KATROUGKALOS

«Νορβηγικό μοντέλο» για την ανακεφαλαιοποίηση των ταμείων

Έσοδα από την αξιοποίηση της ακίνητης και κινητής περιουσίας των ταμείων, τις αποκρατικοποιήσεις, τα παντός τύπου πρόστιμα από την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και της φοροδιαφυγής, ακόμη και από έναν πιθανό φόρο στις χρηματιστηριακές συναλλαγές θα αναζητήσουν σήμερα οι αρμόδιοι υπουργοί που συμμετέχουν στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ).

Στόχος της κυβέρνησης είναι η «ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων».

Συγκεκριμένα, σχεδιάζεται η δημιουργία ενός ειδικού αποθεματικού κεφαλαίου, ενός ασφαλιστικού fund, που θα διασφαλίζει μακροπρόθεσμα τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Κατά τη σημερινή συνεδρίαση θα αναζητηθούν επιπλέον πόροι οι οποίοι θα μπορούσαν να συμβάλουν στη δημιουργία αποθεματικού, χωρίς να επιβαρύνεται για την ώρα, ο κρατικός προϋπολογισμός.

Μάλιστα, στόχος του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου είναι να συνδεθεί η εισπραξιμότητα των ταμείων με την αύξηση των εισφορών, ώστε όσο τα έσοδα αυξάνονται να μειώνονται αντίστοιχα οι εισφορές. Μάλιστα, η σχετική πρόβλεψη, μαζί με τη δημιουργία του ειδικού αποθεματικού, θα υπάρχει στο υπό κατάρτιση σχέδιο νόμου, που θα παρουσιαστεί στους εκπροσώπους των θεσμών την πρώτη βδομάδα του 2016.

Βάσει των εισηγήσεων που αναμένεται να παρουσιαστούν σήμερα, το ελληνικό fund θα μπορούσε να λειτουργεί στα πρότυπα του Νορβηγικού Ταμείου, και να συγκεντρώνει πόρους από διάφορες πηγές όπως : η αξιοποίηση μέρους της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου μέσω του νέου Ταμείου αποκρατικοποιήσεων, τα έσοδα που σχετίζονται με οποιοδήποτε τρόπο με τους υδρογονάνθρακες, έσοδα από τα τυχερά παιχνίδια κ.ά.

Πρόσθετα έσοδα στο Ταμείο αυτό, που αρχικά θα λειτουργεί ως «κλειστός κουμπαράς» προκειμένου να στηρίξει οικονομικά το σύστημα, στο μέλλον, εφόσον χρειαστεί, θα αναζητηθούν και από τα τυχερά παιχνίδια, ενώ δεν αποκλείονται και προτάσεις που είχαν και στο παρελθόν δημοσιοποιηθεί, και αφορούν στην επιβολή ενός φόρο στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, ή ακόμη και την επιβολή ειδικού τέλους υπέρ του ασφαλιστικού στις συμβάσεις παραχώρησης δημοσίων έργων καθώς και στους προμηθευτές του δημοσίου. Έσοδα θα αναζητηθούν και από τα φορολογικά και άλλα πρόστιμα, όπως για παράδειγμα από τις τροχαίες παραβάσεις.

Μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση θεωρείται και ο περιορισμός της «μαύρης» εργασίας που σήμερα εκτιμάται κοντά στο 20%-25%. Μαγιά για το νέο Ταμείο εκτιμάται ότι θα αποτελέσει το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης των Γενεών.

Εντωμεταξύ, σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει και η Εκτελεστική Επιτροπή της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) χωρίς τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ που έχει αποχωρήσει εδώ και μήνες, προκειμένου να εκφράσει μια πρώτη εκτίμηση στις κυβερνητικές προτάσεις για το ασφαλιστικό.

Αν και από την αρχή διαπιστώθηκε ότι απαιτούνται πολλές διευκρινήσεις καθώς η πρόταση που παρέδωσε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος στον πρόεδρο της ΟΚΕ Γ. Βερνίκο είναι πολύ γενικόλογη και εμπεριέχει πολλά θολά σημεία, η Επιτροπή αναμένεται σήμερα να συνεδριάσει προκειμένου να καταθέσει τη γνώμη της.

Πηγή: euro2day