Μάλλον δεν είχατε ακούσει το όνομα Mossack Fonseca μέχρι σήμερα. Πλέον, όμως, αυτή η δικηγορική εταιρεία στον Παναμά είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο.
Ποια είναι όμως η Mossack Fonseca; Και γιατί στον Παναμά; Η εταιρεία ιδρύθηκε πριν από τριάντα χρόνια, μέσω μιας συγχώνευσης δύο παναμέζικων δικηγορικών γραφείων – το ένα με επικεφαλής τον Ραμόν Φονσέκα και το άλλο με επικεφαλής τον Γερμανό μετανάστη Γιούργκεν Μόσακ.
Η εταιρεία βοηθάει τους πελάτες της να ιδρύουν εταιρείες σε υπεράκτιες περιοχές. Και ενώ οι εταιρείες-βιτρίνες και οι υπεράκτιοι λογαριασμοί δεν είναι παράνομοι, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αποκρύπτεται η πηγή των χρηματοοικονομικών συναλλαγών.
Στα πάνω από 11 εκατομμύρια έγγραφα που αποκαλύφθηκαν, ως πελάτες της Mossack Fonseca εμφανίζονται τουλάχιστον 33 άτομα και εταιρείες που βρίσκονται στη μαύρη λίστα της κυβέρνησης των ΗΠΑ εξαιτίας των διασυνδέσεών τους με την τρομοκρατία και τη διακίνηση ναρκωτικών.
Η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), που συντόνισε την έρευνα, περιέγραψε τη Mossack Fonseca ως «έναν από τους πέντε μεγαλύτερους χονδρικούς ‘πωλητές υπεράκτιας μυστικότητας’».
Η ίδια η εταιρεία, πάντως, σε απάντησή της στην ICIJ δήλωσε ότι πολλά απ’ τα άτομα που αναφέρονται «δεν είναι και δεν υπήρξαν πελάτες της Mossack Fonseca».
Η Mossack Fonseca έχει περίπου 40 γραφεία παγκοσμίως, πολλά εκ των οποίων βρίσκονται στην Κίνα και σε χώρες που χαρακτηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως φορολογικοί παράδεισοι, όπως οι Μπαχάμες, οι Βρετανικές Παρθένες Νήσοι, και οι Σεϋχέλλες.
Ως προς τον Παναμά, την έδρα της εταιρείας, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μέχρι τον Φεβρουάριο ο Παναμάς βρισκόταν σε μια διεθνή λίστα χωρών με αδύναμη νομοθεσία κατά του ξεπλύματος χρήματος. Και οι διεθνείς οργανισμοί συνεχίζουν να ανησυχούν για το νομικό του πλαίσιο.
«Οι αποκαλύψεις των ‘Panama Papers’ έχουν ρίξει φως στην κουλτούρα μυστικότητας του Παναμά» δήλωσε ο Άνχελ Γκουρία, γενικός διευθυντής του ΟΟΣΑ.
Και πρόσθεσε: «Ο Παναμάς είναι το τελευταίο καταφύγιο που επιτρέπει ακόμα την απόκρυψη χρήματος από τις φορολογικές αρχές σε υπεράκτιες περιοχές».
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε πει πριν από δύο χρόνια ότι η ανοιχτή οικονομία, η στρατηγική θέση και ο αναπτυγμένος κλάδος υπεράκτιων χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της χώρας την έθεταν προ του κινδύνου να χρησιμοποιηθεί για ξέπλυμα χρήματος.
Η μικρή χώρα της Κεντρικής Αμερικής έχει μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο και είναι πρωταθλήτρια ανάπτυξης στην περιοχή. Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ, πέρυσι πέτυχε ρυθμό ανάπτυξης 6%, ποσοστό που αναμένεται να ξεπεράσει φέτος και του χρόνου.
Πηγή: news247.gr