ΕΙΔΗΣΕΙΣ
akinita

Παραμένει η «μαύρη τρύπα» ανάμεσα στις αντικειμενικές και τις εμπορικές τιμές

Τεράστιο παραμένει το χάσμα που θα πρέπει να καλυφθεί προκειμένου να εξισωθούν οι αντικειμενικές τιμές με τις τιμές στις οποίες πραγματοποιούνται σήμερα αγοραπωλησίες, παρά την πρόσφατη διόρθωση των τιμών ζώνης στην οποία προχώρησε το υπ. Οικονομικών. Αυτό προκύπτει από πρόσφατες αγοραπωλησίες ακινήτων, όπου είναι σαφές ότι οι πωλητές υποχρεώνονται εντέλει να συμβιβαστούν με τιμές αισθητά χαμηλότερες των αντικειμενικών και βέβαια και των αρχικά ζητούμενων, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορούν να προσελκύσουν αγοραστές.

Κατά μέσον όρο, η απόκλιση αυτή αγγίζει το 20%-25%. Είναι χαρακτηριστικό όμως ότι ορισμένα ακίνητα μπορεί να πωληθούν και σε τιμές 50% χαμηλότερες από τις αρχικά ζητούμενες. Για παράδειγμα, πρόσφατα πωλήθηκε διαμέρισμα 80 τ.μ. στο Παγκράτι πλήρως ανακαινισμένο (4ος όροφος), αντί ποσού 50.000 ευρώ. Η αρχική τιμή που ζητούσε ο πωλητής ήταν διπλάσια (100.000 ευρώ), τη στιγμή που η νέα μειωμένη αντικειμενική τιμή του ακινήτου, μετά την πρόσφατη αναθεώρηση, ανέρχεται σε 105.000 ευρώ. Οπως επισημαίνει στην «Κ» ο κ. Λευτέρης Ποταμιάνος, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών-Αττικής, τα περισσότερα ακίνητα παραμένουν απούλητα για τουλάχιστον ένα χρόνο, με αποτέλεσμα, εντέλει, οι πωλητές να συμβιβάζονται με αισθητά χαμηλότερο τίμημα, ιδίως αν επείγονται να πωλήσουν την περιουσία τους, φαινόμενο αρκετά σύνηθες πλέον.

Αντίστοιχη περίπτωση εντοπίζεται στην Κυψέλη, όπου διαμέρισμα πρώτου ορόφου, επιφάνειας 170 τ.μ., που χρήζει ανακαίνισης, άρχισε να διατίθεται προς πώληση αντί 140.000 ευρώ (αντικειμενική τιμή 200.000 ευρώ), για να πωληθεί πρόσφατα αντί ποσού 80.000 ευρώ, δηλαδή χαμηλότερα σε ποσοστό 42,5%.

Τα επαγγελματικά

Ανάλογη εικόνα εμφανίζουν και τα επαγγελματικά κτίρια και τα οικόπεδα. Σύμφωνα με στοιχεία πρόσφατων συναλλαγών, οικόπεδο στην Κηφισιά, επιφάνειας 1,1 στρέμματος, με αντικειμενική τιμή 1 εκατ. ευρώ και αρχική τιμή πώλησης 900.000 ευρώ, κατέληξε να βρει αγοραστή αντί ποσού 680.000 ευρώ, 24,5% χαμηλότερα. Επίσης, γραφεία 200 τ.μ. στην περιοχή των Αμπελοκήπων με αντικειμενική αξία 380.000 ευρώ και ζητούμενη τιμή 350.000 ευρώ, εντέλει πωλήθηκαν 34,2% χαμηλότερα, στην τιμή των 230.000 ευρώ.

Η αναντιστοιχία αυτή, μεταξύ των ζητούμενων και των τελικών τιμών, είναι φαινόμενο των τελευταίων ετών της οικονομικής κρίσης, με την κατάσταση να επιδεινώνεται σταθερά χρόνο με τον χρόνο, καθώς πέραν των επαγγελματιών κατασκευαστών, προστέθηκαν και οι ιδιώτες πωλητές, που δεν είναι σε θέση να συντηρήσουν τα ακίνητά τους, είτε λόγω χρεών είτε λόγω γενικότερης οικονομικής αδυναμίας. Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών και ιδίως κατά την περίοδο 2000-2007, η εικόνα ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη. Τότε, ήταν οι πωλητές εκείνοι που ήταν αμετακίνητοι, καθώς συνήθως για κάθε ακίνητο υπήρχαν αρκετοί ενδιαφερόμενοι αγοραστές, με αποτέλεσμα να πωλούνται ολόκληρες πολυκατοικίες προτού ακόμα αποπερατωθεί η κατασκευή τους.

Τα παραπάνω δεδομένα αναμένεται να κάνουν ακόμα πιο δύσκολο το έργο της επιτροπής που συστήνεται από το οικονομικό επιτελείο, η οποία θα κληθεί να αναδιαμορφώσει τις αντικειμενικές αξίες, ώστε να εξομοιωθούν με τις εμπορικές, αρχής γενομένης από τις αρχές του 2017. Αιτία το γεγονός ότι τα στοιχεία που φέρεται να αξιοποιεί η επιτροπή προκύπτουν, σε μεγάλο βαθμό, από τα στοιχεία της βάσης δεδομένων της Τράπεζας της Ελλάδος, τα οποία δεν αντανακλούν με ακρίβεια τα τεκταινόμενα στην αγορά. Οπως τονίζουν παράγοντες του κλάδου, η ΤτΕ λαμβάνει υπόψη της τις ζητούμενες τιμές πώλησης, με αποτέλεσμα τα όποια στοιχεία να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα…

Πηγή: Καθημερινή