prosfygopoulo-eidomeni4

Παρούσα δηλώνει η ΕΝΙΑΘ στο πρόγραμμα ενοικίασης σε πρόσφυγες

Θετική είναι η μέχρι στιγμής ανταπόκριση των ιδιοκτητών ακινήτων στο πρόγραμμα της Ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ για φιλοξενία τουλάχιστον 20.000 προσφύγων σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα.

Όπως υποστήριξε ο Κωνσταντίνος Χαϊδούτης, πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΑΘ), μιλώντας στο Press724.gr, «η ΕΝΙΑΘ δηλώνει παρούσα στο σοβαρό αυτό κοινωνικό πρόβλημα. Παρά την οικονομική κρίση και τη δυσβάσταχτη φορολόγηση της αστικής κυρίως ιδιοκτησίας, πρόθυμα θα μπορέσουμε να διαθέσουμε τα ακίνητά μας προς εξυπηρέτηση των ταλαιπωρημένων προσφύγων, μέσω του προγράμματος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ».

Ο κ. Χαϊδούτης πρόσθεσε πως οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα συνδράμουν, έστω με αυτόν τον τρόπο στο δράμα των προσφύγων, ενώ αναφερόμενος στις αντιδράσεις που έχουν υπάρξει από κατοίκους των Αθηνών για πιθανή υποβάθμιση περιοχών όπου θα συγκεντρωθούν πρόσφυγες, τόνισε πως στη Θεσσαλονίκη τουλάχιστον για την ώρα δεν έχει υπάρξει η παρά μικρή αντίδραση.

Ως προς το πρόγραμμα, χρηματοδότης θα είναι η Ύπατη Αρμοστεία που θα συνεργάζεται με ΜΚΟ η οποία θα πραγματοποιεί εκτίμηση και αξιολόγηση των προσφερόμενων ακινήτων και θα εισηγείται την ενοικίαση ή όχι. Οι μισθώσεις θα είναι διάρκειας κατ’ αρχάς έως και το τέλος του 2016, ενώ τα μισθώματα θα προκαταβάλλονται.

Η οργάνωση θα μισθώνει κατά κανόνα ένα μόνο διαμέρισμα σε κάθε πολυκατοικία, τουλάχιστον 60 τ.μ., ενώ θα επιλέγονται κενές κατοικίες, για τις οποίες η οργάνωση αναλαμβάνει να εγκαταστήσει την απαιτούμενη οικοσκευή. Στις επιπλωμένες κατοικίες θα καταγράφονται τα υπάρχοντα έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές για να επιστραφούν στον ιδιοκτήτη μετά τη λήξη της μίσθωσης.

Το μίσθωμα θα ανέρχεται κατ’ ανώτατο όριο στο ποσό των 400 ευρώ μηνιαίως για κατοικίες μεγάλου εμβαδού, το οποίο θα κλιμακώνεται προς τα κάτω ανάλογα με την επιφάνεια, την κατάσταση και τα χαρακτηριστικά κάθε προσφερόμενης κατοικίας.

Η συνεργαζόμενη ΜΚΟ αναλαμβάνει πέραν του ενοικίου και τις δαπάνες κοινοχρήστων και ΔΕΚΟ καθώς και την αποκατάσταση τυχόν ζημιών που μπορεί να προκύψουν, ενώ με αιφνιδιαστικούς ελέγχους θα πιστοποιείται πως δεν γίνεται στέγαση τρίτων ή αγνώστων ατόμων.

Κάθε μίσθωση θα δηλώνεται κανονικά όπως προβλέπεται και σε κάθε άλλη περίπτωση στο TAXISNET, με απαραίτητη προϋπόθεση να υπάρχει ενεργειακό πιστοποιητικό και πιστοποιητικό ηλεκτρολόγου σε ισχύ.

Υπάρχει τέλος πρόβλεψη για εναλλαγή των ενοίκων καθώς οι πρώτοι θα προωθούνται σε άλλες χώρες και θα αντικαθίστανται από νέους που εισέρχονται στην Ελλάδα.

Ρεπορτάζ: Κώστας Κόπτσιου