ΕΙΔΗΣΕΙΣ
santseth

Έπεσε ο Σάντσεθ από την ηγεσία του PSOE, πιθανή λύση στο «ισπανικό δράμα»

O επικεφαλής του σοσιαλιστικού PSOE στην Ισπανία Πέδρο Σάντεθ οδηγήθηκε στην έξοδο μετά την «έκρηξη» στο κόμμα του, έπειτα από μία δραματική κομματική συνεδρίαση χαρακωμάτων μεταξύ των υποστηρικτών και των επικριτών του. Ο Σάντσεθ δεχόταν όλο και σφοδρότερη κριτική στην στάση του να μπλοκάρει τον Ραχόι του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος (PP) στον σχηματισμό κυβέρνησης, και η αποχώρησή του μπορεί να ανοίξει το δρόμο ώστε το PSOE να διευκολύνει τον Ραχόι διά της αποχής.

Τελικό αποτέλεσμα μπορεί να καταλήξει ο Ραχόι να ξαναγίνει πρωθυπουργός σε κυβέρνηση μειοψηφίας, και η Ισπανία να μην στήσει κάλπες για τρίτη φορά.

Χάνοντας το απόγευμα του Σαββάτου την κάλπη που στήθηκε στην ομοσπονδιακή επιτροπή του κόμματος, ο Σάντσεθ υπέβαλε την παραίτησή του.

Ενδεικτική του κλίματος είναι η κατάσταση που επικρατούσε από το μεσημέρι έξω από την έδρα των Σοσιαλιστών στη Μαδρίτη, με το πλήθος ψηφοφόρων και την αστυνομία να δίνουν την εικόνα συγκέντρωσης διαμαρτυρίας. Oι συγκεντρωμένοι ήταν υπέρ του Σάντσεθ, κρατώντας πλακάτ «το όχι σημαίνει όχι», δείχνοντας στην αντίστασή του απέναντι στον Ραχόι.

«Περισσότερο από ποτέ είμαι υπερήφανος που πάλεψα με το PSOE» είπε ο Σάντσεθ μετά την παραίτησή του. Διαβεβαίωσε πως η επόμενη ηγεσία του κόμματος θα έχει «την αφοσιωμένη στήριξή του».

To δράμα είχε πυροδοτηθεί με τις περιφερειακές κάλπες σε Γαλικία και Χώρα των Βάσκων την Κυριακή, στις οποίες οι Σοσιαλιστές βγήκαν οι μεγάλοι χαμένοι. Ο Σάντσεθ πέταξε το μπαλάκι στους επικριτές του, καλώντας σε συνέδριο με στόχο να ανανεώσει την θέση του στην προεδρία.

Ακολούθησε όμως η «ανταρσία» των μελών της κεντρικής επιτροπής, που υπέβαλαν μαζικά παραίτηση τραβώντας το χαλί κάτω από τον αρχηγό τους, και η μάχη έφτασε στην ομοσπονδιακή επιτροπή του Σαββάτου.

Εκεί, η ομοσπονδιακή επιτροπή απέρριψε με 172 ψήφους έναντι 107, όπως μεταδίδει η El Pais, την πρόταση διενέργειας έκτακτου συνεδρίου. Αυτό ήταν το θανάσιμο πλήγμα στον Σάντσεθ.

Πρώτος από τους αρχηγούς των υπόλοιπων μεγάλων κομμάτων στην ισπανική Βουλή που αντέδρασε ήταν ο αρχηγός του Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας. «Επικράτησαν στο PSOE εκείνοι που θέλουν να δώσουν την κυβέρνηση στο PP. Απέναντι στην κυβέρνηση της διαφθοράς, εμείς συνεχίζουμε για τον λαό και με το λαό» έγραψε στο Twitter.

Επιμέλεια: Β. Ψυχογιός

Newsroom ΔΟΛ