ΕΙΔΗΣΕΙΣ
erntogan

Οι Ελληνικές αντιδράσεις για τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν περί Συνθήκης της Λωζάνης

«Η Συνθήκη της Λωζάνης και όλο το Διεθνές Δίκαιο είναι όντως μία πραγματικότητα στον πολιτισμένο κόσμο την οποία κανείς, ούτε η Άγκυρα, μπορεί να αγνοήσει και όλοι οφείλουν να σέβονται. Όσο οδυνηρό και αν τους φαίνεται αυτό», τονίζουν ελληνικές διπλωματικές πηγές, με αφορμή τις αναφορές του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Χουριέτ, ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε σε ομιλία του στην Άγκυρα στη συγκεκριμένη Συνθήκη, κάνοντας λόγο για ήττα της Τουρκίας.

Ν.Δ.: Το ΥΠΕΞ οφείλει να αντιδράσει άμεσα στις δηλώσεις Ερντογάν

«Σε δήλωσή του ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν περί της Συνθήκης της Λωζάνης επιβαρύνει έτι περαιτέρω το ήδη δύσκολο κλίμα μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας» σχολίασε η αρμόδια συντονίστρια της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη.

Η κ. Μπακογιάννη ζητεί από το το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών «να αντιδράσει άμεσα τονίζοντας ότι οποιαδήποτε αμφισβήτηση υπαρχουσών συνθηκών που αποτελούν τη βάση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ενέχουν μόνο προβλήματα για το αύριο».

«Ο Νέο – οθωμανισμός ανήκει στον προηγούμενο αιώνα και οι σχέσεις των χωρών χτίζονται με το βλέμμα στο μέλλον» καταλήγει.

ΚΚΕ: Επικίνδυνες και προκλητικές οι δηλώσεις Ερντογάν

Επικίνδυνες και προκλητικές χαρακτηρίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη συνθήκη της Λωζάνης.

Σύμφωνα με τον Περισσό, οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν «εντάσσονται στη συστηματική προσπάθεια της τουρκικής ηγεσίας να αμφισβητεί τα νησιά του Αιγαίου και γενικότερα τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, εγείροντας θέμα “γκρίζων ζωνών”».

Κατά το ΚΚΕ, η περίοδος που γίνονται αυτές οι δηλώσεις μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς εντείνονται οι διαπραγματεύσεις για το «κλείσιμο» του Κυπριακού, ενώ είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις Τουρκίας – Ε.Ε. για το προσφυγικό ζήτημα.

«Με τις συγκεκριμένες δηλώσεις η Τουρκία αντικειμενικά ασκεί πίεση για τη διευθέτηση αυτών των θεμάτων, σε ακόμη πιο αρνητική για τους λαούς κατεύθυνση», εκτιμά ο Περισσός.

Παράλληλα, σημειώνει ότι «για μια ακόμη φορά εκτίθενται η κυβέρνηση και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, που χρόνια τώρα καθησυχάζουν τον ελληνικό λαό, ότι η συμμαχία Ελλάδας – Τουρκίας, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, είναι παράγοντας “ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή”, τη στιγμή που το ΝΑΤΟ όχι μόνο δεν κατευνάζει τις επιθετικές βλέψεις της Τουρκίας, αλλά αντίθετα τις υποθάλπει και τις ενισχύει».

Ποτάμι: Η Τουρκία να μην κάνει σκέψεις για δημιουργία νέας κρίσης

Να μην κάνει σκέψεις για τη δημιουργία νέας εστίας κρίσης καλεί το Ποτάμι την Τουρκία.

Το κόμμα εκτιμά πως «μετά την εναντίον του απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος, ο κ. Ερντογάν προφανώς αισθάνεται την ανάγκη να ενισχύσει το ηθικό κάποιων κύκλων της χώρας του δημιουργώντας ένταση με την Ελλάδα και θυμήθηκε να ανασύρει τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης προκειμένου να την αμφισβητήσει, φέρνοντας ξανά στο φως το “παράπονο” της αδικημένης Τουρκίας για την υπαγωγή των νησιών του Αιγαίου στη χώρα μας».

Το Ποτάμι καλεί την Τουρκία «να μην κάνει σκέψεις για δημιουργία νέας εστίας κρίσης με την αμφισβήτηση ενός διεθνούς κειμένου που ρύθμισε  το θέμα των ίδιων των συνόρων της και των μειονοτήτων και να τιμήσει την υπογραφή που έβαλε στη Λωζάννη σεβόμενη τις προβλέψεις της Συνθήκης Ειρήνης».

Όπως επισημαίνει, η περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης έχει, περισσότερο από ποτέ, ανάγκη ηρεμίας και σταθερής ειρήνης, και αυτά εξασφαλίζονται μόνο με την πιστή τήρηση όσων έχουν συμφωνηθεί και την αποφυγή κάθε πρόκλησης που απομακρύνει την ειρήνη, την σταθερότητα,  την συνεννόηση και την προσέγγιση των δύο χωρών.