ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυτά είναι τα επιτραπέζια παιχνίδια που παίζαμε μικροί!

Θυμάσαι τότε που άνοιγες το κουτί και άπλωνες το ταμπλό στο πάτωμα; Μπορεί τα παιχνίδια αυτά να λέγονται επιτραπέζια, όμως στην Ελλάδα άνετα τα μετονομάζαμε και σε επιδαπέδια. Ποιο χρώμα πιόνι θα πάρεις; Με ποιον θα παίξεις στην ίδια ομάδα; Εσύ ποιο επιτραπέζιο παιχνίδι λάτρευες να παίζεις με τις ώρες; Και γιατί σταμάτησες; Συγκεντρώσαμε τα πιο αγαπημένα μας στη λίστα που ακολουθεί, τα οποία ανακαλύψαμε πως πωλούνται ακόμη στα παιχνιδάδικα. Για να θυμηθούμε τα νιάτα μας και να δείξουμε τι σημαίνει παιχνίδι στα

σημερινά παιδιά.

1. Risk

 Εντάξει, παραδέξου το! Αυτό το παιχνίδι δεν το «έλιωσες» μόνο ως ανήλικος. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ατελείωτες νύχτες στο πανεπιστήμιο να… κατακτάμε τον κόσμο, μέχρι να ξημερώσει. Το πολεμοχαρές παιχνίδι στρατηγικής ήταν ό, τι πρέπει για να συγκεντρώσει όλη την παρέα. Εμείς πάντα επιλέγαμε νικητής να αναδειχτεί εκείνος που θα κατακτούσε όλο τον κόσμο, αλλά και οι αποστολές έχουν το ενδιαφέρον τους. Το θυμάστε;

– Το RISK κυκλοφορεί και σήμερα σε πολυτελέστατη έκδοση. Τι λέτε να θυμηθείτε τα παλιά;

  

2. UNO

 Για να πω την αλήθεια, πριν έρθει το UNO, παίζαμε το ίδιο παιχνίδι – αγωνία θυμάμαι το λέγαμε – με απλό τραπουλόχαρτο. Βέβαια το επιτραπέζιο καρτών έχει περισσότερες κάρτες και πιο πολύ πλάκα. Πριν χρόνια είχε κυκλοφορήσει και ηλεκτρικός διανομέας καρτών με κουμπί, το οποίο έδινε ένα ακόμη twist στο παιχνίδι. Ποιος θα καταφέρει να ξεφορτωθεί όλες του τις κάρτες πριν από όλους;

– Το UNO είναι πλέον κλασικό παιχνίδι και πωλείται ακόμη για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

 

3. Ναυμαχία

 Άλλο ένα παιχνίδι που κάποτε, πριν το αποκτήσουμε από κατάστημα παιχνιδιών το στήναμε στο χαρτί. Χαρτογραφούσαμε τη θάλασσα, βάζαμε και τα πλοία μας και… ξεκινούσαμε τις βολές. Έπειτα ήρθαν αυτά τα μπουγιόζικα βαλιτσάκια. Ένα μπλε, ένα κόκκινο (λέτε να είχε να κάνει με τον ψυχρό πόλεμο;) με τα πλαστικά πλοία και τις οβίδες-πινέζες. Απολαυστικότατο, κατά κάποιο τρόπο στρατηγικής, αλλά και τύχης.

– Η Ναυμαχία παραμένει αγαπημένη επιλογή στα επιτραπέζια παιχνίδια, σε όποια διάσταση κι αν την αγοράσει κανείς

 

4. Scrabble

 Η αλήθεια είναι πως σαν μαθητές, δεν βλέπαμε με ιδιαίτερα καλό μάτι ένα παιχνίδι που απαιτούσε την λεκτική σου δεινότητα. Από την άλλη, η «γλώσσα» έπαιρνε άλλη αίγλη όταν γνώριζες πως το γράμμα «Ψ» σου έδινε μάνη, μάνη 8 πόντους. Κλασική αξία που έκανε κάθε γονιό περήφανο. Ε, πως να το κάνουμε. Άλλο είναι να παίζει το παιδί σου ποδοσφαιράκι και Nintendo και άλλο Scrabble.

– Όπως καταλαβαίνετε, το παιχνίδι εξακολουθεί να σαγηνεύει μικρούς και μεγάλους και να πωλείται

 

5. Ταμπού

 Μια λέξη ή μια φράση. Ένα αντικείμενο, ένα επάγγελμα. Πόσο εύκολα μπορείς να το περιγράψεις χωρίς να αναφέρεις παράγωγα και συνώνυμες λέξεις που το χαρακτηρίζουν. Λατρεμένο παιχνίδι που αγαπήσαμε από την εφηβεία και σε όλη τη διάρκεια της φοιτητικής μας ζωής. Τότε, που η έξοδος για καφές – με τα συμβατικά μονόχρωμα κινητά – μας έφερνε πιο κοντά. Τότε, που τα φοιτητικά στέκια (ίσως να έχουν ακόμη, αλλά εμείς δεν είμαστε πια φοιτητές) είχαν στίβες ολόκληρες τα επιτραπέζια. Αν υπήρχε βραβείο παρέας, τότε το Ταμπού θα το κέρδιζε επάξια.

