ΕΙΔΗΣΕΙΣ
naos gaza

Ανακαλύφθηκε βυζαντινός ναός στη Γάζα

Εργάτες στη Γάζα ανακάλυψαν αρχαία ερείπια που οι αρχαιολόγοι λένε μπορεί να είναι μέρος ενός βυζαντινού ναού που χρονολογείται περίπου 1.500 χρόνια πριν ανακοίνωσε το Παλαιστινιακό υπουργείο τουρισμού και αρχαιοτήτων.

Τα ευρήματα περιλαμβάνουν τμήματα από μαρμάρινους κίονες με περίτεχνα κορινθιακά κιονόκρανα, ένα σχεδόν τρία μέτρα μήκος, και ένα θεμέλιο λίθο 90 εκατοστών που φέρει ένα ελληνικό σύμβολο για τον Χριστό. Δεκαπέντε κομμάτια έχουν αποκαλυφθεί, και οι ανασκαφές συνεχίζονται.

«Η πρώτη μας σκέψη είναι ότι η περιοχή ήταν καθεδρικό ναό ή μια εκκλησία από τη βυζαντινή περίοδο», είπε ο Τζαμάλ Αμπού Ριντά, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου αρχαιοτήτων.

«Κατά τη εποχή εκείνη, υπήρχε ένα μεγάλο ενδιαφέρον μεταξύ των βυζαντινών ηγεμόνων να χτίζουν εκκλησίες στη Λωρίδα της Γάζας.»

Η Γάζα ήταν μια ευημερούσα πόλη-λιμάνι κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο, με ένα ποικίλο πληθυσμό Ελλήνων, Ρωμαίων, Εβραίων, Αιγυπτίων και Περσών. Οι ειδωλολατρικοί ναοί καταστράφηκαν στα τέλη του 4ου και στις αρχές του 5ου αιώνα μ.Χ.. Μετά από αυτή την περίοδο υπήρξε εκτεταμένη ναοδομία.

Αυτό συνεχίστηκε μέχρι το μουσουλμάνο στρατηγό Αμρ ιμπν αλ- Ας που κατέκτησε τη Γάζα το 637 μ.Χ.. Μετά την επικράτηση των Μουσουλμάνων, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού εγκατέλειψε την περιοχή και οι ναοί ερημώθηκαν.

«Τολμώ να πω ο τόπος είναι ιστορικής αξίας», δήλωσε ο Αμπού Ριντά, εκτιμώντας ότι τα ευρήματα χρονολογούνται μεταξύ 395 και του τέλους του εβδόμου ΜΧ αιώνα.

Δεκάδες θεατές παρακολούθησαν τη Δευτέρα καθώς μια μπουλντόζα και ένας εκσκαφέας συνέχισαν να σκάβουν στην πλατεία της Παλαιστίνης, μια πολυσύχναστη εμπορική περιοχή στο κέντρο της πόλης της Γάζας.

Η ανακάλυψη έγινε το Σάββατο, καθώς εργάτες έσκαβαν το έδαφος για ένα εμπορικό κέντρο. Το υπουργείο αρχαιοτήτων κλήθηκε και αμέσως αποκάλυψε τρία μεγάλα σπαράγματα. Στη συνέχεια, βρέθηκαν και άλλα.

Abu Rida είπε ότι η προετοιμασία για το εμπορικό κέντρο πρέπει να διακοπεί και πρέπει να συνεχιστούν οι ανασκαφές. Οι οικοδόμοι, όμως, δεν έδειξαν κανένα σημάδι διακοπής των εργασιών, τη Δευτέρα.

«Η αποστολή μας είναι να διατηρήσουμε την παλαιστινιακή ιστορία μας πριν από το Ισλάμ και μετά το Ισλάμ», δήλωσε ο Αμπού Ριντά.