Tη βούληση του υπουργείου Μεταφορών για τη δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης συγκοινωνιών στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος θα εντάσσει υπό τη σκέπη του λεωφορεία, μετρό, θαλάσσια συγκοινωνία και ενδεχομένως -μελλοντικά- τραμ, γνωστοποίησε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Εγνατίας Οδού ΑΕ, Απόστολος Αντωνούδης, ερωτηθείς για τα αποτελέσματα σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε χτες το βράδυ στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Θέρμη, παρουσία του αρμόδιου υπουργού, Χρήστου Σπίρτζη. Κατά τον ίδιο, εντός του επόμενου διμήνου αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση το νομοθετικό πλαίσιο για τη δημιουργία του νέου ενιαίου φορέα.
Ερωτηθείς αν η ίδρυση ενός τέτοιου φορέα συνεπάγεται οπωσδήποτε την κατάργηση του ΟΑΣΘ, ο κ.Αντωνούδης διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Με βάση τη βούληση του υπουργείου Μεταφορών για τη δημιουργία ενιαίου φορέα, αυτομάτως μπορεί να συμπεράνει κάποιος ότι μπαίνει ένα τέλος σε αυτά που γνωρίζουμε για τον ΟΑΣΘ. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο ΟΑΣΘ ως οργανισμός και εταιρεία, δεν μπορεί να συμμετάσχει σε έναν σχετικό διαγωνισμό. Σε κάθε περίπτωση, οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να χάσουν τη δουλειά τους, αφοόυ θα μεταφερθούν στον νέο φορέα […] Θεωρώ ότι ένας τέτοιος φορέας θα λειτουργήσει καλά, δεδομένου ότι θα αναλάβει τον σχεδιασμό και τη διαχείριση συνολικά των μέσων μαζικής μεταφοράς της πόλης». Ο ίδιος επισήμανε δε ότι για το θέμα της χρηματοδότησης του νέου φορέα θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ETEπ), προκειμένου να γίνει είτε μίσθωση λεωφορείων μέσω leasing είτε και αγορά οχημάτων.
Τον σχεδιασμό για τον ενιαίο φορέα παρουσίασε ο κ.Σπίρτζης σε τρίωρη σύσκεψη, που ολοκληρώθηκε γύρω στα μεσάνυχτα χτες στα γραφεία της Εγνατίας Οδού Α.Ε. Στη συνάντηση, στην οποία συζητήθηκαν ακόμη θέματα σχολικής στέγης, αντιπλημμυρικής προστασίας, αλλά και το ζήτημα της εξέλιξης του έργου του Μετρό, συμμετείχαν οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης, Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, Θερμαϊκού Γιάννης Μαυρομάτης, Νεάπολης- Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης και Βόλβης, Διαμαντής Λιάμας.
Στη διάρκεια της σύσκεψης τέθηκαν ακόμη επί τάπητος τα νέα έργα και αντικείμενα, που θα μπορούσε να αναλάβει η Εγνατία Οδός ΑΕ, τα οποία αφορούν μεταξύ άλλων το περιβάλλον, τη διαχείριση απορριμμάτων, τις αναπλάσεις και τη δημιουργία πανελλαδικού μητρώου απαλλοτριώσεων. «Η Εγνατία Οδός ήδη κάνει προγραμματικές συμβάσεις με περιφέρειες και δήμους για να διαχειριστεί Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) και άλλα τέτοια έργα. Η στόχευσή μας είναι να βοηθήσει η Εγνατία Οδός τις περιφέρειες και τους δήμους, που ενίοτε δεν έχουν την απαιτούμενη τεχνογνωσία για να ωριμάσουν τις μελέτες τους για απαραίτητα έργα» επισήμανε ο κ.Αντωνούδης, ενώ πρόσθεσε ότι στη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν και τα θέματα που αφορούν την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, για την οποία οι προθεσμίες ήδη τρέχουν.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα Τρίτη λήγει η προθεσμία για την υποβολή παρατηρήσεων των ενδιαφερόμενων σχετικά με την αξιοποίηση της Εγνατίας Οδού. Με βάση τη σχετική πρόσκληση του ΤΑΙΠΕΔ, στόχος της διαβούλευσης, που στην ουσία συνιστά και μια πρώτη υποβολή μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος, είναι να εξακριβωθεί το επίπεδο του ενδιαφέροντος του ιδιωτικού τομέα αλλά και να αντληθούν ιδέες και απόψεις για τη βελτιστοποίηση της όλης διαδικασίας. Σύμφωνα με τον κ.Αντωνούδη, στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας συζητιούνται θέματα που αφορούν τη διάρκεια της παραχώρησης, αλλά και επιμέρους λεπτομέρειες, όπως το ποιος θα αναλάβει τη βαριά συντήρηση της Οδού. Με βάση παλαιότερες ανακοινώσεις, οι δεσμευτικές προσφορές για την εταιρεία αναμένεται να κατατεθούν εντός του 2017, με στόχο η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί στο τέλος του επόμενου χρόνου, με την ανάδειξη του αναδόχου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