roben

Οι «Ρομπέν του ξύλου» ετοιμάζουν το δεύτερο αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο στην Ελλάδα

Ένα νέο αυτοδιαχειριζόμενο εγχείρημα, στα χνάρια της ΒΙΟ.ΜΕ., ετοιμάζουν στην Πατρίδα Ημαθίας οι εργαζόμενοι του εργοστασίου ξυλείας «Παπαδόπουλος – Παγουράς», οι «Ρομπέν του ξύλου» όπως αυτοαποκαλούνται.

Έξι χρόνια μετά τη σκληρή τακτική των εργοδοτών τους που είτε δεν τους πλήρωναν ή τους πλήρωναν έναντι και έχοντας καταθέσει αίτηση πτώχευσης, οι εργαζόμενοι της εταιρείας αποφάσισαν να πάρουν τις ζωές τους στα χέρια τους. Οι «Ρομπέν του ξύλου» κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα και τον Ιανουάριο του 2016 προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας, κατάληψη και αυτοδιαχείριση του εργοστασίου, ακολουθώντας το παράδειγμα της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής (ΒΙΟ.ΜΕ.) στη Θεσσαλονίκη . Όπως δηλώνουν «πάνω από πέντε χρόνια κάναμε υπομονή, απλήρωτοι, στηρίζοντας μέσα σε όλες τις δυσκολίες την πιθανότητα να ορθοποδήσει η εταιρεία, πιστεύοντας τις υποσχέσεις και τα ψεύτικα λόγια των ιδιοκτητών της επιχείρησης». Χαρακτηριστικό είναι ότι κάθε εργαζόμενος το 2010, είχε 150 με 160 ένσημα αντί για 300 (με 25 ημέρες εργασίας το μήνα) και έπαιρνε μισθό 200 με 400 ευρώ. Ήδη από το 2011 το χρέος της εταιρείας προς τους εργαζόμενους ήταν πάνω από 700.000 ευρώ.
Αυτό που θέλουν πλέον σύμφωνα με τον Σταύρο Δουβίκα, εργαζόμενο της εταιρείας, είναι «να μας δώσουν τα λεφτά μας και μετά θα φύγουμε». Για τα δεδουλευμένα και τις οφειλές τους μάλιστα, το Πρωτοδικείο έχει αποφανθεί θετικά από το 2013. Παράλληλα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν: «Δεν διεκδικούμε τους τίτλους ιδιοκτησίας του εργοστασίου, δεν είμαστε αφεντικά ούτε υπάλληλοι κανενός, είμαστε ομάδα χωρίς ιεραρχίες λειτουργώντας με συνελεύσεις, αποφασίζοντας συλλογικά όλοι οι εργαζόμενοι μαζί».
Δέκα εργαζόμενοι, της εταιρείας ξυλείας στην Ημαθία, οι περισσότεροι με 20 έως 35 χρόνια εργασίας, απαρτίζουν τους «Ρομπέν του ξύλου». Καθημερινά και 24 ώρες το 24ωρο περιφρουρούν με βάρδιες το εργοστάσιο και προετοιμάζονται να ξεκινήσουν να δουλεύουν κανονικά σε περίπου ένα μήνα. Προς το παρόν περιμένουν να λυθούν τα διαδικαστικά και νομικά ζητήματα έτσι ώστε στη συνέχεια να έρθουν σε επαφή με όσους ενδιαφέρονται να αγοράσουν αυτά που θα παράγουν. Παράλληλα, όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι όποιος προσληφθεί στη συνέχεια θα είναι ισότιμο μέλος με εκείνους καθώς δεν θα υπάρχει παλιός και νέος.
Η τοπική κοινωνία, στην Πατρίδα Ημαθίας, έχει αγκαλιάσει την επαναλειτουργία του εργοστασίου ως αυτοδιαχειριζόμενο. Δεκάδες πολίτες σταματάνε και ρωτάνε καθημερινά για την εταιρεία ενώ τη στήριξή του έχει εκφράσει και ο Δήμος Βέροιας. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι σύμφωνα με τον κ. Δουβίκα, σκοπεύουν να προσφέρουν κούνιες, παγκάκια και ό,τι μπορούν να φτιάξουν για να ομορφύνει η περιοχή.
Στην Ελλάδα η ΒΙΟ.ΜΕ. είναι πρότυπο αυτοδιαχείρισης καθώς λειτουργεί εδώ και δυόμισι χρόνια ενώ αντίστοιχες επιχειρήσεις λειτουργούν στην Αργεντινή αλλά και στην Ευρώπη. Οι «Ρομπέν του ξύλου» βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία με τη ΒΙΟ.ΜΕ. και θα επιδιώξουν να έρθουν σε επαφή και με τις εταιρείες του εξωτερικού.

Ρεπορτάζ: Νικολέτα Ευσταθίου