– Έχασες το παλιό σου ταμπού στη μετακόμιση; Κυκλοφορεί – ευτυχώς – ακόμη εκεί έξω

 

6. Pictionary

 

Τι σας έλεγα για το βραβείο παρέας; Ε, μπορεί το Ταμπού να συναγωνιζόταν με το pictionary. Παιχνίδι για καλλιτεχνικές φύσεις ή για έξυπνους, πρακτικούς ανθρώπους. Πολλές φορές, η υπερβολική δόση φαντασίας δεν βοηθά του συμπαίκτες να πιάσουν το νόημα. Αν λοιπόν στο ταμπού έπρεπε να αποφύγεις λέξεις – κλειδιά, εδώ δεν μπορείς να μιλήσεις καν. Τα λέει όλα (όχι η σιωπή), το μολυβάκι σου στο χαρτί.

– Πάντα στο παιχνίδι αυτό, μέναμε κάποια στιγμή από χαρτί. Στη νέα του εκδοχή έρχεται με διάφανο πίνακα και δύο ακόμη τρόπους παιχνιδιού

 

7. Μάντεψε Ποιος;

Φοράει γυαλιά; Είναι γυναίκα; Φοράει καπέλο; Είναι ξανθός; Οι ερωτήσεις της «κουτσομπόλας» συνεχίζουν ώσπου να πέσουν οι καρτέλες με όλους του υπόπτους. Θυμάμαι με τρέλαινε ο ήχος της πλαστικής καρτέλας που έπεφτε, ειδικά όταν είχα κάνει τη σωστή ερώτηση και έτσι απέκλεια μεγάλο αριθμό ατόμων.

– Το παιχνίδι επέστρεψε στα ράφια των παιχνιδάδικων σε μια εκδοχή έξτρα με 6 νέες κάρτες διασκεδαστικών χαρακτήρων! Χρησιμοποίησε τη μυστική κλειδαρότρυπα για να επιλέξεις τον χαρακτήρα σου, έπειτα κάνε ερωτήσεις και χρησιμοποίησε το Κλειδί για να μαντέψεις σωστά και Κέρδισε! Περιέχει φωτάκια και ήχους!

 

*Και για τους λάτρεις του κλασικού, υπάρχει και η παλιά εκδοχή και μάλιστα σε μικρή συσκευασία για να την έχετε μαζί σας παντού

8. Φιδάκι

Αν ένα παιχνίδι υπήρχε σε κάθε σπίτι, αυτό ήταν σίγουρα το φιδάκι – συχνά μαζί με γκρινιάρη στην κλασική 2 σε 1 συσκευασία. Σκάλες και φιδάκια για να προηγηθείς και να φτάσεις πρώτος στο τέλος της διαδρομής, σε ένα επιτραπέζιο που μάλλον είναι το παρθενικό για κάθε παιδί. Τουλάχιστον για εμάς που ήμασταν παιδιά το ’80 και το ’90.

– Βρήκαμε μαγνητικό φιδάκι για αν θυμηθείτε τα νιάτα σας (ή να μάθουν με τι έπαιζαν τα παιδιά σας)

9. Μονόπολη

Πήγαινε αμέσως στη φυλακή, χωρίς να περάσεις από την αφετηρία και χωρίς να πάρεις 20.000 (μη ρωτήσεις σε τι νόμισμα, ήταν άλλες οι εποχές). Η Μονόπολη είναι ίσως το πιο διάσημο παιχνίδι σε όλο τον κόσμο και εκείνο που έχει κυκλοφορήσει σε ό, τι έκδοση μπορείς να φανταστείς. Από Μονόπολη Deluxe, Star Wars ακόμη και Θεσσαλονίκη.

– Επειδή σήμερα παίζουμε σε ρετρό και κλασικούς τόνους, βρήκαμε εκείνη τη Μονόπολη που πλησιάζει πιο κοντά στο πρασινωπό ταμπλό που μάθαμε όταν ήμασταν παιδιά.

*Βρήκαμε και μια έκδοση pocket size, για να σου βρίσκεται μια Monopoly και στο ταξίδι

10. Subbuteo

Και μπαίνουμε σιγά, σιγά στη ζώνη του… λυκόφωτος. Στα μύρια παιχνίδια ποδοσφαίρου που γέμισαν την παιδική μας ζωή. Και ναι, κανένα τους δεν είχε ηλεκτρονική καλωδίωση. Ο βασιλιάς των επιτραπέζιων ποδοσφαίρων ήταν το Subbuteo με το δικό του «χαλί» και τους αυτόνομους παίκτες στην ειδικά διαμορφωμένη βάση. Παιχνίδι, ώσπου να πονέσουν γόνατα και τα δάχτυλα από το παιχνίδι.

