votka

Πως να πιείς βότκα με Ρώσους και να μη μεθύσεις

Οι ξένοι θεωρούν τους Ρώσους λάτρεις των βαριών αλκοολούχων ποτών και συχνά αναρωτιούνται: «Γιατί αρέσει τόσο πολύ στους Ρώσους η βότκα;». Ενόψει της πρωτοχρονιάς όμως, πιο επίκαιρο γίνεται ένα άλλο ερώτημα: «Πώς πίνεις βότκα μαζί με τους Ρώσους;».

Πολλοί εξηγούν την ασυνήθιστη «ικανότητα» των Ρώσων να πίνουν μεγάλη ποσότητα βότκας με την ιδιαίτερη υφή του ρωσικού οργανισμού. Ωστόσο, οι ίδιοι οι Ρώσοι αναφέρουν ότι δεν έχει καμιά σχέση με τη βιολογία, αλλά μάλλον με τις ρωσικές παραδόσεις. Ο ρώσος επιχειρηματίας Αρτιόμ Μινάεφ προσκαλεί συχνά ξένους σε εστιατόρια της Μόσχας για επαγγελματικές συζητήσεις και θεωρεί ότι οι ξένοι δεν ξέρουν να πίνουν τη βότκα.Ο Αρτιόμ θεωρεί πως «το μεγαλύτερο πρόβλημα των Ευρωπαίων, Αμερικανών και Κινέζων, είναι ότι πίνουν χωρίς να τσιμπάνε κάτι. Μετά το δεύτερο-τρίτο σφηνάκι είναι πλέον αδύνατο να μιλήσεις για δουλειά!». «Οι Ρώσοι -αναφέρει- αγαπούν τη βότκα επειδή αυτή πραγματικά ζεσταίνει κι επίσης συνδυάζεται θαυμάσια με τη ρωσική κουζίνα. Όταν πίνεις βότκα πρέπει να τρως οπωσδήποτε λιπαρά πράγματα, έστω και σμετάνα! (σ.σ. γαλακτοκομικό προϊόν ζύμωσης, είδος κρέμας γάλακτος). Πρέπει να τρως βραστή ή ψητή πατάτα, ψωμί, σαλάμι, τυριά, λιπαρά ψάρια! Υπάρχουν αρκετά πρόχειρα γεύματα-μεζέδες που δεν είναι ακριβά και θα βοηθήσουν να μη μεθύσεις».

Μερικά μυστικά

Πολλοί Ρώσοι πριν γιορτάσουν την πρωτοχρονιά πίνουν ένα ωμό αυγό. Λένε πως είναι ο καλύτερος τρόπος να αντέξεις όλη τη γιορτή και να φύγεις από το τραπέζι νηφάλιος. Ωστόσο οι γιατροί είναι κατηγορηματικά αντίθετοι με αυτή τη μέθοδο, επειδή τα ωμά αυγά είναι ο πιο διαδεδομένος φορέας της σαλμονέλας. Αν λοιπόν δεν είστε σίγουροι για την ποιότητα των αυγών, μπορείτε απλώς να πιείτε μια κουταλιά της σούπας φυτικό λάδι.

Ο μεξικάνος Σαντιάγκο Φονσέκα καταθέτει την εμπειρία του: «Ήταν το πρώτο μου ταξίδι στη Μόσχα και προετοιμάστηκα καλά για την πρωτοχρονιά, την οποία θα περνούσαμε με την κοπέλα μου και τους φίλους της. Είχα διαβάσει ότι το λίπος καθυστερεί την απορρόφηση του αλκοόλ και γι’ αυτό ήπια μερικές κουταλιές λάδι και έφαγα δυο πατάτες. Δύσκολα γίνεται πιστευτό, αλλά έμεινα νηφάλιος έχοντας πιεί ένα ολόκληρο μπουκάλι αμφίβολης ποιότητας βότκα!». Παρότι το λίπος βοηθά να μη μεθύσεις, είναι πολύ σημαντικό να μη φας παραπάνω αμυλούχα και γλυκά απ’ ό,τι πρέπει, επειδή καταπονούν έντονα το συκώτι και αυτό δεν μπορεί να διαλύσει το αλκοόλ.

Η Αναστασία Κνέζεβιτς από τη Σιβηρία πουλά στο μαγαζί της ένα πλήθος από ποικιλίες βότκας και αναγκάζεται όλη την ώρα να εξηγεί στους ξένους πώς πίνουν τη βότκα στη Σιβηρία. «Το πρόβλημα των ξένων –λέει- είναι ότι την αναμιγνύουν σε κοκτέιλ, αλλά και τη σκέτη βότκα την πίνουν λίγο-λίγο. Επαναλαμβάνω συνεχώς ότι πρέπει να την πίνεις μονορούφι και να εκπνέεις όχι από το στόμα, αλλά από τη μύτη!».

Ο Αρτιόμ Μινάεφ θεωρεί ότι για έναν ξένο που θα βρεθεί σε ρωσική συνάθροιση είναι σημαντικό να δείξει φιλική στάση. Για το σκοπό αυτό πρέπει να πιει δυο-τρία σφηνάκια, μετά μπορεί να μην πιεί μερικά την ώρα που πίνουν οι άλλοι, και να συγκεντρώσει δυνάμεις για τη συνέχεια του συμποσίου. «Μόλις ο ξένος είναι έτοιμος να πιεί ξανά –αναφέρει- πρέπει να πάρει το μπουκάλι και να γεμίσει τα ποτηράκια όλων των παρευρισκόμενων. Μου έτυχε μια περίπτωση που ένας Ιάπωνας έβαζε όλο το βράδυ βότκα μόνο στο δικό του ποτήρι και ήταν αυτό τόσο αγενές, που κανένας πλέον δεν ήθελε να τον ξανακαλέσει πουθενά. Σημειωτέον, αυτός τελικά δεν κατάφερε να υπογράψει τις σημαντικές συμφωνίες με τους εταίρους, για τις οποίες είχε έρθει στη Μόσχα».

Αν όλες αυτές οι συμβουλές από Ρώσους δεν σας βοήθησαν, τότε χρησιμοποιείστε ακόμα μια συμβουλή από την RBTH, και πιείτε το πρωί μετά το γλέντι νηστικός ένα ποτήρι νερό με αλάτι ή άλμη από κονσερβοποιημένα λαχανικά τουρσί. Είναι η πιο αποτελεσματική παλαιότερη συνταγή του λαού για τις συνέπειες του μεθυσιού και τον πονοκέφαλο.

ΑΠΟ:  Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΡΩΣΙΑ