ΕΙΔΗΣΕΙΣ
themall

Η ομηρία του The Mall με τις πολεοδομικές εκκρεμότητες!

Σε ομηρία βρίσκεται εδώ και περίπου 10 χρόνια το The Mall Athens, το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο σε επισκεψιμότητα και τζίρο στα Βαλκάνια, καθώς δεν έχουν διευθετηθεί ζητήματα που συνδέονται με την κατασκευή του, στο πλαίσιο των παρεμβάσεων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. 

Μάλιστα, η επίλυση των συγκεκριμένων πολεοδομικών εκκρεμοτήτων είχε προωθηθεί από την κυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ ώστε να τερματιστεί η ομηρία των περίπου 2.500 εργαζομένων που απασχολεί το εμπορικό κέντρο του ομίλου Lamda Development. Ομως, η σχετική νομοθετική ρύθμιση ουδέποτε ολοκληρώθηκε με αποτέλεσμα να παρατείνεται το σημερινό ιδιόμορφο καθεστώς. Μάλιστα, όσοι θεωρούν ότι πρέπει να μπει τέλος στη σημερινή κατάσταση, με την προώθηση της νομοθετικής ρύθμισης που εκκρεμεί εδώ και χρόνια, υποστηρίζουν ότι «αν κάποιοι πιστεύουν ότι το The Mall Athens είναι αυθαίρετο, τότε ας το κατεδαφίσουν»!

Το The Mall Athens είναι το πρώτο εμπορικό κέντρο που αναπτύχθηκε στην Ελλάδα με τη συνολική άμεση επένδυση του ομίλου Λάτση να ξεπερνά τα 500.000.000 ευρώ (περί τα 320.000.000 ευρώ για το εμπορικό κέντρο και άλλα 180.000.000 ευρώ για συγκρότημα 200 κατοικιών και κτίριο γραφείων). Πρόκειται για επένδυση η οποία οδήγησε στην αναβάθμιση της συγκεκριμένης περιοχής του Δήμου Αμαρουσίου, η περιουσία του οποίου παρέμενε επί δεκαετίες ανεκμετάλλευτη.

Ο ετήσιος τζίρος του εμπορικού κέντρου προσεγγίζει τα 300.000.000 ευρώ, με τα δημοτικά τέλη που καταβάλλονται από το The Mall Athens, με βάση και τις καταναλώσεις των καταστημάτων που φιλοξενεί, να φτάνουν τα 5.000.000 ευρώ ετησίως. Το εμπορικό κέντρο απασχολεί, όπως προαναφέρθηκε, 2.500 εργαζομένους, με την ετήσια δαπάνη για μισθούς κοντά στα 35.000.000 ευρώ και άλλα 16.500.000 ευρώ σε εργοδοτικές εισφορές. Στα έσοδα του Δημοσίου από τη λειτουργία του πρώτου χώρου σε επισκεψιμότητα στην Ελλάδα πρέπει να προστεθεί και ο Φόρος Προστιθεμένης Αξίας (ΦΠΑ) που αγγίζει τα 65.000.000 ευρώ ετησίως.

Σήμερα στο The Mall Athens φιλοξενούνται 195 καταστήματα για τα οποία το εμπορικό κέντρο αποτελεί τη ναυαρχίδα του τζίρου τους. Στην ουσία η λειτουργία των καταστημάτων στο The Mall Athens στηρίζει ολόκληρες αλυσίδες καταστημάτων οι οποίες σε διαφορετική περίπτωση θα είχαν προβλήματα βιωσιμότητας. Συνεπώς η λειτουργία του εμπορικού κέντρου επηρεάζει πολλαπλάσιο τζίρο και πολλαπλάσιο αριθμό εργαζομένων από αυτούς που εργάζονται στο The Mall Athens.
Το εμπορικό κέντρο δέχεται πλέον περί τα 12.000.000 επισκέπτες ετησίως και τα στοιχεία σχετικών ερευνών δείχνουν ότι αποτελεί βασικό πόλο έλξης της νέας γενιάς καθώς το 60% των επισκεπτών είναι μεταξύ 15 και 45 ετών.

Πηγή: δημοκρατία