imeraperivallontossinenteyxi

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στο Δήμο Θεσσαλονίκης: Καθαριότητα,ανακύκλωση, ατμοσφαιρική ρύπανση και Θερμαϊκός Κόλπος στο επίκεντρο

Συνέντευξη Τύπου με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος και τις σχετικές πρωτοβουλίες του Δήμου Θεσσαλονίκης παραχώρησε νωρίτερα σήμερα ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς.

Όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος αυτό που έχει σημασία για το Δήμο είναι οι δράσεις του να έχουν διαχρονικότητα και μονιμότητα ως προς το αποτέλεσμα, ενώ χαρακτήρισε αξιοσημείωτα όσα έχουν πετύχει οι τεχνικές υπηρεσίες τα τελευταία χρόνια.
Ιδιαίτερη σημασία απέδωσε στην προσπάθεια που χρειάζεται να καταβληθεί ώστε να υπάρξει περιβαλλοντική εκπαίδευση με τα παιδιά στο επίκεντρο και τη δημιουργία μιας νοοτροπίας ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης.
Στο πλαίσιο αυτό κινούνται και οι δράσεις που έχουν προγραμματιστεί με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
Ερωτώμενος ο κ. Παππάς για το τι θα έπρεπε να γίνει ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση με την καθαριότητα στο κέντρο της πόλης, απάντησε πως θα πρέπει να υπάρξει αναχωροθέτηση των κάδων με επάρκεια και θύλακες για συγκεκριμένες θέσεις μπλε και πράσινων κάδων. Αναφέρθηκε ακόμη στη δημιουργία ηλεκτρονικού συστήματος που θα μπορούσε ακόμη να καταγράφει και την ποσότητα των απορριμμάτων που συγκεντρώνονται. Ως εξαιρετικής σημασίας χαρακτήρισε την υπογειοποίηση  κάδων με επιστημονικό τρόπο. Υστέρηση βρήκε ότι υπάρχει ο αντιδήμαρχος καθαριότητας και στην πλύση των κάδων που προκαλεί έντονη δυσοσμία σε πολλές περιπτώσεις.
Ένας τομέας όπου τα αποτελέσματα των προσπαθειών είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά είναι αυτός της ανακύκλωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δήμου η ποσότητα των καθαρά ανακυκλώσιμων έφτασε τους 11.183 τόνους το 2015 από 4.404 το 2011, με το οικονομικό όφελος να βρίσκεται λίγο πάνω από τις 365.000 ευρώ. Εκεί που παρουσιάζεται υστέρηση ωστόσο είναι η ανακύκλωση γυαλιού, όπου και εστιάζονται οι προσπάθειες. Αξιοσημείωτη είναι και η μείωση των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών υλικών που αποδίδεται λόγω κρίσης.
Σύμφωνα με τον κ. Παππά υπολογίζεται ένα ποσοστό 10 με 15% των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων χάνεται από την «πειρατεία των μπλε κάδων«, ενώ εντοπίζονται το τελευταίο διάστημα και περιπτώσεις φορτηγών που γυρνούν στο κέντρο της πόλης με «διαφημίζοντας» μάλιστα το έργο τους με αναγραφή τηλεφώνου και συγκεντρώνοντας οτιδήποτε ανακυκλώνεται μέσα από κάδους, κάτι εντελώς παράνομο. Όπως αποκάλυψε έχει απευθυνθεί στην εισαγγελία για περίπου 10 τέτοιες περιπτώσεις, ενώ προχτές υπήρξε και η πρώτη προσαγωγή σχετικά.
Ενδεικτικά του προβλήματος ατμοσφαιρικής ρύπανσης που αντιμετωπίζει η πόλη της Θεσσαλονίκης ήταν και τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σύμφωνα με τα οποία τα αιωρούμενα σωματίδια PM10 ξεπερνούν τα επιτρεπτά όρια 112 και 55 ημέρες ετησίως στους σταθμούς μετρήσεων σε Εγνατία και Λαγκαδά αντίστοιχα, με όριο τις 35 ημέρες.
Αντίστροφα, η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη στο κέντρο ως προς τις μετρήσεις του όζοντος, με υπερβάσεις, όχι ωστόσο ιδιαιτέρως ανησυχητικές σε Επταπύργιο και Τούμπα.
