ΕΙΔΗΣΕΙΣ
trafficking (2)

Πιθανά θύματα trafficking πρόσφυγες και μετανάστες

Συνέδριο με θέμα: «Η διυπηρεσιακή συνεργασία ως μοντέλο καταπολέμησης του trafficking στην περίοδο των έντονων μεταναστευτικών ροών» πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης από το Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού (ΚΜΟΠ) και τη Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Θεσσαλονίκης (ΚΕΔΗΘ), σε συνεργασία με το Γραφείο Εθνικού Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων (Γ.ΕΘ.ΕΙΣ).

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Ολοκληρωμένη παρέμβαση για την υποστήριξη εν δυνάμει θυμάτων εμπορίας ανθρώπων στην περιοχή του Δήμου Θεσσαλονίκης».

Το trafficking, η σύγχρονη μορφή δουλείας, περιλαμβάνει πολλές μορφές εκμετάλλευσης, όπως η πορνεία ή άλλες μορφές σεξουαλικής εκμετάλλευσης, η εξαναγκαστική εργασία, η αναγκαστική επαιτεία, εμπόριο οργάνων και ωαρίων, αλλά εμπόριο βρεφών, με τεράστια έσοδα για το οργανωμένο έγκλημα.

Όπως τόνισε μάλιστα η κα. Μαρία Πασχαλίδου, Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, αποτελεί ένα φαινόμενο με σαφές κοινωνικό πρόσημο, τόσο στις χώρες προέλευσης των θυμάτων, όπου τα θύματα προέρχονται από χαμηλές κοινωνικές τάξεις και εντάσσονται και στις αντίστοιχες τάξεις και στις χώρες υποδοχής.

Από τη μεριά της η κα. Φαίη Κουτζούκου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστότερου ως EEA Grants. Το Πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και υλοποιείται από το Ίδρυμα Μποδοσάκη, σε συνεργασία με το Γραφείο Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ.

Το συνολικό ποσό των €7,34 εκ. που παρέχεται από τις χώρες της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν και της Νορβηγίας διατίθεται στους δικαιούχους ΜΚΟ.

Κατά την υλοποίηση του Προγράμματος, δίνεται έμφαση στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, στην ενδυνάμωση των δομών των ΜΚΟ  καθώς και στην ανάδειξη της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της ορθής διακυβέρνησης. Οι δράσεις που χρηματοδοτούνται έχουν ως στόχο την ανακούφιση ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, όπως είναι τα παιδιά, οι νέοι, οι μειονότητες (κυρίως οι Ρομά), οι μετανάστες και οι αιτούντες άσυλο. Επιπλέον, το Πρόγραμμα συνεισφέρει στη μείωση της ρητορικής μίσους, του εξτρεμισμού, του ρατσισμού, της ομοφοβίας, του αντι-σημιτισμού, της ενδοοικογενειακής βίας και της εμπορίας ανθρώπων. Οι ωφελούμενοι από τα σχετικά προγράμματα ανέρχονται σε 100.000 άτομα.

Ειδική αναφορά έγινε και στο νέο πρόγραμμα Giving for Greece από το Ίδρυμα Μποδοσάκη, που έχει σαν στόχο να φέρει άμεση στήριξη και προστασία στα ασυνόδευτα παιδιά.

Τα ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες αποτελούν την πιο ευάλωτη ομάδα των μεταναστευτικών ροών που φθάνουν καθημερινά στη χώρα μας. Πρόκειται για ανήλικα παιδιά που έχουν χάσει τις οικογένειές τους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ή έχουν φύγει μόνα τους από τις εστίες τους αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη. Φθάνουν στην Ελλάδα μόνα τους και επιθυμούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Κεντρική Ευρώπη, απειλούμενα σε όλα τα στάδια του ταξιδιού αυτού από διακινητές και άλλα παράνομα κυκλώματα.

Ως εμπόριο ελπίδας χαρακτήρισε το trafficking ο Δρ. Ηρακλής Μοσκώφ, Εθνικός Εισηγητής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων.

