fofi-leventis

Οικουμενική ζήτησαν η Φώφη και ο Λεβέντης

Την ανάγκη να υπάρξει Οικουμενική Κυβέρνηση τόνισαν στον Αλέξη Τσίπρα η κυρία Φώφη Γεννηματά και ο κ. Βασίλης Λεβέντης, κατά τη διάρκεια του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

Αυτή την ώρα είναι υπό επεξεργασία κοινό ανακοινωθέν με βάση τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο συμβούλιο, ενώ νωρίτερα απορρίφθηκε ένα πρώτο σχέδιο κειμένου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι θα υπογράψει το ανακοινωθέν της Προεδρίας, αλλά με «αστερίσκους», ενώ ζήτησε επίσης να καταγραφεί στο τέλος του κειμένου η άποψή της ότι για την εφαρμογή των αποφάσεων, χρειάζεται κυβέρνηση εθνικής ευθύνης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων ζήτησε επίσης Οικουμενική Κυβέρνηση, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επέμεινε στην απόφασή του να μην υπογράψει το ανακοινωθέν.
Οι διάλογοι

Σύμφωνα με πηγές της Νέας Δημοκρατίας στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπήρξε κλίμα σύγκλισης καθώς, όπως σημειώνουν, ο πρωθυπουργός αποδέχτηκε αρκετές από τις πάγιες θέσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός αποδέχτηκε μεταξύ άλλων την ανάγκη λειτουργίας κλειστού τύπου προαναχωρησιακών κέντρων για τους παράνομους μετανάστες, τον αυστηρό και αποτελεσματικό διαχωρισμό μεταξύ προσφύγων και μεταναστών καθώς και την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια του συμβουλίου, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, είπε πως χαιρετίζει την «στροφή στο ρεαλισμό».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να παραδεχθεί τα λάθη του και επέμεινε σε υπερυπουργό κοινής αποδοχής.

Πιο αναλυτικά, ο Σταύρος Θεοδωράκης πρότεινε υπερυπουργό Μετανάστευσης -χωρίς να προσδιορίσει όνομα- και δημιουργία ειδικής δομής για τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών αλλά κυρίως για τα ασυνόδευτα παιδιά.

«Δεν εννοούμε μόνο φροντίδα, σίτιση και διαμονή αλλά και εκπαίδευση και κοινωνική ένταξη», διευκρίνιζαν συνεργάτες του επικεφαλής του Ποταμιού ο οποίος ζήτησε επίσης στο συμβούλιο σαφή διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών και εθνικό σχέδιο για τον έλεγχο των ροών. Τέλος, όπως έγινε γνωστό, ο κ. Θεοδωράκης ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να αναγνωρίσει τις ευθύνες της κυβέρνησης για την σημερινή κατάσταση.

Όσον αφορά στην κυρία Γεννηματά, φέρεται να έθεσε επίσης ερωτήματα για τον ρόλο του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ενώ ζήτησε την εμπλοκή όλων των φορέων προκειμένου να υπάρξει ειρήνευση.

Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν παράγοντες του ΠΑΣΟΚ, η κυρία Γεννηματά ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να πει ότι ήταν λάθος κι όχι ότι παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις των υπουργών που έκαναν λόγο για 50-100-150 χιλιάδες πρόσφυγες.

«Δεν μπορεί να σχεδιάσει τίποτα η κυβέρνηση;», προσθέτουν οι ίδιες πηγές ότι είπε η κυρία Γεννηματά, ενώ επεσήμανε: «Δεν έχετε σχέδιο και αποφασιστικότητα για να μην εγκλωβιστούν εδώ οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Δείτε τι γίνεται στη πλατεία Βικτωρίας. Αυτή είναι η αλληλεγγύη;». Αναφορικά με το κοινό ανακοινωθέν, οι ίδιοι παράγοντες υποστηρίζουν ότι η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι «η εθνική γραμμή για να έχει αποτελέσματα χρειάζεται μία ισχυρή και ικανή κυβέρνηση για να την υλοποιήσει» και σημείωσε: «Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Και την προηγούμενη φορά βγήκε ανακοίνωση αλλά η κυβέρνηση δεν την υλοποίηση κατ ελάχιστον».

Από το ΠΑΣΟΚ τονίζουν ότι εις ό,τι αφορά το κοινό ανακοινωθέν, «η εθνική γραμμή για να έχει αποτέλεσμα χρειάζεται μια ισχυρή και ικανή κυβέρνηση για να την υλοποιήσει».

Η χώρα -συνεχίζουν συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά- χρειάζεται μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης όλων των φιλο-ευρωπαϊκών δυνάμεων και όπως υπογραμμίζουν, «την προηγούμενη φορά βγήκε ανακοίνωση μετά το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών και η κυβέρνηση δεν την υλοποίησε κατ’ ελάχιστον».

Αυτή την ώρα, οι πολιτικοί αρχηγοί που παραμένουν στο Προεδρικό Μέγαρο, επεξεργάζονται προσχέδιο ανακοινωθέντος έκτασης τεσσάρων σελίδων. Το ανακοινωθέν ετοιμάζεται με προσωπική φροντίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και σύμφωνα με πληροφορίες, τα βασικά του σημεία του είναι:

– Αναλογική κατανομή προσφυγικών ροών στις χώρες της Ε.Ε.
– Τήρηση της σύμβασης της Γενεύης του 1960
– Θα επισημαίνεται ότι το θεσμικό κενό που θα υπάρχει στην ΕΕ σχετικά με κυρώσεις που θα έπρεπε να προβλέπονται για τέτοια θέματα, όπως συμβαίνει με τις παραβιάσεις των κριτηρίων σχετικά με την οικονομική σταθερότητα.

Πηγή: Protothema.gr