Στα πλαίσια της συνέντευξης τύπου η Δέσποινα Βώκου, Καθηγήτρια Βιολογίας του ΑΠΘ, αναφέρθηκε στην Ίδρυση και Λειτουργία του Σταθμού  Καταγραφής Φυσικών Αλλεργιογόνων.
Όπως είπε τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σε παγκόσμιο επίπεδο και κυρίως στα αστικά κέντρα αύξηση του πληθυσμού που παρουσιάζει ευαισθησία και ταλαιπωρείται λόγω των αλλεργιών.
Σύμφωνα με την κα. Βώκου υπάρχει υλικό μετρήσεων εδώ και πάνω από 25 χρόνια, ενώ οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται με εβδομαδιαία δελτία ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας σωματιδίων, αλλά και ετήσια ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας γυρεόκοκκων.
Επιτυγχάνεται παράλληλα η κατανόηση των περιβαλλοντικών αλλαγών και των αιτιών τους.
Από τη μεριά του ο Μ. Σεφερλής από το Ελληνικό Κέντρο Βιότοπων και Υγρότοπων αναφερόμενος στο Θερμαϊκό τόνισε πως αποτελεί μία από τις πιο επιβαρυμένες θαλάσσιες περιοχές με κυριότερες αιτίες την αύξηση του πληθυσμού, τη γεωργία, τις υδατοκαλλιέργιες, τη βιομηχανία, τις θαλάσσιες μεταφορές και τα παράκτια υδραυλικά έργα.
Αναλυτικά το πρόγραμμα των δράσεων στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος:
«Βόλτες στο Θερμαϊκό» – Έκθεση φωτογραφίας από αρχειακό υλικό, προβολή θεματικών ταινιών για το Θερμαϊκό Κόλπο, εργαστήρια, παιχνίδια και κατασκευές για παιδιά και ενήλικες, ψηφιακά παιχνίδια μάθησης, παρατήρηση της παραλίας με τηλεσκόπια, γευστικές δοκιμές για όλους με θαλασσινά τοπικά προϊόντα και δωρεάν ξεναγήσεις στο Θερμαϊκό με καραβάκι.
Σε συνεργασία με το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας / Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων – Υγροτόπων και το Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού- Λουδία – Αλιάκμονα.
Οι δράσεις θα υλοποιηθούν στο γυάλινο περίπτερο του Κήπου των Εποχών με τη συμμετοχή φορέων, μεταξύ των οποίων, το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, η Λέσχη Αρχιμαγείρων Β. Ε. «Ολύμπιος Ζευς» και το  Ψηφιακό Ινστιτούτο Μάθησης και Επικοινωνίας I- NOUS.
Το φωτογραφικό υλικό της έκθεσης παραχωρείται από το ψηφιακό αρχείο του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης, ενώ στα εργαστήρια συμμετέχει με τις δημιουργίες της η εικαστικός, Ζωή Τσακιρίδου.
«Ανακύκλωση και Φαντασία» – Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά διοργανώνεται έκθεση έργων από ανακυκλώσιμα υλικά, σε συνεργασία με τον εικαστικό Γιώργο Κοσμίδη και το Σωματείο Τέχνης «Μορφογέννεσις», στο γυάλινο περίπτερο του Κήπου της Μεσογείου. Παράλληλα θα πραγματοποιούνται επιλεγμένα εργαστήρια δημιουργίας χρηστικών και διακοσμητικών αντικειμένων από διάφορα υλικά, με τη συμμετοχή μαθητών των εργαστηρίων Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της 5ης Δημοτικής Κοινότητας
«Εθελοντικός Καθαρισμός της Ακτής του Κελλάριου Όρμου», στις 8 Ιουνίου, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εκστρατείας Καθαρισμού των Ακτών, σε συνεργασία με τη HELMEPA και το Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Στη δράση θα πάρουν μέρος μαθητές από τρία δημοτικά σχολεία, το 12ο, το 87ο και το 89ο.
Σημείο συνάντησης το τέρμα της οδού Μ. Κάλλας, πίσω από το Μέγαρο Μουσικής και ώρες 9 με 12.
Ρεπορτάζ: Κώστας Κόπτσιου