ΕΙΔΗΣΕΙΣ
plateia-viktrorias-metanastes-708

Πρόσφυγες στον Πειραιά: Ευχαριστούμε τους Έλληνες

«Ευχαριστούμε τους Έλληνες για την απέραντη καλοσύνη και αγάπη που μας προσφέρεται. Μας καλωσορίσατε σαν να ήμασταν παιδιά σας, μας ανοίξατε την αγκαλιά σας και την καρδιά σας. Είστε άγγελοι παρά την κρίση που περνάει η Ελλάδα. Οι Έλληνες για μια ακόμη φορά δείχνουν τη μεγαλοψυχία τους. Αχ Ελλάδα, σ’ αγαπώ! Ευχαριστούμε Ελλάδα». Το μήνυμα αυτό ανέγραψαν σε χαρτόνι πρόσφυγες που το κόλλησαν στην είσοδο του κτιρίου αναμονής επιβατών στην πύλη Ε2 στο λιμάνι του Πειραιά.

Εν τω μεταξύ, τέσσερις επιβατικούς σταθμούς και την πέτρινη αποθήκη έχει διαθέσει ο ΟΛΠ για τη φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων, που σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του οργανισμού ανέρχονται περίπου σε 3.000 άτομα.
Λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν στη διάρκεια της νύχτας και της βροχόπτωσης, πολλά άτομα μεταφέρθηκαν με πούλμαν στην πέτρινη αποθήκη κοντά στην πύλη Ε1, αφού τη νύχτα υπήρξε μεγάλος συνωστισμός στον επιβατικό σταθμό της Ε2.
Το πρωί δόθηκε για φιλοξενία και ο επιβατικός σταθμός του ΟΛΠ στην πύλη Ε7.
Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θοδωρής Δρίτσας, μιλώντας το πρωί στο ΑΠΕ/ΜΠΕ, είπε ότι το κεντρικό συντονιστικό κέντρο από τα συναρμόδια υπουργεία είναι σε πλήρη εφαρμογή και επιλαμβάνεται για όλα τα ζητήματα και τον συνολικό σχεδιασμό προκειμένου οι μεταναστευτικές ροές να είναι ομαλοποιημένες και να μην υπάρχει σημαντική επιβάρυνση τόσα στα νησιά και στο λιμάνι του Πειραιά αλλά και στα υπόλοιπα κέντρα φιλοξενίας της χώρας.
O αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Γιώργος Γαβρίλης μιλώντας το πρωί στο ΑΠΕ/ΜΠΕ είπε ότι εντός της ημέρας αναμένεται να τοποθετηθεί ένα μεταφερόμενος οικίσκος στην πύλη Ε2, όπου θα δημιουργηθεί συντονιστικό κέντρο για την παροχή ιατρικής βοήθειας προς τους πρόσφυγες, υπό την εποπτεία του Ιατρικού Συλλόγου. Επίσης ανέφερε ότι θα συγκροτηθεί ένας επιπλέον φορέας που θα έχει όλο τον συντονισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας που διανέμεται στο λιμάνι του Πειραιά από τους φορείς της πόλης αλλά την ευρύτερη περιφέρεια.
Ιατρεία και συντονισμός
Επιπλέον στον χώρο αναμονής επιβατών στην πύλη Ε2 τοποθετήθηκε οικίσκος όπου θα διαμορφωθούν ιατρεία στελεχωμένα από μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά και ως τη Δευτέρα αναμένεται να έχει τοποθετηθεί ένας ακόμη οικίσκος για τα γραφεία του κέντρου συντονισμού.
Ακόμη, σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Πειραιά, «άρχισε η υλοποίηση των δράσεων που συναποφασίστηκαν την Τετάρτη 2 Μαρτίου σε ευρεία σύσκεψη όλων των φορέων του Πειραιά, για την οργάνωση και λειτουργία αναγκαίων δομών, για την αντιμετώπιση προβλημάτων, τα οποία είχαν επισημανθεί στη διαχείριση των προσφυγικών ροών στο λιμάνι του Πειραιά».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση το πρωί βρίσκονταν στην περιοχή του λιμανιού περίπου 2.000 πρόσφυγες.
Επιπροσθέτως, «έχει προχωρήσει η οργάνωση παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών. Δημιουργείται, σταδιακά, οργανωμένο δίκτυο διανομής τροφίμων και νερού χάριν των προσφορών των εστιατορίων του Πειραιά και άλλων συλλογικοτήτων. Γίνεται καθαρισμός και απολυμάνσεις στους χώρους φιλοξενίας προσφύγων στους επιβατικούς σταθμούς. Γίνονται από εθελοντές ψυχαγωγικά προγράμματα για τα μικρά παιδιά, στα οποία δίνονται και ορισμένα παιχνίδια».
Κέντρο Διαχείρισης ειδών πρώτων ανάγκης
Επίσης, σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, θα πρέπει να επισημανθεί ότι έπειτα από συνεννόηση με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου η Περιφέρεια Αττικής προχωράει στη δημιουργία Κέντρου Διαχείρισης, Αποθήκευσης και Εφοδιασμού ειδών πρώτης ανάγκης των σημείων διανομής προσφύγων.
Πρόκειται για το πρώτο τέτοιου είδους Κέντρο, που θα παρέχει υπηρεσίες τύπου logistics για όλη την Αττική, με στόχο τη συντονισμένη συγκέντρωση, την ασφαλή αποθήκευση, τη σωστή καταγραφή και τον έγκαιρο εφοδιασμό των σημείων όπου παραμένουν πρόσφυγες.