– Ε, μην κάνεις πως δεν σε νοιάζει που έχασες τον σέντερ – φορ και δεν μπορείς να παίξεις πια. Μην παριστάνεις πως μεγάλωσες και δεν θες να απλώσεις πάλι το γήπεδο στο μεγάλο τραπέζι της τραπεζαρίας. Μπορείς! Το Subbuteo πωλείται ακόμη.

11. Ποδοσφαιράκι

Μένουμε ποδόσφαιρο και πάμε πιο πίσω και από το Subbuteo. Αυτά τα παιχνίδια είχαν κατακλύσει λαϊκές, πανηγύρια, συνοικιακά καταστήματα παιχνιδιών. Μια πλαστική πράσινη βάση, ανθρωπάκια σε ελατήρια, μια πάλα και δύο τέρματα με τερματοφύλακες – μπαστούνια. Ε, εντάξει, μην μου πεις πως δεν έχεις παίξει με ένα τέτοιο κάποια στιγμή στην παιδική σου ηλικία; Το δράμα μας θυμάμαι με τον αδερφό μου ήταν κάθε φορά που το ελατήριο ενός παίκτη «ξεχαρβαλωνόταν» ή το πλαστικό γήπεδο έσπαγε «έλκοντας» σαν ρουφήχτρα τη μπάλα.

– Βρήκαμε τη σύγχρονη εκδοχή του παιχνιδιού αυτού και μόνο που δεν χοροπηδήξαμε από ευτυχία. Από ποιοτικότερα υλικά για περισσότερη απόλαυση.

12. Jenga

Πόσο σταθερό χέρι έχεις; Μπορείς να βγάλεις το τουβλάκι χωρίς να φέρεις την καταστροφή; Το παιχνίδι που ήρθε στη ζωή μας (των 30 και κάτι) λίγο πριν την εφηβεία, αλλά ήταν ό, τι πρέπει για να ζεσταθεί η ατμόσφαιρα σε κάθε μάζωξη. Το μυστικό ήταν να βρεις εκείνο το τουβλάκι που ουσιαστικά δεν δεχόταν πίεση άνωθεν και έτσι η αφαίρεσή του δεν διακινδύνευε τα θεμέλια του… πύργου.

– Έχουν κυκλοφορήσει άπειρες εκδόσεις του παιχνιδιού από τότε. Άλλη με ηλεκτρικό μηχανισμό που εκρύνγηται κι άλλα με χρώματα και λοξοπλανισμένα τουβλάκια. Εμείς όμως θέλουμε το κλασικό κι αυτό βρήκαμε για σένα.

13. Score 4

Αυτό το παιχνίδι είναι ο ορισμός της απλότητας και η απόδειξη πως με τις καθαρές, απλές ιδέες γεννιούνται τα πιο δημιουργικά παιχνίδια. Μια τρισδιάστατη τρίλιζα (ή μήπως να πω τετράλιζα) στην οποία πρέπει κάθε πούλι να βγει στη σειρά με τρία ομόχρωμά του για αν κερδίσεις. Ατελείωτο κάψιμο τα καλοκαίρια στο χωριό με τον ξάδερφο και αυτό το παιχνίδι.

– Κι όμως, το score 4 πωλείται όπως είναι (επιπλωμένο;), όπως το θυμόμασταν παλιά. Και η είδηση αυτή αρκεί για να χαμογελάσεις

*Πέσαμε πάνω και σε μια ξύλινη εκδοχή του παιχνιδιού που δείχνει εξαιρετική και μπορεί να παραμένει σε μόνιμη βάση (ακόμη και ως ντεκόρ) σε κάθε σαλόνι.

14. Cluedo

Να σας πω κάτι; Εμείς τόσα χρόνια Κλουέντο το λέγαμε (κάτι σαν το Μπούμπλε, Μπούμπλε κοκ) και μια χαρά περνούσαμε. Έκτοτε μάθαμε αγγλικά, πως η λέξη Clue, δηλαδή στοιχείο προφέρεται «κλού» κτλ κτλ. Το γεγονός είναι ένα. Το παιχνίδι μυστηρίου, γέμισε πολλά απογεύματα, στην προσπάθειά μας να βρούμε ποιος είναι ο δολοφόνος, σε ποιο δωμάτιο διαπράχτηκε το ειδεχθές έγκλημα και τι ήταν το αντικείμενο του φόνου;

– Η μοντέλα έφυγε από το κουτί, το σπίτι έμεινε. Το παιχνίδι ίδιο και απαράλλαχτο και απολαυστικό