ΕΙΔΗΣΕΙΣ
euros

Οι 7 λόγοι που το Brexit θα φέρει ξανά σενάρια για Grexit

Το λιγότερο που χρειάζεται αυτήν την στιγμή η Ελλάδα είναι ένα τσουνάμι αρνητικών εξελίξεων, που θα δημιουργούσε η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε το οποίο θα επηρέαζε ολόκληρη την γηραιά ήπειρο.

Το ακριβές μέγεθος, αλλά και τη διάρκεια των συνεπειών της πρώτης διάσπασης της Ε.Ε. από την ίδρυσή της, είναι πολύ δύσκολο να περιγραφεί εκ των προτέρων, αφού το φαινόμενο θα είναι πρωτοφανές για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Ωστόσο υπάρχουν συνέπειες, οι οποίες είναι εύκολα ορατές και υπολογίσιμες, οι οποίες θα έρθουν κατά κύματα να επιδεινώσουν την εύθραυστη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και της δειλής προσπάθειας των ευρωπαίων να εμφανίζουν ένα σχέδιο για ελάφρυνση του χρέους.

Αν λοιπόν η απάντηση των Βρετανών στην ερώτηση για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ είναι το «όχι»:

1. Η υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος που οδεύει προς την δεύτερη αξιολόγηση θα γίνει πιο σκληρή και η λύση για το χρέος πιο μακρινή.

Τα ευρωσκεπτικιστικά και αντιευρωπαϊκά κόμματα αναμένεται να αυξήσουν την επιρροή τους πιέζοντας τις κυβερνήσεις τους να είναι λιγότερο ανεκτικές με την Ελλάδα.

2. Η αποχώρηση της τρίτης σε μέγεθος οικονομίας στην ΕΕ θα οδηγήσει σε αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη.

Η παρατεταμένη κρίση εμπιστοσύνης για την ΕΕ και την Ευρωζώνη θα έχει ως αποτέλεσμα την οικονομική επιβράδυνση των μελών της νομισματικής ένωσης, οι οποίες δεν έχουν ξεπεράσει το φάσμα τους αποπληθωρισμού.

Η αναθεώρηση των μακροοικονομικών προβλέψεων θα αλλάξει και τις προβλέψεις για ανάκαμψη της οικονομίας από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και τις προβλέψεις για ανάπτυξη 2,7% του ΑΕΠ το 2017.

3. Η Ελλάδα θα χάσει μέρος των εξαγωγών της.

Σήμερα εξάγονται σε ετήσια βάση προϊόντα αξίας 2,6 δισ. ευρώ προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Brexit θεωρείται βέβαιο ότι θα υποτιμήσει την λίρα έναντι του δολαρίου και του Ευρώ.

Συνεπώς τα ελληνικά προϊόντα θα είναι ακριβότερα και άρα μη ανταγωνιστικά για την αγγλική αγορά .

4. Έλληνες που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στο Ηνωμένο Βασίλειο (Ναυτιλιακές Εταιρίες, εταιρίες Real Estate εισαγωγικές) θα δουν τα κέρδη τους να μειώνονται.

Οι Έλληνες φοιτητές σε Αγγλικά πανεπιστήμια μπορεί να δουν τα δίδακτρά τους να αυξάνονται.

5. Η χρηματοπιστωτική εξάρτηση του ελληνικού Τραπεζικού συστήματος με το αντίστοιχο Βρετανικό, φτάνει τα 43 δισ. ευρώ σήμερα.

Το Brexit θα μείωνε την αξία των τοποθετήσεων όλων των ελληνικών τραπεζών στην Αγγλία, την στιγμή που εντός Ελλάδας, οι εμπορικές τράπεζες προσπαθούν να αποκαταστήσουν αποδεκτό επίπεδο ρευστότητας.

6. Η Ελλάδα δέχεται πάνω από 2 εκ. Άγγλους τουρίστες οι οποίοι αφήνουν έσοδα 1,5 δισ. ευρώ.

Με το Brexit, αν όχι φέτος, (αφού τα τουριστικά πακέτα είναι κλεισμένα εδώ και μήνες) τον επόμενο χρόνο θα έχουμε μείωση της τουριστικής κίνησης από το Ηνωμένο Βασίλειο.

7. Η Ελλάδα θα αναγκαστεί να πληρώνει κάθε χρόνο 150 εκ ευρώ μεγαλύτερη συμμετοχή στον Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Αυτό είναι το ποσό, με βάση το μερίδιο συμμετοχής της στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ, που θα πρέπει να πληρώσει μαζί με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ, για να καλύψουν την «τρύπα» ύψους 7 δισ. που θα δημιουργηθεί από την διακοπή της συμμετοχής της Μεγάλης Βρετανίας στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Αν το ποσό των 7 δισ. ευρώ καλυφθεί με ισόποσες περικοπές, είναι πιθανό να περιοριστούν τα χρήματα που διοχετεύονται μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ ΙΙ, σε συγχρηματοδοτούμενα ελληνικά έργα .

Πιθανό είναι επίσης να μειωθούν και τα χρήματα που δίνονται για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την ελληνική οικονομία…

Πηγή: enikonomia.gr