ΕΙΔΗΣΕΙΣ
paok-protathlima-1976

Σαν σήμερα: Ο ΠΑΟΚ πρωταθλητής για πρώτη φορά (video)

Ο ΠΑΟΚ συμπληρώνει σήμερα 40 χρόνια από την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου στην ιστορία του. Ήταν στις 9 Μαΐου του 1976 όταν ο «Δικέφαλος του Βορρά» κατέκτησε μαθηματικά τον τίτλο με το 3-1 επί του Ηρακλή, έπειτα από ισοπαλία της ΑΕΚ με τον Πανσερραϊκό.

Βέβαια, οι «ασπρόμαυροι» είχαν έρθει αγκαλιά με τον τίτλο λίγες ημέρες πριν, και συγκεκριμένα στις 2 Μαΐου, όταν νίκησαν την ΑΕΚ με 1-0 στο ντέρμπι κορυφής της Τούμπας. Το γκολ του Νέτο Γκουερίνο λίγες στιγμές πριν τη λήξη, είχε προκαλέσει φρενίτιδα στη Θεσσαλονίκη!

Η βαθμολογία έγραφε ΠΑΟΚ 47, ΑΕΚ 42 και ο τίτλος βαφόταν «ασπρόμαυρος» οριστικά δύο αγωνιστικές πριν από το τέλος του πρωταθλήματος (σ.σ. τότε η νίκη έδινε δύο βαθμούς).

Στο παιχνίδι με τον «Γηραιό», ο Νέτο Γκουερίνο σκόραρε ξανά, αυτή τη φορά με πέναλτι στο 23′, και άνοιξε το σκορ, με τον Σταύρο Σαράφη να κάνει το 2-0 με κεφαλιά στο 33′.

Οι γηπεδούχοι μείωσαν με εκτέλεση πέναλτι του Βασίλη Χατζηπαναγή στο 49′, με τον Γιώργο Κούδα να «γράφει» το τελικό 1-3 στο 75ο λεπτό, ενώ ένα λεπτό νωρίτερα ο ΠΑΟΚ είχε δοκάρι με τον Άγγελο Αναστασιάδη.

Η τελική βαθμολογία διαμορφώθηκε με τον ΠΑΟΚ να φτάνει του 49 βαθμούς, η ΑΕΚ 44, ο Ολυμπιακός 41 και ο Παναθηναϊκός 38.

Οι παίκτες του Γκιούλα Λόραντ πέτυχαν 21 νίκες, 7 ισοπαλίες, ενώ ηττήθηκαν μόλις δύο φορές, από Γιάννινα εκτός και Ατρόμητο εντός, με την τελευταία ήττα να έρχεται την προτελευταία αγωνιστική, όταν δηλαδή το πρωτάθλημα ήταν ήδη εξασφαλισμένο.