ΕΙΔΗΣΕΙΣ
eidom_skopia

Σκόπια: Ελεύθεροι αφέθηκαν οι Έλληνες ακτιβιστές και φωτορεπορτέρ – Όλο το… θρίλερ της σύλληψης και η ελληνική παρέμβαση

Ελεύθεροι αφέθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες, από τις αρχές της ΠΓΔΜ, οι Έλληνες φωτορεπόρτερ και μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που κρατούνταν στο χωριό Γεύγελη.

Οι 12 Έλληνες (φωτορεπόρτερ και μέλη ΜΚΟ) ακολουθούσαν τους πρόσφυγες την ώρα που εισέρχονταν από την Ειδομένη, στο έδαφος της ΠΓΔΜ και κρατήθηκαν επί έξι ώρες.

Όπως λένε οι ίδιοι, είχαν την αμέριστη στήριξη της ελληνικής πρεσβείας στα Σκόπια.

Να υπενθυμιστεί ότι είχαν συλληφθεί κατά τη διάρκεια κάλυψης της αναζήτησης των προσφύγων να βρουν ένα πέρασμα από τον φράχτη που θα τους οδηγούσε στη γείτονα χώρα. Έτσι, χωρίς να το αντιληφθούν βρέθηκαν σε σκοπιανό έδαφος και συνελήφθησαν.

Χθες βράδυ, ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, ζήτησε την άμεση παρέμβαση της Ε.Ε., για την απελευθέρωση των Ελλήνων δημοσιογράφων που ακολουθώντας την πορεία των προσφύγων από την Ειδομένη συνελήφθησαν από στρατιώτες και συνοριοφύλακες της ΠΓΔΜ, με επιστολή του προς την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Στην επιστολή του ο ευρωβουλευτής υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι οι δημοσιογράφοι ακολουθώντας τους πρόσφυγες, οι οποίοι επιχειρούσαν να περάσουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ από σημείο όπου δεν υπάρχει φράχτης, δεν αντιλήφθηκαν ότι βρίσκονται σε έδαφος της γειτονικής χώρας, με αποτέλεσμα δυνάμεις του στρατού της ΠΓΔΜ να τους συλλάβουν.

Τέλος, επισημαίνει ότι τα Σκόπια έχουν επανειλημμένα προβεί κατά το έτος 2016 σε παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου σε δυο περιπτώσεις:

Πρώτον, με την κατασκευή φραχτών για την αποτροπή της εισόδου προσφύγων στην ΠΓΔΜ, παραβιάζοντας τη Συνθήκη της Γενεύης του 1951 για την προστασία των προσφύγων, όπως καταγγέλλει ο κ. Μαριάς.

Δεύτερον, παραβιάζοντας την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας μιας και, συνεχίζει ο κ. Μαριάς, οι Σκοπιανοί έριξαν εντός της Ελληνικής Επικράτειας δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου -λάμψης κατά των προσφύγων για να τους αποτρέψουν να διασχίσουν τα σύνορα.