ΕΙΔΗΣΕΙΣ
eidomeni_papoudes

Το ζευγάρι ηλικιωμένων από την Ειδομένη που κάνει όλο το διαδίκτυο να δακρύζει (video)

Πόσες φορές δεν έχει ακουστεί από κάποιους η ξενοφοβική φράση «αν τους αγαπάτε τόσο, να τους πάρετε στο σπίτι σας» για τους πρόσφυγες;

Ο κ. Χρήστος και η γυναίκα του, η κ. Ελένη, έκαναν ακριβώς αυτό.

Το ηλικιωμένο ζευγάρι από την Ειδομένη δεν μπορούσε να μείνει αδιάφορο στα όσα συμβαίνουν λίγα μέτρα από το χωριό τους. Δεν είχαν κανένα πρόβλημα να ανοίξουν διάπλατα την πόρτα τους στους πρόσφυγες, προκειμένου αυτοί να πλυθούν, αφού οι εγκαταστάσεις υγιεινής στο χώρο της προσωρινής διαμονής τους είναι υποτυπώδεις και ανεπαρκείς.

Το ζευγάρι άνοιξε την πόρτα του και στο συνεργείο της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD. Η προσφορά τους δεν περιορίζεται στο πλύσιμο.

Ο κ. Χρήστος διηγείται στον απεσταλμένο του ARD Κρίστιαν Λίμπερτ ότι «χθες ήρθαν τέσσερα παιδιά και τους δώσαμε ένα κιβώτιο με ξύλα. Ό,τι μπορούμε να τους εξυπηρετήσουμε». Την ώρα που το λέει αυτό, η σύζυγός του κάθεται πίσω και παρακολουθεί, ενώ μια γυναίκα βγαίνει από το σπίτι και για να την ευχαριστήσει της φιλάει τα χέρια και την αγκαλιάζει. Και οι τρεις ξεσπούν σε δάκρυα. «Έζησα πολλά και τη γερμανική κατοχή και όλα. Όμως τέτοια άθλια κατάσταση δεν είδα», λέει ο κ. Χρήστος.

Στην αρχή του βίντεο, ο δημοσιογράφος του ARD αναφέρει πως ο ίδιος βρίσκεται για εννέα ημέρες στην περιοχή, όμως ακόμη δεν έχει συνηθίσει «στις εικόνες, στην οσμή, στον καπνό, στα σκουπίδια και στα περιττώματα». Όμως οι πρόσφυγες στην ουδέτερη ζώνη έχουν συνηθίσει και αυτόν και το συνεργείο του και κάθε μέρα περιμένουν το βαν του τηλεοπτικού σταθμού να έρθει, λόγω της γεννήτριάς του. Μόλις η γεννήτρια μπει σε λειτουργία, μπορούν να φορτίσουν τα κινητά τους, αλλά και να… κουρευτούν, αφού ένας εξ αυτών που έχει αναλάβει καθήκοντα κουρέα χρειάζεται το ηλεκτρικό ρεύμα της γεννήτριας για να φορτίσει και να λειτουργήσει τη μηχανή του…

Το ρεπορτάζ του γερμανικού δικτύου μπορείτε να το δείτε παρακάτω. Είναι στα γερμανικά, αλλά οι εικόνες μιλούν από μόνες τους για την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ.

Πηγή: euronews