική ασχολήθηκε από νεαρή ηλικία ερασιτεχνικά. Από το 1981 ζωγραφίζει αγιογραφίες και πορτρέτα φαγιούμ χρησιμοποιώντας διαφορετικές τεχνικές .
Έχει κάνει ατομική έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης το 2014, έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στη Νέα Υόρκη το 2015 και τον Σεπτέμβριο του 2016 παρουσίασε τα έργα του «ο Βυζαντινός κόσμος του Ηλία Κοντοζαμάνη» στο Εθνολογικό και Λαογραφικό Μουσείο Μακεδονίας Θράκης.