«Ζούμε σε κατάσταση πολέμου», δήλωσε χαρακτηριστικά, χωρίς να υπάρχει ωστόσο αντιπολεμικό κίνημα. «Η προσφυγιά είναι η κινητήριος δύναμη της ιστορίας. Μ’ αυτόν τον τρόπο κινείται η ιστορία» πρόσθεσε ο Δρ. Μοσκώφ, διευκρινίζοντας πως δε θα πρέπει το προσφυγικό α αντιμετωπίζεται σαν απειλή. Για να επιτευχθεί όμως κάτι τέτοιο κρίνεται αναγκαίο σύμφωνα με τον Εθνικό Εισηγητή, αλλά και με όλους τους υπόλοιπους εισηγητές, να ενταχθούν στα σχολεία μαθήματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ώστε να γίνει συνείδηση η προστασία τους και η μη ανοχή φαινομένων trafficking. Άλλωστε χιλιάδες είναι τα πραγματικά θύματα trafficking κάθε χρόνο στη χώρα μας, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα αναγνώρισης και καταγραφής όλων των περιπτώσεων.

Δεν γινόταν παράλληλα, να μην αναφερθεί ο Δρ. Μοσκώφ και στο θέμα της πορνείας, που όπως δήλωσε λανθασμένα αποκαλείται το αρχαιότερο επάγγελμα, ενώ αποτελεί τον αρχαιότερο κλέφτη ανθρώπων και ψυχών.

Την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του προγράμματος «Υποστήριξη εν δυνάμει θυμάτων trafficking στη Θεσσαλονίκη» από το ΚΜΟΠ, πραγματοποίησε η Μαρία Σαμολαδά, μέλος της ομάδας του έργου.

Σύμφωνα με την κα. Σαμολαδά το Κέντρο Υποδοχής της δομής προσφέρει στα πιθανά θύματα trafficking στην πόλη, ενημέρωση, πληροφόρηση, εξατομικευμένη παρέμβαση, κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη, διασύνδεση με την τοπική αυτοδιοίκηση και άλλους φορείς, αλλά και κάλυψη βασικών αναγκών.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2015 και μέχρι σήμερα εντοπίστηκαν με στοχευμένες παρεμβάσεις και περιπατητική εργασία στο δρόμο 500 πιθανά θύματα, από τα οποία ενημερώθηκαν τα 350, ενώ 80 από αυτά επισκέφθηκαν το Κέντρο Υποδοχής, και μάλιστα για πάνω από 3 φορές οι περισσότεροι.

Παράλληλα δίνεται οι δυνατότητα στα άτομα που προσεγγίζονται, να πραγματοποιήσουν εξετάσεις για Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα, από εξειδικευμένο προσωπικό, καθώς πολλά από τα θύματα του trafficking, μπορεί να έχουν εξωθηθεί στην πορνεία.

«Μοιάζει με θαύμα, με ζωγραφιά, το βλέμμα αυτών των γυναικών όταν βγαίνει αρνητικό το τεστ λίγα λεπτά αργότερα», είπε χαρακτηριστικά η κα. Σαμολαδά, ενώ θα πρέπει να αναφερθεί το γεγονός πως τονίστηκε η ανάγκη να υπάρξει συντονισμένη δράση όλων των φορέων, αλλά και η αυξημένη ευαλωτότητα για την πλειοψηφία των προσφύγων και των μεταναστών.

Στο ρόλο του Εθνικού Μηχανισμού Αναφοράς στην προστασία των θυμάτων αναφέρθηκε η κα. Θεοδώρα Γιαννή, κοινωνική λειτουργός και προϊστάμενη του Τμήματος Υποδοχής του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Όπως υποστήριξε το φαινόμενο των μεικτών μεταναστευτικών ροών, δηλαδή ανθρώπων που φεύγουν από διαφορετικές χώρες, για εντελώς διαφορετικούς λόγους, ακολουθώντας όμως τον ίδιο δρόμο, με τον ίδιο τρόπο και πιθανότατα κοινό προορισμό, με την Ελλάδα ως χώρα διέλευσης στην προκειμένη περίπτωση δεν πρόκειται να σταματήσει καθώς δεν αντιμετωπίζονται οι αιτίες που το γεννούν.

