ΕΙΔΗΣΕΙΣ
eu comision

Εφαρμόστε πιο γρήγορα το Μνημόνιο λένε οι Βρυξέλλες στην Αθήνα μετά το Brexit

Μήνυμα στην Αθήνα ότι μετά τα νέα δεδομένα που δημιουργεί το Brexit θα πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του τρίτου Μνημονίου έστειλε Ευρωπαίος αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες.«Τώρα ακόμη περισσότερο σε σύγκριση με πριν θα πρέπει η Ελλάδα να υλοποιήσει εγκαίρως το πρόγραμμα» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του αξιωματούχου που έχει, όπως γράφει η Καθημερινή, ιδιαίτερη εμπλοκή με την εφαρμογή του Μνημονίου.

Οπως είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους στη βελγική πρωτεύουσα «οι προαπαιτούμενες δράσεις (milestones) που πρέπει να γίνουν έως τον Σεπτέμβριο δεν προϋποθέτουν καινούργια νομοθετικά μέτρα. Δεν υπάρχει λόγος να μην γίνουν τον Ιούλιο, το αργότερο έως τις αρχές Αυγούστου. Δεν θα υπάρχει καμία δικαιολογία».

Αν και ο κοινοτικός αξιωματούχος εκτίμησε ότι δεν αναμένεται «τεράστια επίδραση από το Brexit στην ελληνική οικονομία» πρόσθεσε οτι ενδέχεται να προκαλέσει «μεγάλη πολιτική αβεβαιότητα στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ωστόσο ήταν ξεκάθαρος ότι δεν υπάρξουν διευκολύνσεις προς την Ελλάδα λόγω ενδεχόμενης ύφεσης από το Brexit: «Θα είμαστε αυστηροί. Θα επιμείνουμε στην εφαρμογή. Γιατί να είμαστε μαλακοί;».

Μιλώντας τέλος για τα εργασιακά, τον τομέα εκείνο, δηλαδή, που αναμένεται να αποτελέσει το βασικό τμήμα της δεύτερης αξιολόγησης ο κοινοτικός αξιωματούχος, σύμφωνα με την Καθημερινή, είπε ότι «δεν είμαι σίγουρος ότι χρειάζονται μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Εάν η ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με την ομάδα των εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά κάνει λογικές προτάσεις θα είμαστε ανοιχτοί».