Χαρακτήρισε δε τα ασυνόδευτα παιδιά ως την πλέον ευάλωτη ομάδα. Η προσπάθεια που γίνεται σύμφωνα με την κα. Γιαννή, είναι τα παιδιά αυτά, που στην πλειοψηφία τους πρόκειται για αγόρια άνω των 16 ετών, να μεταφερθούν άμεσα σε ξενώνες και να μη μένουν σε χώρους υποδοχής, ακόμα και κρατητήρια.

Στόχος του Εθνικού Μηχανισμού Αναφοράς είναι τα αόρατα θύματα του αόρατου εγκλήματος του trafficking να γίνουν ορατά, καθώς η προστασία του θύματος πρέπει να είναι πάνω από όλα.

Μέσω του έργου του Μηχανισμού θα είναι δυνατή η καταγραφή των δημογραφικών  στοιχείων, αναγκαίων για την αναγνώριση των θυμάτων, καταγραφή του ιστορικού της εκμετάλλευσης, να δημιουργηθεί ένα καθεστώς διαμονής και να επισπεύδονται οι ποινικές διαδικασίες.

Σοκάρουν εντωμεταξύ τα στοιχεία που παρουσίασε η Φανή Γαλατσοπούλου, Υπέυθυνη Επικοινωνίας και Πληροφόρησης του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού ποσοστό της τάξης του 10% των πρόσφατων κυμάτων των προσφύγων και των μεταναστών θεωρείται πιθανό θύμα trafficking, 1,6% γνωρίζει για περιπτώσεις στις οποίες προσφέρθηκαν χρήματα σε μετανάστες με αντάλλαγμα αίμα ή και όργανά τους, 3,3% αναγκάστηκε να προσφέρει εργασία, ενώ 1,1%(γυναίκες ακόμη και ανήλικες) ταξιδεύει ενώ έχει κανονιστεί ο γάμος τους με άγνωστο άντρα στη χώρα προορισμό με κίνδυνο ακόμη και να μετατραπούν σε θύματα δικτύων πορνείας.

Τέλος ο κ. Παναγιώτης Νίκας, Διευθυντής της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, τόνισε τη σημασία των συνεργειών σε μία χώρα, που όπως είπε λείπει η κουλτούρα συνεργασιών, αλλά και αυτισμός κρατικών οργανισμών πως μόνο αυτοί μπορούν να λύσουν το οποιοδήποτε πρόβλημα.

«Το θέμα δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει κανείς μόνος του», είπε ο κ. Νίκας, προσθέτοντας πως προέχει ο σεβασμός στην αξιοπρέπεια ανθρώπων.

Δυστυχώς όμως σύμφωνα με το διευθυντή της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, δεν υπάρχουν οργανωμένες δομές εξειδικευμένες για τις πιο ευάλωτες ομάδες των προσφύγων και των μεταναστών, με αποτέλεσμα να αναγνωρίζονται και μετά απλώς να αποχωρούν συνεχίζοντας το ταξίδι τους, με μία μικρή βελτίωση να παρουσιάζεται στον τομέα των ασυνόδευτων.

Ως προς την αντιμετώπιση του φαινομένου από την ελληνική κοινωνία τονίστηκε ο κίνδυνος της « βίας της απάθειας», καθώς «μπολιαζόμαστε με ασχήμια, δυστυχία και βία, αποδεχόμαστε και ανεχόμαστε καταστάσεις και εικόνες», όπως του μικρού Αϊλάν, που ενώ προκάλεσε συγκίνηση σε τόσο κόσμο, ακολούθησαν εκατοντάδες αντίστοιχα περιστατικά, που αντιμετωπίστηκαν με απάθεια λόγω της καθημερινής επαφής.

Αυτός είναι άλλωστε και «ο μεγαλύτερο κίνδυνος. Έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους και όχι με νούμερα στατιστικής» πρόσθεσε ο κ. Νίκας.